StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO

Nakon 13 godina asfaltiran prilazni put do tzv. Galićevih zgrada u Diklu! Tko je bio u pravu: Grad Zadar ili Nikša Milinković?

Piše M. Kalajžić
27. kolovoza 2024. - 18:03
Asfaltiran je poznati prilazni put prema tzv. Galićevim zgrada u Diklu oko kojega se Grad Zadar već 13 godina sporio s vlasnikom tamošnje parceleJure Miskovic /Cropix

Asfaltiran je poznati prilazni put prema tzv. Galićevim zgrada u Diklu oko kojega se Grad Zadar već 13 godina sporio s vlasnikom tamošnje parcele Nikšom Milinkovićem.

Pored puta nalazi se velika labudica s gliserom koji su, kao i bageri nekoliko godina ranije, postavljeni na zemljištu kako Grad ne bi mogao staviti prilazni put u funkciju. Jedan stanovnik Galićevih zgrada s kojim s razgovarali, rekao nam je kako se nada da će ovo sad biti trajno riješenje, odnosno da na putu neće opet osvanuti nekakav bager ili gliser, kao šo se to događalo do sada.

image
Jure Miskovic /Cropix

- Iako je gradska tvrtka Obala i lučice prezetu obvezu uklanjanja strojeva sa ceste realizirala koncem prošle godine, vraćanje asfaltnog sloja prometnice u prvobitno stanje odradio je ugovoreni izvođač održavanja nerazvrstanih cesta Grada Zadra, s vremenskim pomakom iz poznatog razloga ograničenog raspolaganja planiranim proračunskim sredstvima - kratko su odgovorili na naš upit iz gradske uprave.

Milinković je dugo tvrdio kako se ne radi o javnom putu već o njegovoj privatnoj parceli za koju je zatražio izdavanje građevinske dozvole za gradnju obiteljske kuće. Iz Grada Zadra su tvrdili suprotno, da se radi o javnom putu, pa je slučaj kulminirao međusobnim optuživanjem, sudskim procesima, ali i incidentima na spornoj parceli zbog čega je u nekoliko navrata morala intervenirati i policija.

image
Jure Miskovic /Cropix

Dugih 13 godina bio je zatvoren prilazni put do osam zgrada. Kako bi osigurao prilaz stanarima, Grad Zadar je iz svog proračuna privatnom vlasniku obližnje parcele isplaćivao mjesečnu naknadu za ustupanje prilaznog puta u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna u zadnjih desetak godina. Komunalni redari, od kada je komunalni odjel nakon okončanja pravosudnog procesa preuzeo odgovornost, ispisali su 35 raznih pismena. Grad je nekoliko puta raspisivao javnu nabavu gdje su tražili tvrtku koja će ukloniti vozilo i dva bagera. U međuvremenu je dovezen i neregistrirani šleper s gliserom. A prošle je godine posao uklanjanja preuzela tvrtka Obala i lučice

Sudski je epilog slučaja također bio dugotrajan. Nakon što je Grad Zadar izgubio spor pred Općinskim sudom u Zadru, drugostupanjski sud preinačio je presudu u korist Grada Zadra čime je ona postala pravomoćna, pa se Grad uknjižio na nerazvrstanu cestu. Prije upisivanja u zemljišne knjige prihvaćen je prijedlog odluke o utvrđenju statusa nerazvrstane ceste - javnog dobra u općoj uporabi pod nazivom Poljana Dragutina Domjanića, a druga je strana najavila reviziju slučaja na Vrhovnom sudu.

image
Jure Miskovic /Cropix
27. rujan 2024 09:43