StoryEditorOCM
4 kantunaREKAPITULACIJA

Što je dosad napravljeno kroz projekt Aglomeracije i što nas čeka u 2024. godini? Blizu smo kraja...

Piše Promo
15. prosinca 2023. - 20:03

 

Završetak radova na izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije te dijela vodovodnog sustava na području Grada Zadra, popularno nazvane Aglomeracija, ključni je projekt gradske uprave u 2023. i 2024. godini. Radovi su krenuli prije tri godine i realizirano je gotovo 70 posto projekta. Završetak preostalog dijela od oko 30 posto projekta, na koji najviše otpada aglomeracija Zadar-Petrčane, očekuje do kraja 2026. godine.

U sklopu projekta Aglomeracije Zadar-Petrčane potpisano je ukupno 12 ugovora: tri za velike gradbene cjeline - Bokanjac, Zadar i Petrčane, potom dogradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Centar, pet ugovora za nabavu opreme, te ugovori za nadzor, upravljanje i vidljivost. Od preostalih devet ugovora, dovršeni su svih pet ugovora za nabavu opreme, dovršena je velika gradbene cjelina Bokanjac, dovršeno je 98 posto radova dogradnje UPOV-a Centra (preostaju detalji, ispitivanja i uređenje okoliša). U funkciji je pet od šest cjelina toga projekta, sve osim egalizacijskog bazena koji će u siječnju ići u probni rad. Natkriveni su bazeni pjeskolova-mastolova i primarnih taložnika, bukobrani i booster stanica.

Cjelina Zadar je trenutno realizirana oko 65 posto ugrađenih cjevovoda, dovršeno je u potpunosti sedam potprojekta, omogućeni su priključci korisnika na Belafuži i Brodarici. Izgrađeno je oko 45 km od ukupno 65 km cjevovoda. Radi usporedbe, cjelina Bokanjac je sadržavala 40,9 km cjevovoda, grupiranih na jednom mjestu, Cjelina Zadar je razdijeljena u 19 manjih potprojekta.

Cjeline nabave opreme su dovršeni u roku, cjelina Bokanjac dovršena je šest mjeseci prije roka, a za cjelinu dogranja UPOV-a Centar rok je produljen do 1. lipnja 2024. godine, isključivo radi obveze tehničkog pregleda na državnom nivou prije dovršenja ugovora. Za cjelinu Zadar rok je do 15. lipnja 2024. godine, a za cjelinu Petrčane ljeto 2026. godine.

Na Cjelini Zadar u zadnje vrijeme asfaltirane su ulice Ante Tresića Pavičića, Lička ulica i Karlovački prilaz, Podgorska ulica, dio Put Crvene kuće, te dio Ronjgove ulice - sve na cjelini Crvene kuće, čime je znatno olakšano prometovanje tom četvrti.

Za asfalt se pripremaju ulice Petrčanska i Bokokotorska u četvrti Bili brig, gdje je naročito bitna Petrčanska jer predstavlja transverzalu kvartova.

Na Gornjem Biligu u tijeku je tamponiranje ulice Vitora Vide, kao bitne okosnice tog dijela grada, sve u nastojanju izvođača da se što lakše komunicira tijekom boži

nih i novogodišnjih blagdana.

Zastoj u radovima će uslijediti od 22. prosinca 2023. do 3. siječnja 2024., a na Cjelini Puntamika (Put Dikla) do 10. siječnja 2024. godine.

Za nekoliko mjeseci očekuje se dovršenje svih radova na Puntamiki, Bilom brigu i Stanovima. Radovi se nastavljaju u Diklu, na Gornjem Biligu i Crvenim kućama. Nakon nove godine započet će radovi na Kolovarama (duž šetnice do Fontane).

Radovi na križanju Žmirići (državna cesta) koordiniraju se s izvođačem radova. Radovi će se odvijati u prvoj polovici 2024. godine, kao i radovi u ulici Put Nina.

Radovi na cjelini Petrčane, Kožino i ulica Put Bokanjca su tek u početnoj fazi, a nakon nove godine očekuje se veći angažman izvođača.

Zaključno, od 105,9 km cjevovoda odvodnje i vodoopskrbe ugovorenih 2021. godine, do kraja 2023. godine dovršeni su radovi na 85,9 km cjevovoda. U potpunosti su završeni ugovori Bokanjca i dogradnje UPOV-a i opreme, a radovi na Cjelini Zadar se nastavljaju.

Cjelina Petrčane, Kožino i sliv Puta Bokanjca sadrži daljnjih 65 km cjevovoda, 45 km odvodnje i 20 km vodoopskrbe.

Sveukupno, ugovoreni radovi vrijedni su 97,5 milijuna eura (bez PDV-a). Obuhvaćaju izgradnju 170,9 km cjevovoda odvodnje i vodoopskrbe, 17 crpnih stanica, dogradnju UPOV Centar Zadar, spajanje podsustava Borik, Kožino–Petrčane sa sustavom Centar i jedinstveno pročišćavanje otpadnih voda na UPOV Centar Zadar.

Usporedbe radi, do početka projekta Aglomeracije Zadar–Petrčane u Zadru je bilo izgrađeno oko 200 km cjevovoda odvodnje i 19 crpnih stanica.

Posljedica ovog značajnog projekta su očuvanje okoliša, prvenstveno mora, od zagađenja s kopna, povećanje priključenosti kućanstva stanovništva grada Zadra na sustav javne odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda sa oko 72 posto na oko 94 posto uz napredno pročišćavanje svih prikupljenih otpadnih voda.

Projekt Aglomeracije je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU-a sa 70 posto prihvatljivih troškova, Vlade RH i Hrvatskih voda sa 11 posto, a ostatak od 8,23 posto snosi Odvodnja d.o.o. Zadar, dok neprihvatljive troškove (asfaltiranja cesta u punoj širini i cjelokupne oborinske odvodnje) snosi Grad Zadar.

02. svibanj 2024 08:18