StoryEditorOCM
4 kantunaKAMEN SMUTNJE

Građanin prijavio neovlašteno postavljanje 200 kg teškog bloka na prilazu pomorskom dobru, Gradu Zadru i Lučkoj kapetaniji niti malo ne smeta, dapače!

Piše Mišel Kalajžić
7. travnja 2021. - 22:07

U Kožinu primorje, netko je neovlašteno postavio veliki kameni blok na česticu zemlje 411/1 zk. ul. 6226 k.o. Diklo, koja je u vlasništvu Grada Zadra.

Postavljanje kamena gradskim je vlastima i Lučkoj kapetaniji Zadar prijavio građanin koji je zatražio i požurnicu u postupanju prema dopisima koje je odaslao 15. listopada i 11. prosinca 2020. godine, te 15. siječnja i 22. veljače ove godine.
Građanin je zamolio uklanjanje bloka u što skorijem roku, a svom je zahtjevu priložio i izvadak iz zemljišne knjige, te fotografije postavljenog kamenog bloka i lokacije na kojemu se nalazi.

image
Privatni Album

Pa ipak, kameni blok još uvijek nije uklonjen iako je iz priloženog izvatka iz zemljišne knjige nedvojbeno jasno kako je postavljen na zemljištu u vlasništvu Grada Zadra. Prema fotografiji, riječ je o vrlo teškom kamenom bloku kojega nije moguće ukloniti bez specijalne dizalice. Njegovim postavljanjem potpuno je blokiran prilaz vozilima na tom dijelu, a s obzirom da je anonimno i neovlašteno postavljen, bilo je logično da ga gradske vlasti daju pod hitno ukloniti. Međutim - kamen nije uklonjen.

Stoga je građanin poslao dopis na znanje Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagreb, direktno gradonačelniku Zadra Branku Dukiću i portalu Zadarski.hr, a mi smo odlučili provjeriti u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša znaju li za prijavu upućenu na njihovu adresu i zbog čega kamen ne uklanjaju.

image
Privatni Album

Pročelnik Komunalnog odjela Robertino Dujela u odgovoru nam je proslijedio mišljenje inspekcijskog nadzora nadležnog ministarstva koji su zaprimili u svezi s tom prijavom.

„U više navrata, temeljem vaših proslijeđenih prijava, izišao sam na pomorsko dobro č.z. 411/1 k.o. Diklo i utvrdio slijedeće: na č.z. 411/1 k.o. Diklo nije utvrđena granica pomorskog dobra, na č.z. 411/1 k.o. Diklo zaista se nalazi betonski kvadar težine oko 200 kg. Betonski kvadar je na udaljenosti 8-9 metara od mora i nije onemogućio normalnu pješačku prohodnost obalom, ali je onemogućio korištenje dijela č.z. 411/1 k.o. Diklo, kao parking prostora za automobile.

Iz navedenog, smatram da nije nadležnost inspekcije Lučke kapetanije da arbitrira u načinu korištenja pomorskog dobra (ukoliko se uopće radi o pomorskom dobru), kojim temeljem članka 10. Zakona o pomorskom dobru upravlja jedinica lokalne samouprave, odnosno u konkretnom slučaju da li je nešto kopneni dio plaže ili parking prostor za automobile. Činjenica je da je ovom betonskom preprekom upravo sačuvana sigurnost korisnika pomorskog dobra prema njegovoj namjeni – plaže”, stoji u proslijeđenom nalazu inspektora Lučke kapetanije.

image
Privatni Album

Dujela napominje kako u izvješću voditelja komunalnog redarstva u vezi istog pitanja stoji da je blok postavio nepoznati počinitelj radi sprječavanja prolaza vozila i parkinga na toj čestici u vlasništvu Grada Zadra, koja se ne smatra nerazvrstanom cestom i u obuhvatu je pomorskog dobra.

- Ukratko, inspektori Lučke kapetanije i komunalni redari smatraju da taj kameni blok ne ometa ni plovidbu ni pješake, već samo sprječava dolazak vozila na plažu česticom zemlje koja ne predstavlja cestu – dodao je Dujela.

Anonimni je građanin prema svemu sudeći izgubio ovu bitku jer niti Lučkoj kapetaniji niti Gradu Zadru kameni blok na površini u vlasništvu Grada – ne smeta.

A to što je neovlašteno postavljen? Nećemo se, očigledno, držati zakona i propisa „kao pijan plota”...

24. travanj 2024 21:45