StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKI STOŽER

Sustav propusnica je izgubio smisao: dozvolu može dobiti bilo tko jer uvjete nitko ne provjerava! Babić: ‘Pretrpani smo, imamo preko 4600 zahtjeva‘

Piše Ivica Nevešćanin
3. travnja 2020. - 22:22

„Danas je na naš otok stigao jedan gradski pročelnik koji nema prebivalište na otoku. Nije došao poslom, nego u svoju vikendicu, pa bi bilo dobro da se raspitate kako je to moguće u ovim opasnim vremenima ili odredbe ne vrijede za sve jednako...” piše nam jedan otočanin.

Kako je moguće? Lijepo. Dovoljno je uputiti zahtjev za izdavanjem propusnice Stožeru civilne zaštite Grada Zadra ili je osobno zatražiti preko internetskih stranica Ministarstva uprave, i možete se kretati kud god želite, do mile volje! 

Naime, od uvođenja e-propusnica i dopune uredbe o kretanju građana od 31. ožujka praktički se bilo čiji zahtjev za propusnicom odobrava jer ne postoji mogućnost provjere razloga zbog kojih građani traže propusnicu! 

Takva "liberalizacija" kretanja vratila nas je u vrijeme prije propusnica. Zapravo svugdje može bilo tko, samo za to treba imati propusnicu. Istovremeno je tako stvoren kaosu u sustavu izdavanja propusnica: lokalni stožeri su pretrpani zahtjevima, a elektronski sustav Ministarstva uprave svako malo se sruši pod opterećenjem korisnika. Očekuje se da će tako biti i za dane vikenda tako da će do ponedjeljka teško biti moguće osigurati propusnicu za sve građane i tvrtke, poglavito ne i za one koji su dosad imali propusnice na papiru, a do kraja nedjelje bi je trebali zamijeniti e-propusnicama.

Kako to izgleda u praksi, približio nam je Ante Babić, zamjenik gradonačelnika i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.
- Imamo oko 4700 zahtjeva građana za propusnicama. To je broj bez propusnica kojeg izdaju poslodavci. Kad uzmemo u obzir činjenicu da velika većina građana Zadra ima neku nekretninu, člana obitelji ili poljoprivredno dobro izvan Zadra, gotovo svi koji žive u Zadru mogu tražiti i dobiti propusnicu jer nitko nema mogućnosti i vremena provjeravati razloge zbog kojih propusnicu netko traži - kaže Babić i ilustrira primjerima.

- Kriterij za izdavanje propusnica su prebivalište, odnosno neki vitalni obiteljski razlozi, recimo stariji bolesni roditelji, nekretnina, OPG, poljoprivredni radovi, domaće životinje... Kako mi možemo znati tko ima gdje kokoške, ovce, mačke, pse? Kako mi možemo znati kome gdje žive roditelji? Ako to mi ne znamo, kako mogu znati oni u Ministarstvu? Istina, oni kad dobiju elektronski zahtjev šalju ga nama na odobrenje, mi provjerimo OIB i osnovne podatke, i utvrdimo da je to ta osoba, ali razloge iz zahtjeva jednostavno nemamo kako provjeriti. Smatram da se na ovaj način izgubio smisao mjere ograničenog kretanja, poglavito nakon zadnjih izmjena od 31. ožujka - žali nam se Babić i naglašava da u gradskom uredu za izdavanje propusnica trenutno radi sedam ljudi, rade i preko vikenda, ali ne stižu obraditi sve zahtjeve.

- Problem je što e-sustav prijava ne radi, što se ruši pod velikim opterećenjem. Iz ministarstva ljude koji nisu registrirani kao e-građani upućuju na nas, da mi radimo registracije umjesto njih. Možda bi to i funkcioniralo, ali u dva dana nismo uspjeli obraditi deset takvih zahtjeva jer sustav naprosto ne radi - navodi Babić i ispričava se građanima što zbog toga moraju čekati na svoje zahtjeve. U normalnim uvjetima, naglašava, jedan zahtjev bi se obradio u nekoliko sekunda, a ovako službenici moraju ručno unositi OIB-e i druge podatke građana koje dobiju elektronskom poštom, za što im treba više vremena, a i mogućnost pogreške je veća.

Posebna su priča otoci, što nas vraća na početak naše priče. Do kraja ožujka kao stanovnik Zadra niste mogli putovati na otoke u administrativnim granicama Grada Zadra ako na njima niste imali i prebivalište, a ako ste imali prebivalište trebali ste imati propusnicu zbog trajekta. Od 1. travnja na otok mogu i oni koji nemaju prebivalište, ali imaju nekretninu, starije roditelje, domaće životinje, poljoprivredno dobro i sl., ali opet uz propusnicu gradskog stožera za korištenje trajekta kao jedinog javnog prijevoznog sredstva čiji promet nije obustavljen.

Ako pak trebate ići na otoke koji ne pripadaju Zadru, postupak je isti, samo dozvolu treba tražiti od pojedinih stožera otočnih općina u kojima imate starije roditelje, nekretninu, domaće životinje ili poljoprivredno dobro.

Korona je uistinu mnogima otežala život, ali da ga je još dodatno trebalo ovoliko zakomplicirati, nismo baš sigurni. Mjere ograničenog kretanja na ovaj su način izgubile svaki smisao prevencije širenja zaraze, u praksi se ljudi mogu kretati kao i prije, uz pravu ili "lažnu" propusnicu, svejedno.

19. travanj 2024 12:02