StoryEditorOCM
4 kantunaISPOD RADARA

Obrovačka pročelnica u Zadru kupila tri stana od Ivana Jurjevića čije poduzeće sanira deponij u Obrovcu. Gordana Renić: "To nema veze jedno s drugim"

Piše Predrag Opačić
6. travnja 2021. - 19:35

Želeći još jednom pokazati umreženost članova HDZ-a s ljudima iz hrvatskog pravosuđa koja u konačnici završava „neproporcionalno” velikom imovinom, Nikola Grmoja je na svom Facebook profilu u ponedjeljak navečer objavio primjer iz Obrovca navodeći kako „Gordana Renić, pročelnica HDZ-ovog gradonačelnika Ante Župana, pored jednog stana u kojem stanuje, zajedno sa svojim suprugom ima još tri stana u najelitnijem dijelu Zadra”. Odatle, Grmoja je odmah u sljedećoj rečenici skočio na pravosudni aspekt svog primjera navodeći kao „najzanimljiviji detalj” činjenicu da je „da je Gordana Renić sestra suca Ustavnog suda Branka Brkića i tetka odvjetnika Ive Brkića koji je svojedobno zastupao bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka”.

image
Cropix

Grmoja se, istina, donekle ogradio konstatacijom: „Ne sugeriram da su Branko Brkić ili njegova sestra imovinu stekli na nezakonit način, no pozivam Poreznu upravu da provjeri odakle novac za te silne stanove!” Čelnik Mosta problem vidi u ovome:

-Ne samo da nemamo adekvatan Zakon o porijeklu imovine, već zahvaljujući ministru Mariću Porezna uprava može istraživati nesrazmjer imovine i primanja samo za zadnjih 6 godina. Po starom zakonu se moglo sve do 2005. Sad svake godine gubimo jednu koju možemo istraživati. “Zlatno” Ćaćino doba ostalo je izvan dosega Porezne uprave. Ne slučajno, naravno. Da imamo adekvatan Zakon o porijeklu imovine i da se nesrazmjer može istraživati i 15-ak godina unutar, onda bi prštale prijave o sucima i članovima njihove obitelji i nevjerojatnoj imovini koju nisu mogli steći, taman da su vlasnici naftne bušotine u Jemenu! Ipak, Porezna uprava po važećim zakonima ima dužnost provjeravati nerazmjer imovine i primanja, no to iz nekog razloga i ne čine tako revno već se „puca“ po odabranima ili, bolje rečeno, nepodobnima vladajućem režimu, smatra Nikola Grmoja.

Ubrzo, u utorak ujutro, Grmoji je odgovorila obrovačka pročelnica Gordana Renić tvrdeći da Grmoja svoju izjavu temelji na „zlonamjernim, a netočnim informacijama da sam sa suprugom vlasnica četiri stana u Zadru”.

-Ja sam sa suprugom vlasnica dva stana, jednog površine 67.94 m2, te jednog površine 39 m2. Navedeni stanovi su kupljeni novcem dobivenim od prodaje stana, te kreditom u visini od 120.000 eura i nalaze se u zgradi u Zadru u Ulici II. zasjedanja ZAVNOH-a. Zato je objava gospodina Grmoje utemeljena na zlonamjernim informacijama koje mu je netko očito servirao, a koje je kao časni zastupnik u Hrvatskom saboru, trebao i mogao provjeriti.

Naime, gospodin Grmoja očito je imao pogrešnu informaciju da sam sa suprugom vlasnica stana na adresi Polačišće 9 u Zadru Naime, taj stan inače površine 71 m2 prodali smo 2019. godine. Novcem dobivenim prodajom toga stana te kreditom od 120.000 eura kupljena su navedena dva stana. Međutim, kupci nisu u zemljišnoj knjizi formalno prebacili stan na svoje ime, pa je to vjerojatno ono što buni gospodina Grmoju i njegovog zlonamjernog informatora, kaže Gordana Renić ne shvaćajući zbog čega Grmoja spominje njenog brata Branka Brkića, suca Ustavnog suda i njenog nećaka, odvjetnika Ivu Brkića.

image
Cropix

-Oni ni po čemu nemaju veze s imovinom mene i moga supruga. To mi zapravo ukazuje da su njegovi motivi za iznošenje ovih netočnih informacija utemeljeni nekim drugim razlozima, a ne željom da se otkrije prava istina. Smatram da gospodin Grmoja nije imao nikakav razlog u svojoj objavi spominjati obrovački HDZ, niti moga brata i nećaka, jer oni nemaju nikakve veze s mojom imovinom, a niti ja s njihovom, pa se odatle naziru pravi ciljevi i mete njegove objave, konstatira pročelnica Renić.

Što god bila Grmojina meta, ispod radara ove prepiske ostala je činjenica da su pročelnica Renić i njen suprug stanove kupili u zgradi koju je na mjestu nekadašnjeg „Mesoprometa”, u centru Zadra, gradio Ivan Jurjević, zadarski građevinski poduzetnik blizak zadarskom HDZ-u. Istovremeno, Jurjevićevo poduzeće „Vodoinstalacija” angažirano je u poslovima sanacije odlagališta otpada u Obrovcu u čijoj gradskoj upravi je Gordana Renić dugogodišnja pročelnica.

-To apsolutno nema veze jedno s drugim! Poduzeće gospodina Jurjevića je u poslu sanacije našeg deponija bilo samo član zajednice ponuditelja, a izravni izvođač radova je tvrtka „HIS” koja je operativno vodila cijeli posao. Kao pročelnica, kontaktirala sam s ljudima iz „HIS”-a. Potpuna je slučajnost što je gospodin Jurjević bio investitor u gradnji zgrade u kojoj smo suprug i ja kupili stanove, kaže Gordana Renić.

-S Jurjevićem niste imali kontakte?

-Ti su kontakti bili minimalni i nevažni. Dok se zgrada gradila, posao su operativno vodili neki drugi ljudi, zaključuje pročelnica Renić.

U zemljišnim knjigama stoji da su ona i njen suprug u Jurjevićevoj zgradi kupili tri stana.

Kako je „Vodoinstalacija” dobila posao sanacije deponija u Obrovcu?

Posao sanacije deponija Grad Obrovac je povjerio zajednici ponuditelja koju su činili tvrtke „HIS” i „Vodoinstalacija”. Iz gradske uprave su tvrdili da je njihova ponuda od 15,9 milijuna kuna bila najpovoljnija, te da nije bilo žalbe drugog ponuditelja. A drugi ponuditelj je bila slovenske tvrtka „Kostak” koja je za sanaciju „Kljakovače” tražila 12,2 milijuna kuna, ali je, objasnili su iz Grada Obrovca, utvrđeno da „Kostak” nema „više od pet godina iskustva rada na sličnim poslovima”, što se tražilo uvjetima javnog natječaja.

Međutim, u medijima je nedavno objavljeno da na Internet stranici slovenskog poduzeća stoji da se gospodarenjem otpadom bave od 2003. godine, te da je „Kostak” radio i na sanaciji nekih drugih deponija u Hrvatskoj.

Primjerice, 21. ožujka su uspješno završili sanaciju odlagališta u Novom Marofu, a svečanosti organiziranom tim povodom bio je prisutan i ministar Tomislav Ćorić.

26. travanj 2024 08:30