StoryEditorOCM
4 kantunaPROBNI BALONI?

Neboderi "osvanuli" na Putu Murvice pored novog Lidla, ali za sada tek - u mašti

Piše M. Kalajžić
15. listopada 2021. - 19:59

Na Putu Murvice započela je izgradnja trećeg trgovačkog centra Lidl s velikim parkiralištem. Građevinski strojevi ovih dana kopaju temelje buduće trgovine, a preko društvenih mreža za to vrijeme širi se projekcija novih zgrada koje bi se trebale graditi na preostalom zemljištu. Riječ je o tri vrlo visoka nebodera čija je projekcija objavljena na facebook stranici Trn u oku. Odmah je izazvala i polemike Zadrana koji su komentirali da li bi na tom mjestu trebalo graditi tako visoke nebodere ili niže zgrade kakve su propisane važećim prostornim planom.

image
Projekcija tri nebodera
Facebook Stranica Trn U Oku

Na prostoru uz Murvičku ulicu definitivno se gradi još jedan trgovački centar, a na ostalom dijelu mješovite namjene predviđeni su poslovni i uglavnom stambeni objekti s pripadajućim podzemnim garažima, javnim sadržajima i parkom, sve to prema odredbama Detaljnog plana uređenja stambeno-poslovnog naselja uz Murvičku cestu iz 2008. godine i usvojenim izmjenama od ove godine koje je izradio D&Z. Jedine postojeće građevine koje se zadržavaju uklapaju se svojim sadržajem u namjene predviđene prostornim planom više razine za predmetni obuhvat. To su poslovna zgrada bivše Vinilplastike uz Murvičku ulicu i poslovna zgrada NEC-a uz Ulicu VII. domobranske pukovnije.

Trgovački centar Lidl bit će izgrađen točno prekoputa stambene zgrade na mjestu bivše Mljekare, dok će se uz križanje Murvičke i Ulice VII domobranske pukovnije formirati veliko parkiralište. Ispod trgovačkog centra izgradit će se manji park i dječje igralište, a prema nekadašnjoj Tvornici kruha gdje se sada nalazi tzv. Predovanova zgrada, gradit će se stambeni kompleks s podzemnim garažama.

image
Prostorni plan Ulica Put Murvice
Grad Zadar

Upravo se na mjestu tih zgrada projekcijom predviđaju tri velika nebodera oko kojih bi se nalazile zelene površine. Razlog je navodno veća isplativost takvih zgrada, uz istovremenu "uštedu" okolnog prostora zbog gradnje "u visinu". Tako bi Zadar osim poznatih Pet nebodera dobio i Tri nebodera, ali za sada je to ipak samo u sferi (nečijih) projekcija.

Pokušali smo provjeriti ima li takva ideja uporište u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo, ali odgovor za sada nismo dobili. Prema postojećem urbanističkom planu, za stambeno-poslovno naselje uz Ulicu Put Murvice određen je stambeni kompleks prizemlje + 6 katova, pa bi za izgradnju znatno viših nebodera bilo potrebno izmijeniti najprije Prostorni plan Grada Zadra, a onda i Detaljni plan uređenja za samu lokaciju.

Na spomenutoj facebook stranici mišljenja građana su podijeljena. Dok jedni misle kako nije potrebno graditi tako visoke nebodere u Zadru, velik broj njih misli kako bi njihova izgradnja bila dobra.

Radi li se o nečijem „probnom balonu“ ili tek o bujnoj mašti, pokazat će se u idućem razdoblju. Dođe li do zahtjeva za izmjenom DPU-a, jasno je da se nešto sprema, a ishodi li se građevinska dozvola za stambeno-poslovni kompleks prema usvojenim uvjetima, tada će sve biti jasno.

30. lipanj 2024 18:56