StoryEditorOCM
4 kantunaKOMADI OD 5 KILA

Opet padaju dijelovi fasade s bivšeg Hotela Zagreb: treba li netko poginuti da vlasnik Miletić nešto poduzme?! Sramota...

Piše Ivica Nevešćanin
16. rujna 2020. - 12:09

Evo nas opet na istom mjestu gdje smo bili i prije nekoliko godina, zbog istog problema. Nekoliko krupnih komada oronule fasade s bivšeg Hotela Zagreb odlomilo se i palo na nogostup u podnožju zgrade. Da je neki od komada pao na neki od parkiranih automobila, pisali bi o znatnoj materijalnoj šteti. Da je u tom trenutku naišao netko od prolaznika, ili djece učenika osnovne obližnje škole, možda bi pisali za stranice crne kronike, s neizvjesnim ishodom za život slučajnog prolaznika.

Kad se uzme u ruku, u odlomljenom komadu sigurno ima više od dva kilograma. On je pak dio većeg komada fasade koji se u padu s visine od nekih desetak metara rasprsnuo na stotinjak manjih dijelova. Po slobodnoj procjeni, cijeli odlomljeni komad imao je najmanje pet kilograma. Elementarna fizika kaže: masa puta brzina slobodnog pada jednako je put na traumatologiju. Ako ne i na zadarsko groblje...

Tko je za odgovoran za ovo ugrožavanje života građana i moguću materijalnu štetu? Vlasnik zgrade se zna, Hoteli Zadar u vlasništvu Milana Miletića, hrvatskog poduzetnika s američkom poslovnom biografijom. Od kada je u privatizaciji preuzeo većinski paket te nekad uspješne zadarske hotelske kuće, koju zadarska policija smatra kriminalnim djelom, nadavao se izjava i obećanja kako će, evo sutra, i bivši Hotel Zagreb i bivši Hotel Beograd i bivši restoran na Kolovarama pretvoriti u nove zadarske turističke brendove. Naravno, ništa od toga nije se dogodilo. Miletićeva obećanja pokazala su se kao obično prodavanje magle i kupovanje vremena za, moguće, unosnu prodaju. Tako je Zadar, zahvaljujući Miletićevim poslovnim ambicijama, umjesto obnovljenih objekata na atraktivnim gradskim lokacijama, dobio atraktivne štakornjake opasne za sigurnost i zdravlje građana. Sramota je za to preblaga riječ.

Na kraju se vratimo na početak. Zašto isti problem na istom mjestu? Prije nekog vremena pisali smo o tome kako su krupni komadi fasade padali sa susjednog dijela zgrade, koja nije dio bivšeg hotela. Nakon naše objave stanari su preko tvrtke za uspravljanje zgradom pokrenuli akciju i koliko-toliko sanirali kritična mjesta na fasadi s kojih su otpadali dijelovi. Usput su na fasadi postavljene oznake upozorenja o opasnosti pada predmeta s visine.

Tko zna, možda i ovaj napis bude od neke koristi, neki alarm kod nadležnih prije nego što se dogodi neko veće zlo...

18. travanj 2024 13:17