StoryEditorOCM
4 kantunaKVAKA 22

Nešto ozbiljno ne štima oko ‘nulte pacijentice‘ u biogradskoj bolnici: bila je prva zaražena, a nikoga nije zarazila! Tako se opravdava liječnike...  

Piše Ivica Nevešćanin
3. travnja 2020. - 12:11

Novinare je zanimalo hoće li ministar tražiti utvrđivanje odgovornosti za širenje zaraze iz Ortopedske bolnice u Biogradu.

- Utvrđivat će se odgovornost za biogradsku bolnicu i sve relevantne okolnosti. Kao što sam informiran, infekcija u biogradsku bolnicu je ušla putem bolesnice koja je imala povišenu temperaturu i bila na posljetku COVID pozitivna. Uobičajeno je da se zdravstveni djelatnici koji su na prvoj liniji obrane i razbolijevaju. Nisam dobio informaciju da je bilo i nekih drugih neadekvatnih postupanja. U svakom slučaju, jednom kad epidemija završi, podvući će se crta i analizirat će se odgovornost svih nas, počevši od mene, kazao je ministar Beroš.

Na novinarsku primjedbu kako se stječe dojam da se želi skinuti odgovornost s liječnika kao izvora zaraze u biogradskoj bolnici, jer se od početka tvrdilo da su je oni unijeli u sustav, a onda se kasnije, putem priopćenja u subotu poslijepodne, javnost obavijestilo da je nulti pacijent zapravo bila jedna pacijentica, ministar Beroš je rekao kako je bio dovoljno jasan kad je rekao da će se analizirati odgovornost svih nas skupa.

- Nisam istražitelj koji sada može evaluirati podatke. Tražio sam informacije od nadležnih u vašoj županiji i dobio sam ih. Postoji također i zdravstvena inspekcija koja može ispitati određeno stanje, ali mislim da istina uvijek mora biti detektirana i da će se kasnije ponašati suglasno s nalazima. U ovom trenutku to su informacije koje ja sad imam – odgovorio je ministar.

Ministar je dobio informacije od zadarskih epidemiologa koje u kriznom stožeru predstavlja dr. Alan Medić. On je prethodnih dana kazao kako je prva pacijentica u bolnicu primljena prije dolaska na posao dvojice liječnika koji su početkom ožujka bili u inozemstvu, što se moglo shvatiti kako su oni od nje kasnije dobili zarazu. Kako je od njenog ulaska u bolnicu do danas prošlo više od mjesec dana, u tom se razdoblju zaraza mogla proširiti ne samo na medicinske radnike, nego i na članove njene obitelji i kontakte koji su je posjećivali. Međutim, nikad nije rečeno jesu li zaraženi liječnici imali ikakav kontakt s tom pacijenticom, odnosno je li ih zarazila prva pacijentica.

Kako iz dosadašnjih istupa dr. Medića nismo dobili informaciju tko je zaražen od kontakata s prvom pacijenticom, liječnici ili netko drugi, pitali smo ga je li utvrđena epidemiološka slika njenih kontakata i tko je među njima bio pozitivan.

- Naravno da smo utvrdili kontakte nultog pacijenta s kontaktima unutar bolnice, ali ono što nismo, ona nije imala puno posjeta u bolnici. Svi kontakti svih pacijenata koji su u bolnici su obrađeni, kako oni medicinski, tako oni i izvanbolnički – nejasno je odgovorio Medić.

Na dodatno pitanje, jesu li kontakti prve pacijentice kasnije bili pozitivni, Medić je odgovorio:
- Ne, kod prve pacijentice nisu, a kod ostalih pacijenata jesu.

Iz Medićevog odgovora opet je ostalo nejasno sljedeće: ako nulta pacijentica nije zarazila svoje kontakte, ni medicinske ni izvan bolnice, znači li to da nije zarazila i dvojicu liječnika koji su kasnije bili pozivni na virus? Naime, jedan od njih je operirao pacijente i prenio im zarazu, a drugi se privatnu družio na večerama u okolici Zadra i tako zarazio nekolicinu ljudi. Odgovor na to pitanje pokušali smo dobiti od dr. Medića nakon presice, međutim na naše kontakte i postavljeno pitanje do zaključenja ovoga teksta nije odgovarao.

Neslužbeno smo dobili informaciju da je dr. Medić odmah nakon presice morao hitno u Biograd, gdje provodi obuku medicinskog osoblja koje će danas do kraja dana u biogradskoj bolnici primiti prve lakše oboljele pacijente iz COVID odjela zadarske bolnice.

Čim dobijemo odgovor i na ovo ključno pitanje o početku širenja zaraze u biogradskoj bolnici, objavit ćemo ga našim stranicama.

20. travanj 2024 02:53