StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOSUDNI RAŠOMON

Odbijeni novi Brkovićevi manevri za odgodom suđenje! Je li optužen na temelju nezakonitih dokaza? "Proganja me zločinačka organizacija"

Piše Ivica Nevešćanin
12. lipnja 2024. - 20:34

- Nisam kriv i ne razumijem optužnicu! Optužnica se temelji na nezakonitim dokazima, što je utvrdio i Županijski sud, ali Općinsko državno odvjetništvo nije nikad u skladu s odlukom Županijskog suda izmijenilo optužnicu. Da je ODO to napravilo, niti bi optužnica postojala, niti bih ja ovdje sjedio. Ne znam više komu mogu vjerovati ako ovaj sud, kao ni ODO, ne poštuju odluke Županijskog suda – kazao je Damir Brković (50), izjašnjavajući se o optužnici za prijevaru i sprječavanje dokazivanja u nastavku suđenja na Općinskom sudu u Zadru. Sutkinja Jasna Ančić Barić odgovorila mu je kako ona nije imala uvid u nezakonite dokaze te da ništa o njima ne zna, već da vodi postupak u skladu s dokazima priloženima u spisu. S druge strane Brkovićevu ozbiljnu optužbu tužiteljica Antonia Miočić nije uopće komentirala, iako je dotad na gotovo svaki manevar Brkovićeve obrane reagirala.

image

Damir Brković

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Naime, prije nastavka suđenja Brkovićevi odvjetnici Branko Šerić i Denis Klarendić pokušali su ponovno odgoditi glavnu raspravu, ali sve njihove prijedloge sutkinja Ančić Barić je odbacila smatrajući da se radi o pokušajima zlouporabe Zakona o kaznenom postupka u cilju odugovlačenja postupka. Za kazneno djelo prijevare zastara nastupa u prosincu ove godine pa su, suočeni s tom činjenicom, i sutkinja i odvjetništvo djelovali prilično usuglašeno, kao po nekom dogovoru.

Odvjetnik Šerić je na počeku ročišta u skladu sa sudskim poslovnikom zatražio pokretanje djelomične obnove spisa kako bi mogao dobiti vjerodostojan zapisnik sa sjednice optužnog vijeća od 16. listopada 2017. koje je, kao što smo pisali, netragom nestalo, da bi ga pet godina kasnije, zamjenica ODO-a Vanja Višković, odjednom priložila u spis. Odvjetnik Šerić je zbog toga podnio kaznenu prijavu USKOK-u protiv Višković i drugih koja im je odbačena, a u dva navrata su tražena i izuzeća, najprije svih općinskih i županijskih odvjetnika u Zadru, a potom i promjenu nadležnosti zadarskog suda. Glavna državna odvjetnica i Visoki kazneni sud su međutim odbacili takve prijedloge, ali Brković je uspio suđenje dovući na manje od šest mjeseci do zastare koja nastupa 15 godina od počinjenja djela.

NOVA RUNDA Brković - Pravosuđe 0:3! Nakon DORH-a i USKOK-a, i Visoki kazneni sud odbio zahtjev za izuzećem zadarskih sudaca. Ali zato je zastara sve bliža!  

- Zapisnik sa sjednice optužnog vijeća okrivljenik nikad nije dobio, a sudac Dubravica u službenoj bilješki zaključuje da se sjednica nikad nije održana. Takva bilješka nije vjerodostojna, jer je sjednica održana, ali zato onemogućuje rekonstrukciju zapisnika. Da nema te nevjerodostojne bilješke zapisnik bi se mogao rekonstruirati, čime su prekršena prava obrane okrivljenika koji nije bio u ravnopravnom položaju sa zastupnicima optužbe – objasnio je odvjetnik Klarendić.

No sutkinja Ančić Barić je ostala dosljedna da je u pitanju odugovlačenje postupka, pa je odvjetnik Šerić podnio novi zahtjev, ali za njenim izuzećem te izuzećem predsjednika i zamjenika Općinskog i Županijskog suda u Zadru. Ali i to mu je sutkinja odbila te se pristupilo nastavku glavne rasprave.

image

Odvjetnik Branko Šerić

Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

Brković je tada zatražio zaštitu suda od uvreda tužiteljice koja se složila sa sutkinjom oko odugovlačenja postupka jer on ništa ne odugovlači, naprotiv, od prvog dana se uredno pojavljuje na raspravama. No kad je tužiteljstvo nazvao „kriminalnom organizacijom”, sutkinja ga je prekinula kako ne može tako govoriti. 

- Ako smatrate da je ODO ili bilo tko kriminalna organizacija, bilo tko od sudaca kriminalac ili slično, slobodno možete to prijaviti, nitko vam to pravo ne uskraćuje. Ali postupak se mora provoditi. Omogućeno vam je sve i svi vaši zahtjevi do sada su odobreni. Odlučivalo se o izuzeću svih, i na temelja zahtjeva za otklon i zahtjeva za prenošenje mjesne nadležnosti. Iskreno vam kažem, da to sad ponovno odobrim, netko bi se zapitao što to ovaj sudac radi?! Sve ima svoju granicu, a vaša prava u ovom postupku nisu narušena.

- Nisu kod vas, ali jesu prije vas - dobacio je Brković aludirajući na postupanje ODO-a, nakon čega je krenuo nastavka glavne rasprave.

