StoryEditorOCM
4 kantunaJE LI TO RENATA BEK?

Ministar Beroš objasnio to je kriv što liječnici primarne zdravstvene zaštite nemaju dovoljno zaštitne opreme. ‘Na vrijeme su dobili upute...‘

Piše Ivica Nevešćanin
3. travnja 2020. - 13:27

Liječnici primarne zaštite u Zadarskoj županiji ogorčeni su odnosom prema njima u ovoj kriznoj situaciji. Kažu da se nalaze na prvoj liniji obrane od zaraze, a ostavljeni su bez adekvatne zaštitne opreme koja im kronično nedostaje. Iako su, kako su nam rekli, u više navrata tražili pomoć od Županijskog stožera civilne zaštite, nisu dobili ni odgovor, a kamo li pomoć u opremi. Tek danas, u petak, počela je podjela neke opreme preko Doma zdravlja.

Ministra Vilija Beroša pitali smo može li se takvo stanje popraviti i te liječnike zaštiti, a ne dominantno medicinsko osoblje u bolnicama, jer i liječnici primarne medicine svakodnevno imaju pacijente.

- Tu se može i mora popraviti stanje, međutim ako želite ja vam mogu pokazati dopis od prije mjesec i više dana koji su u nekoliko navrata upućeni svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, bolnicama i domovima zdravlja, čiji ravnatelji su na vrijeme obavješteni da moraju osigurati za svoje potrebe adekvatnu količinu zaštitne opreme. Više od toga Ministarstvo zdravstva nije moglo napraviti, uz to što je na vrijeme rezerviralo sve zalihe zaštitne opreme iz robnih rezervi. Moja odgovornost je apsolutno tu, ali prije svega odgovornost je na ravnateljima bolnica i domova zdravlja jer su na vrijeme dobili upute da se moraju pripremiti za ovu ugrozu, koja nam je došla iznenada, jer nitko nije bio spreman. Mi i ova vlada i dalje radimo napore na dopremi i osiguranju dovoljne količine zaštitne opreme – kazao je ministar Beroš.

19. travanj 2024 22:35