StoryEditorOCM
4 kantunaDRUGI TJEDAN ŠTRAJKA

Jedna odgojiteljica potpisala sporazumni otkaz! Gradonačelnik Knez ukida nadstandard u vrtiću - pet odgojiteljica će zbog toga izgubiti posao!

Piše I. N.
24. svibnja 2024. - 21:16

Prošao je i drugi tjedan štrajka djelatnika Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu, a još uvijek nema naznaka da bi moglo doći do dogovora između gradske uprave i Sindikata obrazovanja, kulture i medija oko potpisivanja kolektivnog ugovora i povećanja plaća odgojiteljicama i drugim radnicima vrtića u skladu s vladinom uredbom od 1. ožujka ove godine.

Naprotiv, situacija dodatno eskalira u smjeru novih konflikta. Jedna od odgojiteljica, Sanja Bugarija, potpisala je ovaj tjedan sporazumni otkaz s Dječjim vrtićem. Bugarija je jedna od dvije odgojiteljice koje je v.d. ravnateljica Paola Jurić prošlog tjedna prijavila policiji i državnoj pravobraniteljici zbog kršenja obveza iz radnog odnosa. Takav potez gradonačelnika Ivana Kneza i v.d. ravnateljice Jurić u sindikatu tumače besprizornim pokušajem da se uguši štrajk na kojeg zaposlenici vrtića imaju pravo. Štoviše, gradonačelnik Knez svojim odbijanjem da sjedne za pregovarački stol s radnicima od prvog dana krši njihova zakonom i ustavom zajamčena prava. 

Odgojiteljice su inače prijavljene za događanja otprije deset godina kada je jedno dijete odšetalo iz dvorišta vrtića. Bugarija nije bila među štrajkašicama, a otkaz je dala, kako nam je potvrdila ravnateljica, iz osobnih razloga.

- Moja supruga je u navedenom vrtiću dala otkaz jer ne želi sudjelovati u tom cirkusu. Nije istina da je njoj pobjeglo dijete. Ona je došla na posao kada je to dijete već bilo otišlo, a ona je sudjelovala u potrazi za njim. Dijete su čuvale druge dvije tete. Zbog iznesenih neistina moja supruga je u velikom šoku – obratio nam se Ivan Bugarija, suprug Sanje Bugarije, reagirajući na pisanje Zadarskog.hr.

Podsjetimo, informaciju da odgojiteljica Bugarija podržava štrajkaše dobili smo iz biogradske gradske uprave.

image

Ivan Knez, gradonačelnik Biograda
 

Jure Miskovic/Cropix

No gradonačelnik knez je ustrajan provesti svoju volju. U petak je potpisao odluku kojom Paola Jurić prestaje biti vršiteljica dužnosti ravnateljice dječjeg vrtića te je imenuje na mandat od pet godina.

Osim toga, isprovociran sindikalnim zahtjevima, Knez je odlučio poslovanje vrtića u potpunosti, kako kaže, uskladiti sa zakonskim obvezama. Konkretno, odlučio je da ukinuti nadstandard kojeg je vrtić imao prije štrajka, a to su bile tri odgojiteljice na 22 djeteta. Zakonski standard je dvoje odgojitelja na 22 djeteta.

- Ukidamo nadstandard kojeg je samoinicijativno uveo Grad Biograd. To znači da će pet odgojiteljica ostati bez posla, ali će zato sve biti u skladu s hrvatskim zakonima. Odluku o novoj sistematizaciji bit će upućena gradskim vijećnicima tijekom idućeg tjedna. Nakon usvajanja, krajem godine, vjerojatno ćemo podići primanja odgojiteljima, ali i drugim zaposlenicima unutar vrtića – objasnio nam je gradonačelnik knez svoju odluku.

Osam dana nakon štrajka ravnateljica Jurić je donijela odluku o tzv. lockoutu na koju poslodavac ima pravo. Lockout znači da poslodavac ima pravo pola zaposlenika u štrajku poslati kući, odnosno, da nemaju obvezu dolaska na posao. U Biogradu se to odnosi na devet zaposlenika kojima će, kao i drugim štrajkašima,  primanja biti umanjena za vrijeme provedeno u štrajku. Podsjetimo, od 52 zaposlenika u štrajku je njih 19 od kojih je 17 odgojiteljica.

- Vrtić radi, roditelji normalno dovode djecu – kaže ravnateljica Jurić koju smo pitali jesu li točne informacije sindikata da brigu o djeci u vrtiću vodi nekvalificirano osoblje.

- Oni koji nemaju položene sve ispite rade uz nadzor starijih odgojitelja – odgovorila nam je ravnateljica jedinog biogradskog dječjeg vrtića u javnom vlasništvu.

16. lipanj 2024 11:43