StoryEditorOCM
4 kantunaTRI PITANJA

MPB: Ravnatelj bolnice nije dužan dati dozvolu liječnicima za privatni rad. Dao sam otkaz u Ministarstvu jer nisam htio više trpjeti proganjanja

Piše Iva Ivanac
2. listopada 2024. - 21:46

Županijskom vijećniku Marku Pupiću Bakraču je u noći s nedjelje na ponedjeljak ponovno provaljeno u obiteljsku kuću. Točnije u apartmane koji se nalaze u kući u kojoj živi. Ovo nije prvi put da se nešto takvo dogodilo. Prije ovog najnovijeg incidenta, Pupiću Bakraču je tri puta provaljeno u kuću i jednom u automobil. Počinitelj ili počinitelji ovaj put ništa nisu ukrali, ali su u dva apartmana napravili veliki nered.

Znate li tko vam je provalio u kuću i jeste li slučaj prijavili policiji?

- Riječ je o apartmanima koji se nalaze iznad i ispod moga stana u obiteljskoj kući koji su tu večer ostavljeni otključani. Analizirajući situaciju došao sam do zaključka da su samo dva moguća scenarija koja su se mogla dogoditi u ovom slučaju.

 Prvi je da mi se šalje poruka kako mi je moguće u bilo kojem trenutku provaliti u kuću i da u nju može ući bilo tko. Drugi je da su počinitelji bili kompletno drogirani s obzirom što su sve napravili po stanu. U oba stana nije ništa ukradeno, a počinitelji kojih je sigurno bilo više nisu imali što ukrasti osim televizije i bijele tehnike. Međutim to ih očito nije zanimalo. Obilazeći apartman i dvorište otkrio sam da su se u apartmanu zadržali duže vrijeme jer je na stolu bio sok i upotrijebljene čaše, a u dvorištu sam pronašao nekoliko opušaka cigareta.

Policiji sam prijavu poslao mailom tako da se cijeli slučaj evidentira, ali oštećene imovine, krađe ili provale – nema. Policiju sam upozorio kako je moguće da mi netko, zbog mog djelovanja i istraga o osobama koje već neko vrijeme spominjem u javnom prostoru, šalje poruku.

Zbog vaših saznanja koje ste iznijeli za županijskom govornicom policija je za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja poslovne dokumentacije prijavila liječnike Suzanu Konjevoda i Samira Čanovića. Jeste li uspjeli doći do inspekcijskoga nalaza koje je u Općoj bolnici Zadar provodio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje?

- Još uvijek nisam dobio inspekcijski nalaz HZZO-a. Jasno je kao dan kako bi nalaz bio javan da je na Odjelu za oftalmologiju i optometriju sve bilo uredno. Međutim, kako to sigurno nije, onda je nalaz proglašen tajnim, a ja ću zasigurno poslati zahtjev za pristup informacijama. Ali on bi u svakom slučaju trebao biti javan jer je ministar Vili Beroš uskočio kao Superman s porukama da se situacija mora rasčistiti i  da netko treba preuzeti odgovornost, a sada kada uistinu treba preuzeti odgovornost – nema ga. Čak ni mediji ne znaju je li dr. Čanović ispitan.

On se u ponedjeljak vratio na posao i sada oboje rade u bolnici te i dalje drže polikliniku. Kakvo je to "raščišćavanje situacije" kakvo je navodio ministar Beroš? Hoće li ravnatelj Željko Čulina snositi odgovornost? Nije točno da je ravnatelj, kako to navodi, dužan dati dozvolu za privatni rad. On je može i ne mora dati. U ovoj situaciji je već trebao ukinuti takve dozvole ili ih ne dati za iduću godinu. Ako se presudom potvrde svi policijski navodi, onda ravnatelj Čulina također treba biti sankcioniran. Njegov posao je da zna gdje mu sve liječnici rade i što rade.

Jeste li još zaposlenik Ministarstva poljoprivrede i hoćete li se na nadolazećim lokalnim izborima kandidirati za mjesto gradonačelnika ili župana?

- Prije ljeta sam dao otkaz kao viši ribarski inspektor u Ministarstvu poljoprivrede. Nakon što je svih šest postupaka koji su pokrenuti protiv mene pravomoćno presuđeno u moju korist. Kada je ravnatelj inspekcije  počeo po ministarstvu pričati da će mi napakirati i sedmi postupak, odlučio sam dati otkaz. Ne treba mi to u životu. Proganjan sam na poslu na političkoj osnovi a ne zbog svog rada, jer sam govorio o bivšoj predsjednici Kolindi i o tunama što je i danas predmet istrage. Zivkali su me i prijetili mi, a došlo je do toga da mi je i provaljeno u kancelariju i da mi je otuđena klasificirana dokumentacija u kojoj se nalaze zaštićeni podaci osoba nad kojima sam vršio inspekcijske nadzore. U Ministarstvu je više nego ikad zavladala podobnost po liniji HDZ-a, jednostavno više nisam htio sudjelovati u takvom radu. I sad ovaj zadnji slučaj s ocjenjivanjem radnika: Šefovi će dobivati petice, a što se tiče radnika, samo oni koji su podobni će imati "odličan". Ne mogu obitavati u takvom stranačkom sustavu.

O kandidaturi za župana ili gradonačelnika nisam razmišljao, ali sam razmišljao hoću li se uopće kandidirati na lokalnim izborima. Kada pogledam druge opcije, ima nas nekoliko koji progovaraju o ovakvim stvarima. U Zadru i županiji imamo jednostranačku zapovjednu liniju i ja osobnom nemam političku ambiciju, ali osjećam odgovornost da trebam doprinijeti društvu. Sudbina mi je odredila da moram voditi ovakve bitke i velika vjerojatnost je da ću se natjecati za vijećnika.

02. listopad 2024 21:46