StoryEditorOCM
4 kantunaKONAČNO

Linearni akcelerator stigao u zadarsku bolnicu, tri godine od obećanja! Ravnatelj Čulina: "Počinjemo s radom u rujnu!"

Piše Iva Ivanac
28. svibnja 2024. - 14:44

Linearni akcelerator stigao je u Opću bolnicu Zadar!

Tri godine nakon političkih obećanja, uređaj za zračenje onkoloških pacijenata napokon je isporučen zadarskoj bolnici. 

Tu vijest potvrdio nam je ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina kazavši kako će akcelerator biti sastavljen do petka. 

- Danas dolaze svi dijelovi linearnog akceleratora, a unijet će se kroz krovni otvor bunkera koji se nalazi u zgradi Dnevnih bolnica. Do kraja lipnja bi nam trebao stići i CT simulator, a akcelerator će s radom započeti nakon ljeta, odnosno od rujna ove godine, kazao je Čulina i dodao: 

- U posljednje vrijeme zaposlili smo tri inženjera fizike koji će raditi na linearnom akceleratoru. Zaposlena je fizičarka koja je na istom uređaju radila u KBC Rebro u Zagrebu, došla je i inženjerka iz Instituta Ruđer Bošković te još jedan inženjera iz Zadra. Rendgen inženjeri su već šest mjeseci na edukaciji, kao i liječnici. Do rujna, svi će djelatnici koji trebaju raditi na linearnom akceleratoru, zajedno otići na još jednu edukaciju u Njemačku kako bi bili spremni za početak rada, istaknuo je ravnatelj Čulina. 

Novac za kupnju linearnog akceleratora je još 2015. godine počela skupljati Liga protiv raka Zadar. Godine su prolazile, a aparat za zračenje onkološkim bolesnicima koji zbog neophodnih terapija svakodnevno prolaze iscrpljujuću torturu putujući u Split i Zagreb nije bio na vidiku. Portal Zadarski.hr pokrenuo je akciju "Zraka za život" koja je serijom tekstova ukazivala na nehumane uvjete liječenja zadarskih onkoloških bolesnika.

Od 2021. godine zadarski onkološki bolesnici slušaju obećanja političara kako linearni akcelerator "samo što nije stigao". Prvo takvo obećanje u veljači 2021. godine dao je Andrej Plenković kada je u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore obećao dolazak akceleratora do kraja te godine. 

Došao je kraj te 2021. godine, a oko dolaska linearnog akcelerator ništa se nije dogodilo. Obećanja su se narednih mjeseci i godina nizala, sve do kolovoza 2023. godine kada je Ministarstvo zdravstva konačno raspisalo natječaj za nabavu akceleratora i CT simulatora za šest hrvatskih bolnica. 

Političkom obećanju se konačno nazire kraj, ali što je najvažnije, nazire se kraj mučnim tegobama koje prolaze onkološki bolesnici iz Zadarske županije.

Nadamo se da će rujan uistinu biti mjesec kada će im barem u pogledu putovanja biti olakšana borba sa zloćudnom bolesti.

image

Gradonačelnik Branko Dukić otišao je vidjeti dolazak linearnog akceleratora

Zadarski.hr
image

Otvor kroz koji se unose dijelovi linearnog akceleratora

Luka Gerlanc/
image

Linearni akcelerator je stigao u zadarsku bolnicu

Zadarski.hr
image

Linearni akcelerator u zadarsku Opću bolnicu stiže u dijelovima

Zadarski.hr/
23. lipanj 2024 23:32