StoryEditorOCM
4 kantunaJESU LI VIJEĆNIČKE NAKNADE POSVAĐALE MOST I AKCIJU MLADIH?

"Nismo podijeljeni i protiv smo povećanja - zaštitari će nas svih 7 morati odnijeti s govornice!"

26. kolovoza 2017. - 14:38
akcija

Koordinator Mosta za Zadarsku županiju Stipe Bjeliš nedavno je svoj mandat stavio na raspolaganje Boži Petrovu i regionalnom koordinatoru Mosta Anti Praniću. Kako je Bjeliš istovremeno i županijski vijećnik, odjednom su se pojavila nagađanja o raspadu Mostove koalicije s Akcijom mladih i to zbog navodnih nesuglasica oko podizanja naknada županijskim vijećnicima. Potvrda razlaza se vidjela i u tome što je Most zatražio formirianje vlastitog kluba vijećnika.

Ante Pranić potvrđuje da je Bjeliš dao mandat na raspolaganje:

- To je točno, odluku o tome donijet ćemo uskoro, ali Bjeliš će, ostao koordinator ili ne, sigurno ostati u našem užem timu za Zadarsku županiju. Nije realno govoriti ni o kakvom razdoru u koaliciji, a formiranje Mostovog kluba vijećnika treba shvatiti jedino kao nešto što nam širi lepezu djelovanja, ništa drugo, kaže Pranić.

Bjeliš svoj potez objašnjava velikom zauzetošću, ali i činjenicom što se nedavno otkrilo da je Ksenija Gregov, Mostova županijska vijećnica, svojedobno pravomoćno osuđena za prijevaru. Gregov još uvijek nije vratila mandat Mostu, a u nešto lakšem, "prekršajnom skandalu" uhvaćen je i jedan drugi "mostovac", pa je Bjeliš u tome, bez obzira što ga nitko nije prozivao, vidio "moralni razlog za davanje mandata na raspolaganje".

- Čekam odluku Mosta, još ništa nije odlučeno, kaže Bjeliš ne zatvarajući mogućnost da i dalje ostane koordinator, ali bi u tom slučaju Most u Županijsku skupštinu umjesto nejga mogao poslati nekog drugog.

- Koalicija s Akcijom mladih normalno funkcionira, jedina razlika između nas je u tome što je kolega Marko Pupić Bakrač napustio sjednicu na kojoj se usuglašavao stav oko povećanja naknada, a ja sam ostao do kraja. Krivi je tajming za takvu odluku, suludo je to raditi na prvoj sjednici Skupštine. Mi ćemo i dalje biti protiv tog HDZ-ovog prijedloga, ali to ne znači da ćemo odbijati svaki njihov ili bilo čiji prijedlog, ako je dobar. Možda je trebalo razmisliti o povećanju naknade za predsjednika Skupštine, pa i o profesionalizaciji predsjedničkog mjesta, ali sumnjam da će HDZ odustati od svog prijedloga jer je on prošao kroz njihove stranačke strukture, zaključuje Bjeliš ponavljajući da će Most biti protiv.

U Mostu procjenjuju da je motivacija HDZ-a i bila usmjerena na podizanje predsjedničke naknade s 1.600 na 4.000 kuna, ali je to lakše prošlo uz povećanje vijećničkih naknada s 1.000 na 1.300 kuna.

- I mi i Most ćemo biti protiv te odluke i to jako! Poturanje špekulacija o raspadu koalicije je motivirano time, valjda bi HDZ-u bilo lakše ako ne bismo bili jedinstveni iako oni mogu sa svojim dizačima ruku tu odluku i sami izglasati. Uz potporu saveznika iz SDP-a! Ali, Akcija mladih i Most se neće podijeliti oko toga – imamo sedam vijećnika i svih sedam će zaštitari morati odnositi s govornice! Jednome dužnosniku HDZ-a je nedavno sjela nekakva ovrha, pa zar bi povećanjem naknada porezni obveznici trebali plaćati i to, kaže županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač.

Pupić Bakrač očekuje da "zbog kaznene presude, iz Mostovog sastava u Skupštini odstupi Ksenija Gregov, jer to vrijedi za svakoga od nas, ali koalicija će ići dalje".

 

MARKO VUČETIĆ: "Od jeseni ću dio političkog angažmana posvetiti lokalnoj sredini"

- Razvidno je da zadarski Most treba dobiti prepoznatljiviju strukturu. Upravo zbog definiranja prepoznatljivosti i jače vidljivosti Mosta, od jeseni ću dio političkog angažmana posvetiti i lokalnoj razini, organiziranjem platforme. Most nije samo stranka i svi mogući problemi, ukoliko postoje, vidljivi su kao problemi uslijed toga što nismo dohvatili cjelovitost, a cjeloviti smo onda kada je ono stranačko u funkciji platforme. Tek tada možemo govoriti o zadarskom Mostu, do tada je on u fazi nastanka, a tu razvojnu fazu neizbježno prate i poneki problemi, izjavio je saborski zastupnik Mosta Marko Vučetić.

19. travanj 2024 02:16