StoryEditorOCM
4 kantunaGRAČAC U SECESIJI

Rađenović: Kada bismo pripadali Ličko-senjskoj županiji, mnogima bi život bio lakši. Juko: To je privatna inicijativa koja ne odražava stav općine!

Piše Iva Ivanac
23. kolovoza 2021. - 15:05

U medijima je odjeknula vijest kako je zamjenik općinskog načelnika iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, Nebojša Rađenović (SDSS), poslao inicijativu u Sabor da Općina Gračac, umjesto Zadarskoj županiji gdje se administrativno već i nalazi, pripadne Ličko-senjskoj.

Kako bi provjerili o čemu se točno radi i tko je pokrenuo inicijativu te zbog kojeg razloga traže odvajanje od Zadarske županije, kontaktirali smo zamjenika načelnika Rađenovića koji nam je odmah na početku razgovora kazao kako je došlo do nesporazuma.

- Nije pokrenuta inicijativa, dogodila se pogrešna interpretacija novinara koji je to pisao. To je jednostavno mišljenje ljudi. Da bi se takvo nešto napravilo, prvo bi Općina trebala uputiti zahtjev Županiji, a potom Županija državi... No, sve bi se te stepenice mogle preskočiti da se takva odluka nađe u Saboru, jer to tijelo ipak donosi konačnu odluku, govori Rađenović dodajući kako se takvo "mišljenje ljudi" kreiralo zbog brojnih problema s kojima se svakodnevno susreću.

- Zadar je jedna, a mi smo totalno druga stvar. Nalazimo se u zaleđu Županije o kojem nitko ne vodi računa. Ljudi imaju velikih problema kada je u pitanju liječnik, jer mnogi od njih idu u Gospić kako bi posjetili doktora, na sud isto idemo u Gospić, pošta nam dolazi preko Ličko senjske županije..., govori Rađenović dodajući kako su im čak i ceste lošije od onih u ostatko Zadarske županije.

- Kada bismo pripadali Ličko-senjskoj županiji, mnogima bi život bio lakši, ali još uvijek je to sve samo na riječima, istaknuo je Rađenović.

Aktualni načelnik Općine Gračac Robert Juko (HDZ) kazao je kako je neugodno iznenađen informacijom koju su dobili iz medija o inicijativi 'preseljenja' Općine Gračac koja se navodno trebala naći i na dnevnom redu Hrvatskog Sabora.

- To je jedna neslužbena, slobodno možemo kazati, privatna inicijativa koja ne odražava stav općinske uprave kao ni većine stanovnika naše općine. O tome nikada nismo raspravljali na sjednicama Općinskog vijeća, što bi bilo jedino logično mjesto za raspravu oko pokretanja takve inicijative, a koja izravno utječe na živote naših stanovnika. Iznimno smo zadovoljni suradnjom koju imamo sa Zadarskom županijom, koja nam u okviru svojih mogućnosti pomaže u realizaciji projekata komunalne infrastrukture, kazao je načelnik Juko dodajući kako se "Općina Gračac konstantno razvija te kako se svakim novim danom vide pomaci na kvaliteti komunalne infrastrukture, iako mogu razumjeti da dijelu stanovnika to izgleda nedovoljno brzo".

Načelnik Juko vjeruje da će uz nastavak dobre suradnje sa Zadarskom županijom i Vladom RH nastaviti graditi općinu po mjeri svih njezinih stanovnika.

Župan Božidar Longin (HDZ) govori kako takvoj neformalnoj inicijativi ne bi pridavao veliki značaj jer iza nje ne stoji niti jedna relevantna institucija, ali i kako sasvim sigurno ona nije službeni stav ni općinske uprave ni stanovnika Općine Gračac.

- Ta inicijativa nikada nije bila predložena ni razmatrana na Općinskom vijeću, već je očito iskorištena za samopromociju pojedinaca. Ravnomjerni razvoj Zadarske županije promišlja se sustavno i odgovorno, a Općina Gračac važan je dio naše županije. Koliko nam je stalo do njezinog napretka i daljnjeg razvoja svjedoči i činjenica da se tamo provodi jedan od financijski najvrjednijih projekata na području naše Županije, Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, vrijedan gotovo 70 milijuna kuna, u kojem je Županija projektni partner, a Županija s Općinom surađuje i na brojnim drugim razvojnim projektima, kazao je župan Longin.

20. travanj 2024 08:00