StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: POŽAR U GARAŽI BRANITELJSKE ZGRADE TEŽAK 700.000 KUNA

Godinu dana čekamo da prođe 'privremeno rješenje'. Da smo mi tako ratovali, gdje bismo bili!

1. lipnja 2017. - 10:42
crvene_kuce11-310517_resize.JPG

U podzemnoj garaži "braniteljske zgrade" u Ulici Krste Odaka na Crvenim kućama, 11. lipnja prošle godine izbio je požar na automobilu jedne stanarke zbog kojega je vatra potpuno devastirala cijelu podzemnu garažu s 60 parkirnih mjesta. Stanari s pet ulaza ostali su bez plina, struje i vode, a nakon 15-dana zahvaljujući intervenciji Elektre dobili su "privremeno rješenje" za struju u vidu podebljih kabela zbog kojih se ulazna vrata u zgradu više nisu mogla zatvoriti.

- Garaža nam je izvan funkcije, ulazna vrata su uništena i u njoj se već počinju skupljati neka noćna društva jer je u potpunom mraku i uništena, stubišta su nam otvorena, pa može ući tko god želi, parlafoni i zvona ne rade, ponegdje ni rasvjeta na stubištu. Najveća opasnost su ti kabeli, pa ovdje se djeca igraju, a kabeli su razvučeni po tlu i samo Boga molimo da se ne dogodi tragedija, priča nam Ibro Babić Medo.

- Ovdje je 65 braniteljskih stanova, tu su invalidi, a evo, skoro godinu dana čekamo da se sve vrati u prvobitno stanje. Niti znamo što se događa niti tko je za to odgovoran. Dolazio je tu i gradonačelnik Kalmeta, najavljivao brzo rješenje, ali još čekamo. Da smo mi ovako ratovali, gdje bismo bili, ljutit je Babić.

- Stvarno je neobično da godinu dana uredno plaćam sve svoje račune, pričuvu, kredit za stan u čijim ratama je i 3.600 eura vrijedno parkirno mjesto koje – ne mogu koristiti! Koliko znamo, za sve zajedničke prostore – garaža, stubišta, drvarnice – Eurohercu plaćamo i osiguranje, ali ništa se ne događa, još čekamo rasplet, dodaje Zoran Škara.

- Prije tjedan dana mi je zbog šest neplaćenih rata došla ovrha! A što ću, morao sam platiti. Šalju nam račune, a vidite i sami na što nam zgrada sliči, rezigniran je i Berislav Maričić.

Stanari više ne znaju na koga su sve ljuti zbog svoje "privremene situacije" koja ih muči godinu dana: na Euroherc, Zadar Stan kao upravitelja "braniteljske zgrade", Ministarstvo branitelja, gradsku upravu. Svi su, kažu, ponešto obećali, ali rješenja i dalje nema. Što se događa sa sanacijom štete u podzemnoj garaži u Ulici Krste Odaka?

To smo pitanje postavili i Anti Ruševu, direktoru Zadar Stana koji nam je kronološki objasnio da je prvi odštetni zahtjev upućen Eurohercu, osiguravajućoj kući kod koje je zgrada osigurana. Međutim, Euroherc je taj zahtjev težak 700.000 kuna odbio i to zato što je u podzemnu garažu ušao već gorući automobil i izazvao požar u cijeloj garaži, a taj je automobil bio osiguran kod – Croatia Osiguranja!?

- Kada je Euroherc odbio odštetni zahtjev, poslali smo ga Croatia Osiguranju, ali su ga i oni odbili, kaže Rušev navodeći da je tog trenutka krenula učestala prepiska i dogovori s Ministarstvom branitelja. U jednom su trenutku iz Croatia Osiguranja zatražili da im se pošalje odštetni zahtjev, a Rušev tvrdi da je on već bio poslan. Čak ni uključenost Ministarstva branitelja nije dala rezultata, sve donedavno:

- Koncem travnja smo konačno dobili dopis iz Croatia osiguranja kojim traže ponude za sanaciju garaže i na neki način priznaju da su oni ti koji su dužni nadoknaditi štetu. U tom dopisu stoji da će COS "iznijeti uvjetnu ponudu nagodbe" za sanaciju štete nastale požarom, objašnjava Rušev podsjećajući da na računu zgrade nema dovoljno sredstava za sanaciju garaže, te da neki stanari niti ne plaćaju pričuvu zbog čega su i dobili ovršna rješenja.

Kada bi konačno šteta mogla biti sanirana?

- Ne mogu to procijeniti, nadamo se uskoro, zaključuje direktor Zadar Stana.

Tome se, već godinu dana, nadaju i stanari Ulice Krste Odaka.

 

Plin smo riješili, ostalo se oteglo...

- Ubrzo nakon požara smo održali sastanak s dogradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i braniteljima. Elektra je postavila te kabele kao privremene priključke, ali se sve oteglo, pa su oni još tamo. Na tom smo sastanku dogovorili i riješili plinske instalacije da bi ljudi makar imali toplu vodu, kaže direktor Zadar Stana Ante Rušev.

25. lipanj 2024 20:54