Odmah na počeku Brković i odvjetnici predložili su izvođenje novih dokaza, među kojima i ponovno saslušavanje oštećenika Mirjana Liverića, njegove supruge i kćerke, novo prometno vještačenje vozila, procjenu tržišne vrijednosti nekretnina od Porezne uprave iz 2008. godine, financijsko vještačenje te ponovno saslušanje svjedoka koje je Brković optužio za reketarenje. No sve prijedloge sutkinja je odbacila kao nepotrebne, s čime se složila i tužiteljica, jer smatra da se njima ništa nova neće otkriti a služe isključivo odugovlačenju postupka. Kako ODO nije imao prijedloge za novim dokazima, sutkinja je predložila iznošenje obrane. Takav ekspeditivan rad suda Brkovića je vidno uzrujao te je zatražio nekoliko dana pripreme za svoju obranu.

Novo ročište na kojem će Brković iznijeti obranu, a kada se očekuje i donošenje presude, zakazano je za 24. lipnja. 

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/Hanza Media/Cropix

Brković optužen za prevaru tešku 160 tisuća eura

Prema optužnici podignutoj 2017. godine Damir Brković se tereti da je oštetio Mirjana Liverića za 1,2 milijuna kuna (oko 160 tisuća eura) tako što je u nekoliko navrata od njega posuđivao novac s namjerom da mu ga ne vrati. Brković je od Liverića kroz pet posudi dobio ukupno 1,63 milijuna kuna, a vratio mu je samo 418 tisuća kuna u vrijednosti  dva vozila marke Audi A8 i A4, a ostatak mu nikada nije vratio. Brkovića se tereti da je osobno sastavljao zadužnice na svoje ime i davao Liveriću na potpis, odnosno da je koristio Liverićevu patološku sugestibilnost i povjerenje prema njemu, narušeno psihičko zdravlje i patološku ovisnost.

Zanimljivo je da tadašnji zamjenik ODO-a Ivica Škara kao dokaz da je Brković počinio sprječavanje dokazivanja u optužnici navodi upravo sadržaj CD-a s posebnim dokaznim radnjama koje je Županijski sud izuzeo kao nezakonite dokaze. Škara za CD-ove navodi da je iz njih „vidljiva patološka ovisnost oštećenika o postupcima i ponašanju okrivljenika kao i manipulacija okrivljenika s oštećenikom prvenstveno vezano za mogućnost da bi, ukoliko okrivljenik završi u zatvoru, i oštećenik mogao završiti u zatvoru a posebno je to vidljivo iz načina na koji okrivljenik upućuje oštećenika što treba reći ukoliko ga policija pozove na razgovor”.

Kako su nam objasnili Brkovićevi odvjetnici, obrana nema pravo uvida u CD-ove tajnog praćenja, koje su izuzeti kao nezakoniti dokazi, tako da nemaju mogućnost ukazati sudu koji su sve elementi u optužnici nastali kao izravna posljedica saznanja dobivenih iz nezakonitih dokaza. A da te optužbe nisu neosnovane i da je ODO uistinu koristio nezakonite dokaze u sastavljanju optužnice ukazuje i prethodno citirani navod državnog odvjetnika Škare u kojem se kod obrazloženja optužnice baš na njih poziva.   

image

Rješenje Županijskog suda u kojem se utvrđuju nezakoniti dokazi u optužnici protiv Damira Brkovića

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Rješenje Županijskog suda u kojem se utvrđuju nezakoniti dokazi u optužnici protiv Damira Brkovića

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Rješenje Županijskog suda u kojem se utvrđuju nezakoniti dokazi u optužnici protiv Damira Brkovića

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Rješenje Županijskog suda u kojem se utvrđuju nezakoniti dokazi u optužnici protiv Damira Brkovića

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Zašto optužnica nije poslana na doradu iako je sastavljena uz pomoć nezakonitih dokaza?

- Stvarno ne znam kome ovdje mogu vjerovati. Odvjetništvo nikad nije preuredilo optužnicu u skladu s rješenjem Županijskog suda. Da je ODO odbacio dokaze za koje je utvrđeno da su nezakoniti, a govorim o snimkama nastalim mojim tajnim praćenjem, onda ova optužnica ne bi mogla postojati. Praćen sam četiri mjeseca pod sumnjom da iznuđujem ljude, a onda je tako prikupljen materijal iskorišten da bi me optužili za druga kaznena djela, prijetnju i sprječavanje dokazivanja. Kako Odvjetništvo može ne prihvatiti odluku Županijskog suda koje je jasno odbacili tajno snimljene dokaze kao nezakonite, što je na koncu konstatiralo i Optužno vijeće kad je potvrđivalo optužnicu pod predsjedanjem suca Dubravice? Ali sudac Dubravica, iako je otklonio dokaze po zahtjevu Županijskog suda, nije tražio doradu optužnice iako je formirana na temelju nezakonito prikupljenih dokaza! U tome se vidi sprega suda i tužiteljstva na moju štetu! Ovdje se sve događa tako da se meni oduzme svaka mogućnost obrane, a ono što je nezakonito, a ide u prilog tužiteljima, nesmetano se koristi. Zato sam i rekao sutkinji da se osjećam progonjen od zločinačke organizacije - izjavio je Brković nakon izlasku iz sudnice.

image

Sudac Dubravica prihvaća odluku Županijskog suda o nezakonitom dokazima, ali ne traži da se optužnica doradi, nego je potvrđuje

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Sudac Dubravica prihvaća odluku Županijskog suda o nezakonitom dokazima, ali ne traži da se optužnica doradi, nego je potvrđuje

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Sudac Dubravica prihvaća odluku Županijskog suda o nezakonitom dokazima, ali ne traži da se optužnica doradi, nego je potvrđuje

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Sudac Dubravica prihvaća odluku Županijskog suda o nezakonitom dokazima, ali ne traži da se optužnica doradi, nego je potvrđuje

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
21. lipanj 2024 09:11