StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL S VOŠTARNICE

Stanari: Od nesnosne buke cijeli kvart danju ne može raditi, a noću spavati! Grad Zadar: Rješavamo problem. Poslušajte video...

Piše I. N.
21. lipnja 2024. - 11:49

- Od buke danju ne možemo raditi, a noću spavati! Zvali smo sanitarnu inspekciju, policiju, komunalno redarstvo, nema koga nismo, ali problem nije riješen. Molimo vas, napišite nešto - žale nam se stanari u Ulici Stjepana Radića na Voštarnici zbog nesnosne buke koju emitira vanjska jedinica klima uređaja smještena na krovu nove zgrade Centra uz mlade iza Gradske knjižnice. Iste probleme imaju i stanari u susjednim ulicama, Ivana Mažuranića i Josipa Jurja Strossmayera, koji su još prošlog ljeta na desetke adresa slali svoje apele za pomoć zbog neizdrživog zagađenja bukom kojem su izloženi.

- Prošlo ljeto su nakon naših intervencija uređaj ugasili, ali sad je ponovno počelo. Uključen je u petak 14. lipnja uvečer i unatoč pozivu policiji koja je rekla da će alarmirati nadležne službe ništa nije napravljeno. Odnosno uređaj i dalje radi remeteći svojim radom i bukom ugodu življenja iznad svake mjere. Štoviše, sami policajci iz Prve postaje Zadar rekli su nam da im buka smeta u radu, ali nisu znali što je stvara – priča nam jedan od susjeda koji nam je poslao i video s ”zvučnom slikom” koja najviše nalikuje na rad motora teške mehanizacije.

- Nakon što je netko od službi kojima smo se obratili reagirao problematični klima uređaj je 18. lipnja ugašen. Nažalost, sinoć je taj uređaj ponovo aktiviran zbog čega vas molim da reagirate što je moguće prije jer se uz tu buku ne može spavati niti danju raditi – kaže naš sugovornik koji je iste pritužbe po tko zna koju put uputio i sanitarnoj inspekciji. 

- Isti je problem bio i prošle godine kada mi je, nakon što sam se požalio, odgovoreno da uređaj nije dobio potrebne dozvole za puštanje u rad upravo zbog buke koju proizvodi i koja je daleko iznad razine dopuštene buke za rad u gradskoj sredini te je nakon toga isključen. Budući da se ta vanjska jedinica nalazi na visini prvog kata, buka se širi tako da je podjednako čuju svi stanari u okolnim ulicama, i Radićevoj i Mažuranićevoj i Strossmayerovoj, što znači da zapravo cijeli kvart ne može spavati ni danju raditi.

Problem je i što taj uređaj klimatizira prostor u kojem nema nikoga, posebno vikendom kada se uređaj periodički aktivira, a što je očita zloupotreba jer vikendom ne rade službe kojima bi se građani mogli požaliti – kaže predstavnik nezadovljnih stanara te molim nadležne službe da poduzmu potrebne radnje kako bi se buka što prije eliminirala. 

- Upoznati smo s problemom i pritužbama stanara. Radimo na uklanjanju problema. Molimo stanare na strpljenje - odgovara Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika i predstavnik vlasnika Centra za mlade dodajući kako bi problem bučne klime trebao biti uklonjen tijekom idućeg tjedna.

- O svemu smo upoznati još prošle godine kada nam je dolazila sanitarna inspekcija. Utvrdili su da je sva dokumentacija uredna, odnosno da vanjsak jedinica klima uređaja ima uporabnu dozvolu. No činjenica je da stvara buku veću od planirane pa smo već ugradili dva bukobrana. Situacija je sad puno bolja. Druga dva bukobrana bit će ugrađena idući tjedan, nakon što dođu stručne osobe iz tvrtke koja je postavljala klimatizacijski sustav - ističe Ćurković.

U pitanju je, kako nam je objasnio, problem na samom uređaju. Nakon paljenja uređaj se sam ne optimizira pa cijelo vrijeme radi na najjače, što ne bi trebao, te tako stvara nepotrebnu buku. Problem s bučnom klimom pojavljuje se u doba godine kada Centar za mlade i Gradska knjižnica prelaze s grijanja na hlađenje, odnosno s plina na struju. Klima uređaj se pali iako Centar ne radi jer isti klimatizacijski sustav povezuje novi prostor Gradske knjižnice i Centar za mlade.

- Žao nam je neugodnosti koje imaju stanari, no riječ je o tehničkim problemi koje mi samostalno ne možemo uklanjati. Nadam se da će idući tjedna sve biti riješeno – poručuje pročelnik ureda gradonačelnika Dukića.

21. lipanj 2024 11:51