StoryEditorOCM
4 kantunaCOVID-19 NA OCEANU

Muke zadarskih pomoraca: prijete im virus i pirati, pola ih ne može kući, a druga polovina ne može na brod - evo što traže od premijera Plenkovića

Piše Predrag Opačić
2. travnja 2020. - 23:10

Tankerska plovidba se s Covidom-19 suočila ubrzo po izbijanju epidemije u Kini gdje je pojava virusa zatekla nekoliko zadarskih brodova, pa je, uz drugačiju organizaciju posla, zaštita zdravlja njihovih pomoraca već dva i pol mjeseca u fokusu kompanije. Potpuno nepredvidiva eskalacija zdravstvene krize dovela je sve hrvatske brodare, pa tako i TP u dosada neviđenu situaciju: na oceanu nije nimalo jednostavno jamčiti zdravstvenu skrb pomorcima čije su se smjene neočekivano produžile, čime se otvorio i jedan novi, ekonomski problem.

-Pomorci koje je pandemija zatekla na brodovima ne mogu se iskrcati, a kako skučeni brodski prostor dijele s svojim kolegama, bitno je povećana opasnost po svakoga od njih. Stoga smo uveli stroge mjere zaštite za pomorce, ali i za sve posjetitelje na brod. Smjene posade privremeno smo obustavili dok se ne otvore međunarodni letovi i dok se nađu rješenja kojim ćemo moći jamčiti da pomorci koji se ukrcavaju na brod nisu zaraženi, kaže direktor TP Mario Pavić.

Sve ovo postaje dramatično s obzirom na primjere ponašanja lučkih i drugih administracija u slučajevima zaraze na brodovima koje potom nitko ne želi primiti.

Nekima od pomoraca koje je epidemija zatekla na plovidbi su već istekli ugovori ili su pri isteku, a s kopna ne dolazi smjena pomoraca koji su se već trebali ukrcati, pa se otvorio i problem izostanka njihovih prihoda i preživljavanja obitelji u kojima su često upravo pomorci jedini zaposleni. Prijeti im i dodatna opasnost da ne udovolje zahtjevu da više od 183 dana godišnje provedu na brodu, zbog čega im rastu porezna opterećenja, pa bi i njih trebalo obuhvatiti Vladinim mjerama za potporu.

Zbog svega toga, brodarske kompanije traže uvrštavanje pomoraca u zaštitne mjere Vlade i kreiranje procedura za testiranje na Covid-19 za sve pomorce, osiguranje zaštitne opreme,  osiguravanje sigurnih i nesmetanih pravaca i transporta za smjene pomoraca iz luka iskrcaja do Hrvatske i od Hrvatske do luke ukrcaja, da bi se zaštitilo zdravlje posada.

-Zasad smo samo dijelom obuhvaćeni Vladinim mjerama, tako da smo kroz Udrugu brodara Mare Nostrum i u suradnji sa Sindikatom pomoraca Hrvatske izradili prijedloge kako bi se riješile i naše specifične poteškoće, zaključuje Pavić.

Brodari traže žurno donošenje mjera za zaštitu i pomoć pomorcima po uzoru na mjere koje su već donijele druge članice EU u pomorskom sektoru, te mjera koje je Vlada RH donijela za zaštitu statusa zaposlenika ostalih industrija. Od Vlade će se tražiti porezne olakšice zbog financijskih gubitaka izazvanih epidemijom i pada vozarina, osiguravanje financijske potpore i likvidnosti brodara i moratorij na otplatu kredita na period od barem 12 mjeseci.

20. travanj 2024 13:45