StoryEditorOCM
4 kantunaSTIGLE KAZNE

Inspekcija zabranila stavljanje jaja u promet farmi nesilica s Paga, 4.702 njemačkih jaja prodavanih kao hrvatska, uklonjeno

Piše M. K.
10. listopada 2024. - 22:13

Nakon što se u javnosti pojavila informacija kako je farma nesilica "Šimun" iz Paga na tržište poslala njemačka jaja koja su prodavana kao hrvatska i to iz kaveznog (baterijskog) uzgoja, Državnom inspektoratu poslali smo upit da se očituje o navedenom slučaju. Evo što su odgovorili:

- Veterinarska i poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata po službenoj dužnosti temeljem zaprimljenih prijava obavljaju inspekcijske nadzore na predmetnoj lokaciji.

Veterinarska inspekcija obavila je inspekcijske nadzore na okolnosti načina uzgoja i kontrole zdravlja jata konzumnih nesilica. Inspekcijski nadzorom utvrđeno je da je pravni subjekt  upisana u Upisnik farmi kokoši nesilica pri nadležnom tijelu pod identifikacijskim brojem te posjeduje rješenje nadležnog tijela o upisu objekta u Upisnik farmi kokoši nesilica Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Nadalje, inspekcijskim nadzorom su utvrđene nesukladnosti vezane za infrastrukturu, dokumentaciju i propisano vođenje evidencije za što je pokrenuo upravni postupak te je naređeno otklanjanje nesukladnosti. Do zaprimanja nalaza uzorkovanja koje provodi ovlaštena veterinarska organizacija, kao i do uspostave potpune sljediovsti jaja u proizvodnji te stavljanju na tržište, naređena je zabrana stavljanja jaja u promet. Inspekcijski postupak je u tijeku.

Radi do sada utvrđenih nepravilnosti subjektu je izdan obavezni prekršajni nalog u skladu s odredbama čl. 25. stavak 1. točka 1. i stavka 2. Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 83/22) za što je predviđena kazna u iznosu od 260 eura, te odgovorna osoba 130 eura, također je izdan prekršajni prijedlog u skladu s odredbama čl. 23. stavak 1. točka 22. i stavak 2., a za što je predviđena kazna u iznosu od za pravnu osobu 6.630 do 13.270 eura, te za odgovornu osobu 660 eura do 1.320 eura.

Do sastavljanja ovog odgovora tj. do danas neškodljivo je zbrinuto ukupno 4.702 komada jaja za koja nije utvrđena potpuna sljedivost, putem ovlaštenog koncesionara.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je povodom prijave u kojoj prijavitelj ukazuje na nepravilno označavanje jaja, obavila inspekcijski nadzor propisanih tržišnih standarda za jaja na farmi nesilica pri čemu je utvrđeno da su ista nepropisno označena. Zbog utvrđene nepravilnosti odmah je donesena upravna mjera zabrana stavljanja na tržište te je inspekcijski postupak u tijeku. Po okončanju istog pravovremeno ćemo Vas obavijestiti o rezultatima - stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

10. listopad 2024 22:14