StoryEditorOCM
4 kantunaPIZZA CUT CITY 2

Iz Grada potvrdili: Gulanu nismo izdali dozvolu za prenamjenu u Bijeloj kući! Ceh ugostitelja: Kako je moguće tu otvoriti restoran? Stvarno ne znam 

Piše Ivica Nevešćanin
22. veljače 2020. - 11:58

Zoran Gulan, ugostitelj iz Biograda i vlasnik podrumskog prostora u Bijeloj kući na rivi, kojeg uređuje u restoran, nije dobio dozvolu Grada Zadra za prenamjenu stambenog u poslovni prostor.

Potvrdio nam je to u subotu ujutro Darko Kasap, pročelnik gradskog Odjela za graditeljstvo, nakon što se u petak nije javljao na naše pozive.

- Dozvola za prenamjenu podrumskog prostora u Bijeloj kući nije izdana od gradskog Odjela za graditeljstvo. Gospodin Gulan je na svoje ime podnio zahtjev za prenamjenu tog prostora prije nekog vremena, ali ga je povukao, odnosno odustao je od njega – kazao nam je Kasap dodavši da mu nije poznato je li Gulan zahtjev za prenamjenom možda podnio pod imenom neke tvrtke, a ne samo u osobno ime.

- Pitanje je može li se nakon početka radova uopće ishoditi dozvola za prenamjenu prostora. Naime, zahtjev za prenamjenu podrazumijeva neke uvjete i suglasnosti, primjerice od uvjeta HEP-a do suglasnosti stanara. Ako to niste osigurali prije prenamijene, stvarno ne znam kako možete dobiti uporabnu dozvolu i mogućnost rada u takvom objektu – kazao je Kasap podsjećajući na činjenicu da je Grad Zadar samo jedan u nizu tijela koja u ovakvim slučajevima odlučuje o otvaranju nekog ugostiteljskog objekta.

- Mi se u Gradu možemo s nečim ne slagati, ali to ne znači da ti objekti ili sadržaji neće biti otvoreni. Zakonodavstvo je takvo da su Gradu često zavezane ruke. Mi, primjerice, ne određujemo sanitarne uvjete, minimalne tehničke uvjete, potrebnu infrastrukturu i slično za takve objekte. Svjesni smo da se svaka šupa i rupa u gradu može pretvoriti u ugostiteljski sadržaj, no to nije ono što mi želimo, niti potičemo takve aktivnosti. Mi podržavamo sustav kvalitete, a ne kvantitete i želimo da u gradu bude više kvalitetnih ugostiteljskih sadržaja, a ne restorana brze prehrane – dodao je Kasap.

Kako su nam u petak potvrdili u gradskoj upravi, Gulan nije podnio zahtjev za najam javne površine za terasu, u županiji nemaju njegov zahtjev za izdavanje minimalnih tehničkih uvjeta za budući restoran, a ni konzervatorima nije poznato da se u podrumu Bijele kuće otvara ugostiteljski objekt koji će hranu posluživati kroz prozor. Drugi riječima, ispada da nitko od nadležnih Gulanu nije dao zeleno svjetlo za ono što radi.

Međutim, u razgovoru za Zadarski.hr Gulan je tvrdio da sve radi po zakonu i u skladu sa zakonom, iako nam nije htio reći koje dozvole ima, tko mu ih je izdao i za što. Našim sugovornicima također nije jasno po kojem ključu Gulan pretvara podrumski stan u restoran, a među njima je i Robert Kovačević, predsjednik ceha zadarskih ugostitelja i vlasnik kafića 'Brazil' u neposrednoj blizini Bijele kuće te, što je za ovu priču posebno zanimljivo, i jedan od vlasnika stana u toj atraktivnoj zgradi arhitekta Zvonimira Požgaja izgrađenoj 1948. godine.

- Iskreno, ne znam ima li Gulan pravo raditi to što radi ili ne – priznaje Kovačević na početku razgovora.

- Situacija nije dobra. Njega poznajem dugi niz godina kao ugostitelja, ali i vlasnika stana u Bijeloj kući. Čovjek očito zna što radi i zašto to radi. Naime, prije 17 godina, kada je doktor Vlatković tu preselio svoju ordinaciju, Bijela kuća je dobila uporabnu dozvolu kao stambeno-poslovna zgrada. Je li to dovoljno da se stambeni prostor pretvori u poslovni ili treba tražiti prenamjenu iz poslovnog u ugostiteljski, stvarno ne znam. Činjenica je, a toga smo svjedoci u ovom gradu na gotovo svakom koraku, da ugostiteljski objekti mogu raditi bez građevinske i uporabne dozvole, samo s minimalnim tehničkim uvjetima. Takvi objekti već godinama rad nesmetano i prolaze nekažnjeno. Ako mogu oni, zašto ne bi i drugi? Ista pravila trebala bi vrijedi za sve. To je možda ključni problem. Može li se nešto raditi ili ne – ističe Kovačević.

Prema njegovim saznanjima, Gulan u Bijeloj kući namjerava otvoriti ugostiteljski objekt pod registracijom bistroa, a to je, naglašava predsjednik zadarskog ceha, prilično rastezljiva kategorija.

- Pod tim se svašta može raditi, izdavati brzu hranu i stolove za serviranje, a ne treba imati sanitarne čvorove za goste. Takvu situacija imate u nekoliko glavnih gradskih ulica. Unutra nemaju više od deset kvadrata, prodaju brzu hranu, a vani imaju terase sa stotinama sjedećih mjesta za jelo. Kako je to moguće? Kad jednom otvorite Pandorinu kutiju i dozvolite da takvi prolaze nekažnjeno, uništili ste sustav, ma koliko on dobar bio, a mi, bojim se, nemamo ni sustav. Ugostitelji su prije više godina upozoravali gradsku upravu na te i slične pojave, ali se ništa nije promijenilo. Dapače, neke su stvari išle na gore, jer se odustalo od našeg prijedloga da ugostiteljima koji ne rade cijelu godinu najam terase bude skuplji nego onima koji su otvoreni svih dvanaest mjeseci.

Svjedoci smo da se svašta događalo u prostoru i da se još uvijek svašta događa, pretvaranja šupi i štakornjaka od dva kvadrata u ugostiteljske objekte, i Gulan definitivno nije prvi slučaj. Pitanje je želi li to netko staviti u okvire ili ne. Nemojte me krivo shvatiti, ali uvođenje reda u tu sferu, s jasnim i transparentnim pravilima jednakima za sve, prvenstveno je interes ugostitelja, a tek onda građana. Nama nije svejedno ima li na Poluotoku 30 ili 300 restorana, 1500 ili 5000 sjedećih mjesta, koliko radi konobara, kako se organizira nabava... - podsjeća Kovačević.

- Gulan se očito vodi logikom zarade, želi unovčiti svoj prostor, želi nešto raditi, stvarati i ja nemam ništa protiv toga. No pitanje je li se doveo u situaciju da ulaže i troši novac, a neće moći otvoriti objekt... - zaključuje predsjednik zadarskog ceha ugostitelja.

18. travanj 2024 11:37