StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA IBAN

Smijenjeni ravnatelj Đačkog doma se vratio u Gimnaziju Vladimira Nazora. Ravnateljica: "Sudski postupak nije pokrenut". Tužitelji podigli novu optužnicu!

Piše P.O.
18. svibnja 2022. - 13:29

Bivši ravnatelj zadarskog Srednjoškolskog đačkog doma Stipica Radoš vratio se na svoje prijašnje radno mjesto nastavnika u Gimnaziji Vladimira Nazora. S obzirom da je Radoša koncem rujna prošle godine Domski odbor Srednjoškolskog doma smijenio s mjesta ravnatelja zbog afere u čijem se središtu našao, njegov povratak u Gimnaziju izazvao je i pažnju roditelja.

Aferu s Radošem otvorio je županijski vijećnik Jure Zubčić iznoseći sumnju da je kao ravnatelj u svrhu naplate karantenskog smještaja turista koji su pozitivni na koronavirus slao svoj privatni bankovni račun. Dom je u vrijeme pandemije služio kao karantena stranim gostima, a sumnjalo se kako je na taj način "zamračeno" 1.600 eura.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela, zadarska je policija otvorila istragu i po njenom završetku protiv Radoša podigla optužnicu zbog zloporabe položaja i ovlasti. Zbog toga je njegov povratak u nastavni proces u Gimnaziju zatekao neke roditelje.

-Zgrozilo me to iz više razloga. Prvi je, kako je moguće da taj gospodin radi u školi bez problema, a podignuta je optužnica protiv njega. Nisam neki pravni stručnjak, ali nije mi jasno da netko s podignutom optužnicom može raditi u školstvu. Pitam se štiti li se ponovno taj gospodin od nekog po već uobičajenoj špranci ili je zaista moguće biti optužen za pronevjeru javnog novca i normalno raditi u državnoj službi. Druga stvar, nije mi jasno da se pred mojim djetetom taj gospodin može pojaviti bez imalo problema ili srama i postavljati se kao neki autoritet. Svi znaju što je napravio i ne shvaćam da nema niti malo stida niti samokritičnosti pred tom djecom kojoj bi trebao biti uzor, kaže jedan od roditelja koji nam je dostavio svoje pismo radi „zaštite digniteta ovog društva kojemu je više dosta tih politički nedodirljivih ljudi”.

-Radimo po zakonu i u skladu s pravnim savjetima Ministarstva. Prije nego što je postao ravnatelj Srednjoškolskog đačkog doma, gospodin Radoš je bio naš djelatnik duže od 15 godina, bio je dobar profesor s uspjesima na natjecanjima i sada se vratio na svoje radno mjesto. Protiv gospodina Radoša još nije pokrenut sudski postupak, izjavila nam je Sandra Šango, ravnateljica Gimnazije Vladimira Nazora.

-Optužnica protiv okrivljenika Stipice Radoša zbog kaznenog djela iz čl. 291. st. 1. Kaznenog zakona je bila podignuta 23. veljače 2022. godine. Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru pod predsjedanjem suca Ante Bačića je dana 5. svibnja 2022. vratilo optužnicu Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru radi boljeg razjašnjenja stvari. Dana 16. svibnja 2022. ODO Zadar je podiglo novu optužnicu te je predmet upućen istom optužnom vijeću radi donošenja odluke o osnovanosti optužnice, stoji u odgovoru kojega smo zaprimili iz Općinskog suda u Zadru.

27. lipanj 2024 10:31