StoryEditorOCM
4 kantuna"BELLA ITALIA"

Kuhinjski dimnjak i klimatizacija ispod UNESCO-va spomenika, kako to? Gradske i županijske službe se čude, ali - sve je po zakonu!

Piše M. Magaš
15. listopada 2024. - 22:26

Fortifikacije Zadra, impresivni bedemi koji su štitili grad od mletačkih vremena, upisani su 2017. godine na Popis svjetske baštine UNESCO-a kao kulturno dobro. Ovaj monumentalni obrambeni sustav nije samo spomenik lokalne povijesti, već svjedočanstvo razdoblja kada su gradovi poput Zadra bili strateški važne točke na istočnoj obali Jadrana. Nominacija je ispunila stroge UNESCO-ove kriterije, uključujući onaj o izvanrednoj univerzalnoj vrijednosti (OUV), ističući arhitektonsku genijalnost fortifikacija i njihov utjecaj na povijesni razvoj Europe.

Nažalost, unatoč tome što bedemi predstavljaju remek-djelo vojne arhitekture i simbol vremena, mnogi naši sugrađani to zaboravljaju, a neke toliko nije briga da ih i dalje tretiraju samo kao "hrpu kamenja i cementa" koja im isključivo koristi za njihovu zaradu. Vođeni takvom logikom, novootvoreni ugosititeljski objekt "Bella Italia" je svoj vanjski sustav klimatizacije i ispušnu kuhinjsku cijev izbacio na sam Muraj.

image

Otvorenje lokala "Bella Italia" na Poljani Natka Nodila

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Naime, vlasnici zalogajnice na Poljani Natka Nodila izveli su ispušnu cijev na krov objekta iz kojeg kuhinjski dim izravno kulja prema ovoj zaštićenoj svjetskoj baštini. Ova "instalacija" ne samo da vizualno i funkcionalno narušava ambijent bedema, već predstavlja problem i za stanare zgrade ispod koje se lokal nalazi. Jer, postojala je i prva verzija u kojoj je dimnjak trebao biti 70-ak centimetara udaljen od prozora stanara. Nakon što su se stanari pobunili, dimnjak je pomaknut uz bedem.

Kako je moguće da je objekt s takvom instalacijom dobio minimalne tehničke uvijete, pitali smo pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Antu Sjauša koji nam je pojasnio da je "zakon takav kakav je".

- Oni su ispunili minimalne tehničke uvjete i dobili uporabnu dozvolu za otvaranje. Mi ne možemo nekome zabraniti rad ako mu zakon to dopusti, što god mi mislili o tome. Moram naglasiti da će novi zakon o turizmu, kao i novi zakon o nekretninama ipak imati strože kriterije. Ako on bude prihvaćen vjerujem da se ovakvi slučajevi neće više događati – ističe pročelnik Sjauš, dajući za primjer problem vanjskih jedinica klima uređaja na fasadama zgrada u povijesnim jezgrama.

image

 Ante Sjauš
 

Jure Miskovic/Cropix

Nakon što je nekolicina građana upozorila nadležne službe što se događa ispod Muraja, reagirali su i iz Grada Zadra.

- Komunalno redarstvo je nadležnim inspekcijskim službama proslijedilo obavijest neposredno nakon što je evidentiralo situaciju na spornoj lokaciji. O istim slučaju podnijet ćemo i prijavu Konzervatorskom odjelu – odgovorili su nam iz komunalnog odjela.

Komentar smo zatražili i od gradske pročelnice za kulturu i sport Dine Bušić.

- Držim da bi nadležne službe trebale reagirati. Koliko sam upoznata, proces je već u tijeku. Od strane Grada Zadra izrađen je Plan upravljanja zaštićenim dobrom, a jedan od glavnih ciljeva je optimiziranje koordinacije svih nadležnih službi - naglašava.

image

Dina Bušić

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Loptica odgovornosti tkao je prebačena na konzervatore, bez kojih se ovakve intervencije u prostoru ne mogu dogoditi. Nadležna tijela trebala bi provjeriti je li vlasnik restorana "Bella Italia" radove izveo u skladu s projektom i konzervatorskim uvjetima, ili je nešto napravio na svoju ruku. Uporabna dozvola pak sugerira da je sve napravljeno u skladu s izvedbenim projektom. Što nas opet vraća na početak priče, kako je ovako nešto moguće izvesti u zaštićenom okolišu spomenika svjetske kategorije a da sve bude po zakonu?!

image

Cijev je postavljena na krovu objekta, odmah uz prozore obližnje zgrade 

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Umjesto ponosa i strogog provođenja mjera zaštite, čini se da su pojedinci i institucije postali ravnodušni prema onome što je međunarodna zajednica prepoznala kao univerzalno blago.

Dok svijet gleda na Zadar kao na čuvara kulturne baštine, lokalni problemi poput ovog pokazuju koliko je potrebno raditi na svijesti i zaštiti onoga što smo naslijedili i što bi drugima ostaviti u naslijeđe.

16. listopad 2024 08:09