StoryEditorOCM
4 kantunaVIRUS NA ADRIA TOURU

I Plenković bio u kontaktu, razgovarao s Đokovićem, Ivaniševićem i Čilićem, ide na testiranje

Piše PSD, H, JL
22. lipnja 2020. - 09:05

Još jedan tenisač i dvojica trenera pozitivni su na koronavirus kojim su se zarazili na teniskom Adria Turniru u Zadru, gdje je zaraza ranije potvrđena za tri tenisača. Potvrdio je u to ponedjeljak ujutro Hini Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Pozitivni su Borna Ćorić, kondicijski trener Novaka Đokovića Marko Paniki i trener Grigora Dimitrova Christian Groh.

Ćorić je potvrdio u ponedjeljak na svom Instragram profilu da je pozitivan, dodajući da se osjeća dobro.

'Pozdrav svima, želim vas informirati da sam pozitivan na Covid-19. Molim svih koji su bili u kontaktu sa mnom zadnjih nekoliko dana da se testiraju. Jako mi je žao ako sam prouzročio bilo kome problem. Dobro se osjećam i nemam simptome. Čuvajte se. Šaljem svima puno ljubavi!', napisao je Ćorić.

Marin Čilić je u ponedjeljak poslao priopćenje u kojem kaže da je njegov test na koronavirus negativan. 

'Nakon sinoćnjeg razvoja događaja u Zadru i prekida Adria Toura, želim Vas obavijestiti da sam u najkraćem mogućem roku napravio test na virus COVID-19 i da je moj nalaz negativan. Iako nemam nikakve simptome koji se povezuju uz koronavirus i vjerujem da svi oni koji su posljednjih dana bili sa mnom u kontaktu nemaju razloga za brigu, otići ću u samoizolaciju 14 dana, jer unatoč negativnom rezultatu testa, važno je da svi pomognemo smanjiti mogućnost širenja eventualne zaraze. Sve upute vezane za samoizolaciju poštovat ću u potpunosti te ću pažljivo pratiti razvoj situacije', poručio je Čilić. 

'Bude li ikakvih promjena pravovremeno ću sve obavještavati. Još jednom hvala svima na podršci i upitima o mom i zdravlju moje obitelji. Svima vam želim da ostanete zdravi', dodao je Čilić.

I premijer bio u kontaktu, mora na testiranje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas će se, kako doznaje Jutarnji list, testirati na Covid-19. 

'Tijekom njegove subotnje posjete zadarskom teniskom turniru Adria Tour on je razgovarao s Đokovićem, Ivaniševićem i Čilićem. Susret je trajao doslovno 2-3 minute, nije bilo rukovanja niti bliskog kontakta. Iako dakle nije bio u kontaktu sa zaraženima, Andrej Plenković će se danas testirati', rekli su iz Vlade. 

Objašnjavaju kako je Plenković u subotu popodne na Adria Touru bio svega 30-45 minuta, da nije bio u kontaktu sa zaraženim tenisačima, a Dimitrov u tom trenutku, kažu u Vladi, više uopće nije bio u Hrvatskoj.

Božinović: Stručnjaci će nastojati identificirati sve kontakte

U Zadru se provode testiranja ljudi koji su bili u bliskom kontaktu s bugarskim tenisačom Grigorom Dimitrovom, pozitivnim na koronavirus. On je na Adria Touru u Zadru boravio nekoliko dana i osim tenisa igra je i košarku s ostalim igračima te se družio s građanima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je sinoć da će se u Zadru formirati tim od desetak stručnjaka koji će nastojati identificirati sve kontakte bugarskog tenisača Grigora Dimitrova za njegova boravka u Zadru.

Sudionici turnira, strani državljani koji su s Dimitrovim imali kontakte zbog kojih će morati u dvotjednu izolaciju slobodno mogu otići iz Hrvatske, a o broju i razmjeru, kaže Božinović, ne bi spekulirao.

Najavljuje da će Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak i za Zadarsku županiju pooštriti mjere i zabraniti posjete bolnicama i socijalnim ustanovama, kao što su to u nedjelju odlučili za tri županije u kojima se pokazao veći broj novooboljelih.

Na pitanje nije li ovaj slučaj znak da smo ubrzali s javnim događajima i da još nije vrijeme za veća okupljanja Božinović napominje kako virus nije došao iz publike nego od igrača i dodaje:

- To je sad ta nova faza u kojoj se moramo naučiti živjeti i učiti iz dana u dan.

On sam nije bio na turniru.

Na testiranju i 16 osoba iz Teniskog kluba "Karlovac"

Desetero djece i šestero odraslih iz Teniskog kluba "Karlovac" u ponedjeljak ujutro testirano je na koronavirus te im je određena samoizolacija nakon što su se u petak vratili sa zadarskog Turnira Adria Tour gdje se pojavila zaraza covidom-19.

Nakon jučerašnjih saznanja o pojavi virusa na turniru tako je jutros odlučio karlovački Zavod za javno zdravstvo.

Riječ je o desetoro djece i šest odraslih osoba, te su svi oni pozvani na testiranje, koje se obavijeno jutros u 7.30 sati.

Bez obzira na ishod testiranja, i tenisači i njihova pratnja idu u samoizolaciju na 14 dana i pratit će se njihovo zdravstveno stanje i stanje njihovih ukućana, rekao je Hini dežurni epidemiolog.

Predsjednik Teniskog kluba Karlovac Tomislav Poljak, koji nije bio u Zadru, rekao je Hini kako smatra da je sve pod kontrolom, kako su im stručnjaci rekli "da je u ovom slučaju opasnost od obolijevanja od covida minimalna, ali da treba provesti proceduru za sprječavanje širenja zaraze".

Sada je vrijeme teniskih turnira, održavaju se svuda po Hrvatskoj, u samoizolaciji će završiti mnogi od prijavljenih igrača i u Hrvatskom teniskom savezu je, kaže Poljak, teška odluka što i kako dalje.

"U Karlovcu se ovog vikenda održalo Regionalno prvenstvo Središnja Hrvatska za tenisače  do 12 godina, danas je trebala biti završnica turnira, ali je otkazana“, rekao je Poljak.

Dimitrov već na turniru razvio simptome bolesti

U Zadru je ostao član šireg Organizacijskog odbora turnira iz Upravnog odbora karlovačkog kluba Robert Crevar, te će tamo i ostati u izolaciji, a istaknuo je kako je koronavirusom zaražen bugarski tenisač Grigor Dimitrov. No, naglasio je, nitko od karlovačkih mladih tenisača nije bio u izravnom kontaktu s Dimitrovom, koji je je već na turniru razvio i simptome bolesti.

U petak je s drugim tenisačima i košarkašima “Zadra” odigrao na Višnjiku revijalnu košarkašku utakmicu, na kojoj su bili i članovi Teniskog kluba “Karlovac” u grupi s još dvjestotinjak druge djece. Neka od te djece tražila su i dobiva potpise i slikali su se s Dimitrovim.

Iz epidemiološke službe kazali su kako je već sad sve pod kontrolom, da će se pratiti i kontakti tenisača, ali da za sada nema potrebe da se testira itko drugi osim kontakata prvoga reda. Kontakti kontakata neće se pozivati na testiranje.

Inače, neobična je okolnost da je upravo karlovački Teniski klub bio prvo žarište covida-19 u Karlovcu, kada je oboljelo 13 osoba od kojih je jedan muškarac i umro od komplikacija te bolesti.

 

19. travanj 2024 02:55