StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGAĐA

Mali arsenal će se ipak otvoriti 1. srpnja, a nakon ljeta opet zatvoriti! Problem je isti zadnjih šest godina i ne zna se kada će biti otklonjen

Piše B. Š.
24. lipnja 2024. - 22:26

Mali arsenal će ipak raditi ovog ljeta, a nakon njega opet će biti zatvoren zbog problema s vlagom koji čekaju na rješenje već šest godina. 

Proizlazi to iz odgovora kojeg smo u ponedjeljak dobili iz Zadarske županije

- Veliki broj posjetitelja posjetio je Mali arsenal tijekom prošle sezone i interes je bio odličan. I ove godine će biti otvoren tijekom ljetne turističke sezone kao informativni centar o aktualnim izložbama te kulturnoj i turističkoj ponudi u gradu Zadru i Zadarskoj županiji - navodi Vlatka Vučić Marasović, glasnogovornica Zadarske županije.

Turistička atrakcija, najavljivana i kao multimedijalno čudo, zbog problema s vlagom, otkako je otvoren 2017., više je vremena provela zatvorena nego otvorena. Iz Županije, koja je nadležna za upravljanje objektom u državnom vlasništvu, tvrde suprotno.

- Zbog sanacije stropa koju je izazvala vlaga, Mali arsenal se zatvorio samo na dva dana, 1. i 2. svibnja 2018. godine, te ponovno otvorio svoja vrata posjetiteljima koji su s velikim zanimanjem posjećivali ovu kulturnu ustanovu. Mediji su izvještavali o velikoj vlazi i otpadanju žbuke koja se pojavila u tek obnovljenom Malom arsenalu, no sanacija je napravljena u najkraćem roku i on je bio otvoren tijekom ljeta 2018. godine.

Međutim u nastavku odgovora je vidljivo da problem nije riješen u potpunosti...

- Tijekom 2019. godine ponovno se pojavio problem vlage. Narodni muzej Zadar je obavijestio nadležne službe, Zavod za zaštitu spomenika i Zadarsku županiju o opadanju boje i završnog sloja žbuke sa stropa pa su odgovorne osobe, predstavnici zavoda, županije i muzeja izašli na lice mjesta i dogovorili sve o daljnjem postupanju. Unutar prostora Malog arsenala postavljen je odvlaživač zraka koji automatski radi svakog dana od 8 do 20 sati - kaže glasnogovornica.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, Ante Sjauš, u telefonskom razgovoru prošlog tjedna rekao nam je kako će se pitanje vlage konačno riješiti kada dođe red na to jer iziskuje dobivanje naloga i izradu novih troškovnika. Na konkretno pitanje kada bi se vlaga mogla riješiti i hoće li se od 1. srpnja multimedijalne projekcije moći održavati u Malom arsenalu kako je planirano, od Županije nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, Mali arsenal je zamišljen kao svojevrsna turistička recepcija za goste s kruzera koji pristaju na vrhu poluotoka gdje bi kroz atrkativnu multimediju upoznali razvoj Zadra od antike do danas. Arhitektonsko uređenje i tehnološko opremanje Malog arsenala, kojeg potpisuju Iva Letilović, Igor Pedišić i Vladimir Končar, dobilo je prestižno arhitektonsko priznanje "Bernardo Bernardi" za najbolji interijer 2018. godine.  

Projekt u Malom arsenalu 2024.

- Ministarstvo turizma i sporta tijekom ožujka 2024. godine objavilo je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj javne turističke infrastrukture u 2024. godini. Zadarska županija je prijavila projekt „Virtualna šetnja kroz baštinu Zadarske županije“ kako bi dodatno oživili i pridonijeli razvoju Malog arsenala kao javne turističke infrastrukture. Kroz projekt bi se izradila aplikacija virtualne stvarnosti za promociju Zadarske županije putem VR360 videa destinacija na području cijele županije. Sadržaj VR aplikacije bio bi dohvatljiv preko VR naočala. Ovaj projekt ne traži nikakve vanjske i unutarnje intervencije na objektu Malog arsenala.

27. lipanj 2024 09:08