StoryEditorOCM
4 kantunaREPOVI SA SKUPŠTINE

Mještani Vukšića bez konkretnog odgovora kada je u pitanju izmještanje vjetroelektrane, čeka se završetak Izmjena i dopuna Prostornog plana

Piše I. I.
20. svibnja 2024. - 21:38

Peticija i želje mještana Vukšića vezane uz izmještanje buduće vjetroelektrane i dalje su na čekanju. Nakon što su na prošloj sjednici Skupštine Zadarske županije Vedrana Mišković (SDP) i Ivica Žuvela (nezavisni) upitali župana što se dogodilo s peticijom i hoće li se vjetro elektrana izmjestiti. 

- Vjetroelektrane uopće nisu tako zelene kao što se čini, a pogotovo nisu kad su 300 metara od naseljenog mjesta ili na krškim pašnjacima gdje pasu posljednji ostatci stoke koja je preživjela potpuni slom stočarstva u Županiji. Oni imaju potpuno pravo na to i oni su svoju volju jasno i glasno izrazili. Zato u ime Kluba SDP-a tražim, odnosno zahtijevam da se vjetroelektrana Vukšić izbaci u sljedećim izmjenama i dopunama Prostornog plana Zadarske županije koje su u tijeku, kazala je tada Mišković. 

Viježnik Žuvela je kazazo kako treba uzeti u obzir da su mještani Vukšića organizirali peticiju jer oni vjetroelektrane kraj svog sela ne žele.

- Od 488 stanovnika Vukšića od toga 130 maloljetnih, Vi imate peticiju od preko 300 potpisa. Dakle, velika većina sela Vukšić ne želi vjetroelektrane kraj svojih kuća, rekao je Žuvela na Skupštini. 

Zadarska županija nije ponudila konkretan odgovor osim da je vjetroelektrana u Vukšiću ocijenjena ekološki prihvatljivom, za razliku od one u Medviđi te da su Izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije (IDPPZŽ) u tijeku.

- U postupku izrade IDPPZŽ, zaprimili smo zahtjev tvrtke HELB d.o.o. (11. studenog 2019. godine) za uvrštenjem novih područja za iskorištavanje energije vjetra na lokaciji Vukšić i Medviđa, koji je dostavljen i Gradu Benkovcu na znanje. Kroz postupak strateške procjene utjecaja IDPPZŽ na okoliš zajedno s glavnom ocjenom prihvatljivosti IDPPZŽ na ekološku mrežu, zona Medviđa nije dobila zeleno svjetlo za uvrštenje u Plan dok je zona Vukšić ocijenjena kao prihvatljiva pa je stoga i uvrštena u Plan, kazali su iz Županije dodajući kako su zahtjev za brisanjem područja za iskorištavanje energije vjetra Vukšić zajedno s peticijom, zaprimili od Mjesnog odbora Vukšić 30. siječnja 2024. godine.

- Zahtjev Grada Benkovca za brisanjem iste zone, kao i područja za iskorištavanje vjetra Lišane Ostrovičke i dijela zone ZD3 zaprimili smo također 30. siječnja 2024. godine. Zahtjev za uklanjanjem zone Vukšić zajedno s priloženom peticijom zaprimili smo i od vijećnika Grada Benkovca gosp. Frane Tokića 12. ožujka 2024. godine. Budući da još uvijek zaprimamo zahtjeve za izradu plana, nositelj izrade IDPPZŽ – UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije još uvijek nije dostavio zahtjeve stručnom izrađivaču IDPPZŽ – Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije. Kroz postupak izrade nacrta prijedloga IDPPZŽ od strane Zavoda te strateške procjene utjecaja IDPPZŽ na okoliš zajedno s glavnom ocjenom prihvatljivosti na ekološku mrežu od strane ovlaštenika, zahtjevi će se analizirati i ocijeniti mogućnost njihovog prihvaćanja ili neprihvaćanja te u ovom trenutku ne možemo prejudicirati rezultat ovog procesa, dodali su iz Zadarske županije.

15. lipanj 2024 06:08