StoryEditorOCM
4 kantunaPROSVJED UGOSTITELJA

Lokali u Varošu idući će četvrtak gostima biti zatvoreni od podne do jedan, Zadrani traže spuštanje PDV-a i kreditne linije za spas radnih mjesta!

Piše Mišel Kalajžić
18. rujna 2020. - 20:48

Zadarski ugostitelji priključit će se prosvjedu koji organizira Nacionalna udruga ugostitelja idući četvrtak obustavom rada lokala od 11.56 do 12.56 sati.

Akciju "Zatvaramo danas kako bi ostali otvoreni sutra" podržat će dosta zadarskih ugostitelja iako formalno nisu članovi Nacionalne udruge ugostitelja koja u Zadru još nema svoj ogranak, doznali smo od vlasnika jednoga od lokala u Varošu koji će 24. rujna na sat vremena biti zatvoreni.

image
Prosvjed 4 do 12
Nacionalna Udruga Ugostitelja

- Prosvjed se organizira kako bi se spasila radna mjesta, a od Vlade RH traži se obustava naplate PDV-a do 1. ožujka 2021. godine, spuštanje PDV-a na prihvatljivih 10 posto i omogućavanje potpora kroz kredite na likvidnost (HAMAG) i investicije (HBOR). Trenutno je PDV 13 posto na hranu s tim da u to ne spada kava, voda, vino i pivo, a za kafe barove PDV je 25 posto plus 3 posto poreza na potrošnju. To je među najvećim stopama u Europi, ako ne i najveća, sve ostale zemlje na Mediteranu su poskidale te stope. To što se traži je da se pokupšaju spasiti radna mjesta, ne da se ljudima daruje bilo što, već da se omogući pristup kreditima HAMAG-a i HBOR-a jer ćemo ostati bez radnih mjesta. Otići će nam zaposlenici vani ili na burzu rada, opet na teret državi, tako da ćemo stvoriti sami sebi veliki problem. Ova je sezona prošla jako loše, nešto se radilo mjesec dana, a ostalo je za zaborav. S obzirom da u Zadru nismo osnovali našu udrugu ugostitelja koja bi se pridružila toj Nacionalnoj udrugi, organizirali smo se ovako, među sobom, a cjelokupnu akciju koordinira Nacionalna udruga – kazao nam je zadarski ugostitelj koji je zbog tih razloga želio ostati anoniman.

image
Prosvjed 4 do 12
Nacionalna Udruga Ugostitelja

- Čitav će Varoš u četvrtak biti zatvoren na sat vremena, dosta je ostalih kolega reklo da će se pridružiti prosvjedu. Na vratima će biti obavijest za goste kako bi znali razloge tihog prosvjeda zbog iznimno loše gospodarske situacije. Globalna pandemija koronavirusa uzrokovala je kolektivni svjetski lockdown, koji za posljedicu ima najveći zabilježeni pad gospodarske djelatnosti u povijesti čovječanstva, a gospodarska djelatnost u Republici Hrvatskoj bila je manja čak i od one za vrijeme Domovinskog rata. Zahvaljujući sluhu vladajućih, spriječen je momentalni kolaps hrvatske ekonomije i otkazi od gotovo 700.000 ljudi. Donesene mjere sačuvale su brojna radna mjesta do početka turističke sezone čime je kupljeno malo vremena, ali pravog rješenja nema. Mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su naše djelatnike od odlaska na Zavod. Međutim, nisu spasile gospodarstvenike, a među njima i one koji podnijeli najteži udarac od svih – povremeni putnički prijevoz, event industriju, beauty industriju, turističke vodiče, agencije i ugostitelje. Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli dolazeći k nama, iscrpili smo svoje resurse. Najavljena povoljna kreditiranja koja je država trebala osigurati gospodarstvenicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran te neminovno vodi kolapsu sektora čiji smo faktori. Danas djelujemo kako bi sutra sačuvali primanja za 60.000 ljudi – objasnio je razloge prosvjeda.

image
Prosvjed 4 do 12
Nacionalna Udruga Ugostitelja

Ciljevi akcije određeni su nakon ankete koja je provedena među 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske. Ustanovljeno je kako njih 60 posto bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto ih se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Zadarski se ugostitelji nalaze u sličnoj situaciji kao i ugostitelji iz Istre i ostalih dijelova Dalmacije, pa je priključenje prosvjedu bio logičan potez, kaže nam naš sugovornik iznoseći zabrinjavajuće podatke: od konca veljače do početka rujna na prostoru koji pokriva Područni ured Zadar od djelatnosti restorana i pripreme i usluživanja hrane izdano je 3,3 milijuna fiskaliziranih računa s iznosom od 265,6 milijuna kuna dok je u istom razdoblju prošle godine izdano 5,6 milijuna računa s iznosom od 407,6 milijuna kuna. A to dovoljno govori o razmjerima krize.

Komora ne podržava prosvjed

Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore zadarske županije kazao nam je kako Komora ne podržava planirani prosvjed ugostitelja.
- Mi se nećemo buniti zbog toga što oni provjeduju, ali se nećemo niti pridružiti je su nam svugdje otvorena vrata za pregovaranje i dogovaranje. Spuštanje PDV-a bi bilo dobro za poslodavce, ali uvođenje naknada za zaposlene je dobro i za radnike. Pivo, vino i kava ostali bi u poreznoj kategoriji hrane, da nije bilo bespotrebne galame... Ipak, vladajući su odobrili ove mjere koje su na snazi, lokalno smo se izborili za neke popuste za najam štekata i poslovnih prostora, a radimo i dalje na poboljšanju uvjeta, ali partnerskim dijalogom. Svatko ima svoju autonomiju i svoj način borbe za bolje uvjete rada. Ne mogu ja nekom od kolega zabraniti da obustavi rad, ali naš cilj nije takav način komunikacije. Da nam iz Vlade i ministarstava zatvore vrata, da ne komuniciramo, da nas ne uvažavaju i ne poštuju, onda bi to bila druga stvar, onda bi trebalo izići "na ulici", ali u ovim trenucima nije dobro previše dizati tenzije na takav način.

PDV u drugim zemljama niži

U Bugarskoj je PDV smanjen sa 21 posto na 9 posto, u Velikoj Britaniji sa 20 na 5, u Njemačkoj sa 19 na 16 i sa 7 na 5 (catering), u Austriji na bezalkoholna pića sa 20 na 10 i sa 10 na 5 posto usluge smještaja, u Belgiji na hotele i restorane sa 12 na 6 posto, na Cipru sa 9 na 5 posto na smještaj i restorane, u Češkoj smještaj sa 15 na 10, u grčkoj na bezalkoholna pića i javni prijevoz sa 24 na 13 posto i na smještaj i ugostiteljstvo sa 9 na 5 posto, u Litvi smještaj i restorani sa 21 na 9 posto u Turskoj u turizmu i ugostiteljstvu sa 8 na – 1 posto.

Što se do sada dobilo

Grad Zadar je spustio najam prostora za 50 posto za one koji rade tijekom čitave godine, a za sezonske 25 posto manje, za deficitarna zanimanja potpuno oslobođeni plaćanja. Država daje naknadu od 4 tisuće kuna po radniku, ukoliko se ostvaruje promet manji od 50 posto.

 

24. travanj 2024 06:35