StoryEditorOCM
4 kantunaPROMETNA RJEŠENJA

Rekonstrukcija Tuđmanove ulice nastavit će se kroz Park Vruljicu, do tzv. Zgrada solidarnosti vodit će dijelom i potpuno nova trasa, ali kuće ostaju

Piše Mišel Kalajžić
14. rujna 2021. - 22:28
Gradska uprava namjerava nastaviti projekt Inteligentnog prometnog sustava rekonstrukcijom ulice dr. Franje Tuđmana kroz šumu Vruljica na ulicu Ivana Gundulića.  Jure Miskovic/Cropix

Gradska uprava namjerava nastaviti rekonstrukciju Ulice dr. Franje Tuđmana kroz Vruljicu sve do Ulice Ivana Gundulića kod tzv. Zgrada solidarnosti – potvrdio je gradski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap.

Dosadašnja rekonstrukcija Ulice dr. Franje Tuđmana realizira se kroz projekt „Razvoj i implementacija inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru – ITS“, koji ima za cilj povećanje učinkovitosti prometnog sustava grada Zadra.

image
Jure Miskovic/Cropix

Na isti se način namjerava rekonstruirati i preostali dio Ulice dr. Franje Tuđmana kao središnje glavne gradske prometnice, najopterećenije prometom koja prolazi kroz najgušće naseljeno područje grada i u koju se ulijeva promet dnevnih migracija građana sa sjevernih dijelova grada u centar i obrnuto. Upravo zbog toga je rekonstrukcija i poboljšanje te „prometne žile kucavice“ Zadra prioritet razvojnih planova gradske uprave.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Završavamo s projektiranjem, a istovremeno „ciljamo” i novi ITU mehanizam (Integrirana teritorijalna ulaganja kroz strukturne fondove EU) jer nam se to nameće kao nužnost i višegodišnja potreba. Sve što smo do sada radili u rekonstrukciji Tuđmanove ulice, ostvarili smo uz pomoć europskih sredstava kroz Inteligentni transportni sustav u upravljanju prometom. Cilj nam je proširiti ga na ostalu mrežu ulica. Prvo što ćemo kandidirati kad se otvore mogućnosti apliciranja za nova europska sredstva odnosno nastavak ITU mehanizma koji će pretpostavljam dozvoliti aplikaciju takve vrste projekata, bit će nastavak izgradnje Tuđmanove ulice koja sukladno prostornom planu donesenom 2007. godine, ide po obodu Parka Vruljica i izlazi na Gundulićevu ulicu kod tzv. Zgrada solidarnosti. Morat ćemo prije toga riješiti dosta imovinsko pravnih pitanja na trasi ulice. Neće se nigdje morati rušiti kuće, ali će okoliš oko njih biti u određenoj mjeri mijenjan – kazao je Kasap.

image
Jure Miskovic/Cropix

Rekonstrukcija Tuđmanove zadržat će postojeću nivelaciju kroz Park Vruljica, te će se u jednom dijelu širiti i korigirati u pravcu spajanja na Gundulićevu. Prema prostornom planu iz 2007. godine, širenje Tuđmanove predviđen je u dva prometna traka prostojećom trasom, te dijelom i novim usjekom koji bi „izbjegao” kuće i direktnije povezao Tuđmanovu na pravac prema Zgradama solidarnosti.

Kako doznajemo, idejni projekt je već završen, a on obuhvaća i rješenje raskrižja kroz rotor uz rekonstrukciju postojećeg kružnog toka na Meladi i neke alternativne spojeveve prema donjim razinama toga dijela grada. Još se uvijek nije željelo ići s konkretnim lokacijskim dozvolama dok ne prođe aglomeracija.

Financijski se radi o zahtjevnom projektu za Grad Zadar, tako da je važno gradskoj upravi da ga realizira kroz ITU mehanizme, odnosno kroz iste modele kao i za dosadašnju rekonstrukciju Tuđmanove ukupno vrijedne više od 26 milijuna kuna. Iduća godina iskoristit će se za pripremu tih projekata, jer će se do tada završiti i postojeća rekonstrukcija Tuđmanove, a zbog projekta aglomeracije očekuje se u istom razdoblju i dosta radova u samom centru grada. Stoga je realno očekivati početak izgradnje - ne prije 2023. godine.

17. travanj 2024 09:52