StoryEditorOCM
4 kantunaNA OPĆINSKOM SUDU

Nastavljeno suđenje HDZ-ovom načelniku Općine Starigrad Krsti Ramiću i čelnicima tamošnjeg HDZ-a: Ministarstvo pravosuđa dostavilo krive dokumente!

Piše B.S.
18. rujna 2021. - 15:12

Sudac Općinskog suda u Zadru Ante Bačić odbio je u nastavku suđenja načelniku Općine Starigrad Krsti Ramiću (49) i čelnicima tamošnjeg HDZ-a Tomislavu Ramiću (44) i Šimi Buciću (53) njihov prijedlog da se u nastavku suđenja ponovno kontradiktorno ispitaju svjedoci Ivan Bušljeta i Milorad Jović.

Ramić se tereti za krivotvorenje isprave i davanja lažnog iskaza u parničnom postupku kojeg je protiv njega i općine zbog otkaza u općinskoj komunalnoj tvrtki na Općinskom sudu u Zadru pokrenuo Višeslav Dokoza, sin utemeljitelja podvelebitskog HDZ-a i nekadašnjeg načelnika Starigrada Role Dokoze.

Optužen je da je lažno iskazao da je 18. prosinca 2008. godine održana sjednica predsjedništva Općinskog odbora HDZ-a Starigrad kako bi opravdao osnovanost izvanrednog ugovora o radu kojeg je prethodno dao Višeslavu Dokozi, kao direktoru općinske komunalne tvrtke "Argyruntum" d.o.o.

Tužiteljstvo ga tereti da je neistinito iskazao da je Milorad Jović kao sindikalni povjerenik i ujedno član predsjedništva HDZ-a bio prisutan na sjednici HDZ-a na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi. Pri tome je znao da sjednica predsjedništva Općinskog odobora HDZ-a Starigrad toga dana nije uopće održana.

Uz načelnika, optužnica tereti i rizničara općinskog HDZ-a, te predsjednika temeljnog ogranka Starigrad/Paklenica, Tomislava Ramića (43), da je svojim potpisom ovjerio ispravu u kojoj su unijeti neistiniti podaci, te da je dao lažni iskaz, kao i potpredsjednika općinskog HDZ-a i predsjednika temeljnog ogranka Seline Šimu Bucića (52) za ovjeravanje potpisom isprave u koju su unijeti neistiniti podaci.

Zastupnica optužbe Branka Rukavina ukazala je na suđenju na to da je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH dostavilo prijavu za općinsku organizaciju koja se odnosi na okrivljenike samo iz travnja 2013., odnosno za izbornu skupštinu od 4. ožujka 2012., a trebalo je dostaviti za onu iz 2008. ili 2009. obzirom da je bitno vrijeme događaja da bi se utvrdilo svojstvo okrivljenika u vrijeme kada je sjednica održana.

Ramić je na to naveo da nije sporno da je Role Dokoza bio u prosincu 2008. predsjednik Općinskog odbora HDZ-a, te da je on sam u proljeće 2009. postao predsjednik tog istog odbora.

Tužiteljstvo je u ovom kaznenom postupku za Krstu Ramića zatražilo uvjetnu zatvorsku kaznu od jedne godine s rokom kušnje od 4 godine, za Tomislava Ramića 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, te za Bucića sedam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine

18. travanj 2024 16:41