StoryEditorOCM
4 kantunaVISOKA DELEGACIJA

Dva ministra, župan i gradonačelnik u obilasku nove zgrade Centra za socijalnu skrb na Voštarnici. Evo kako će izgledati...

Piše B. Š.
10. lipnja 2024. - 14:58

- Svim djelatnicima Centra za socijalni rad koji su u Zadru djelovali na tri lokacije bit će omogućeni kvalitetniji prostor za rad, ali i  bolji uvjeti rada za djelatnike Obiteljskog centra. Za pružanje izvaninstitucionalnih usluga bit će izgrađena i stavljena u pogon kuhinja Doma Sv Frane kako bi za korisnike koji ne koriste uslugu smještaja omogućili pripravu i dostavu obroka - izjavio je ministar Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u ponedjeljak u Zadru prilikom posjeta  gradilište nove zgrade Centra za socijalnu skrb na Voštarnici.

Tu su ga dočekali ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić s gradonačelnikom Brankom Dukićem i županom Božidarom Longinom. Rekonstrukcija bivšeg Dom za odgoj djece i mladeži provodi se od 2019. godine u sklopu projekta "Unapređivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije" za koji je iz državnog proračuna izdvojeno nešto više od tri milijuna eura. 

- U Crnom ćemo imati priliku otvoriti novih dvanaest smještajnih jedinica organiziranog stanovanja za naš centar za pružanje usluga u Zadru. Zahvaljujem se gradonačelniku i Gradu Zadru što su nam ustupili zemljište i omogućili korištenje još jednog stana. U Poličniku ćemo pak potpisati ugovor o pravu građenja gdje Zadarska nadbiskupija ustupa zemljište na sljedećih pedeset godina kako bismo mogli izgraditi dom za starije. Putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti smo omogućili da se u Općini Sveti Filip i Jakov također izgradi centar za starije osobe ukupne vrijednosti gotovo 7,5 milijuna eura - zaključio je Piletić.

Ministar Erlić istaknuo je kako će bivši Dom za djecu i mlade postati dio nove infrastrukture kojom će se podići kvaliteta socijalne usluge na višu razinu. Ukupna vrijednost projekta financirana EU sredstvima je nešto manja od tri milijuna eura. Zahvalio se kolegi Piletiću i državnoj tajnici Maji Pletikosi i naglasio kako su ovo projekti zaista bitni i za grad i za županiju. 

- U ovu zgradu će se smjestiti i centar Sv. Frane i Centar za socijalnu skrb i Obiteljski centar, s kuhinjom i modernim prostorijama. Uz to, s objektima u Svetom Filipu i Jakovu i u Poličniku stvaraju se preduvjeti za skrb o 58 korisnika u Poličniku i 40-ak korisnika u Svetom Filip i Jakovu, a to nam je strateški bitno i važno - rekao je Erlić dodajući da je na području Hrvatske  u okviru ulaganja iz europskih fondova realizirano preko 70 sličnih objekata kojima se unapređuje i modernizira sustav socijalne skrbi u skladu s europskim standardima. 

- Mi prva županija koja je subvencionirala smještaj u privatnim domovima. Imamo preko 400 štićenika u privatnim domovima koje mi sufinanciramo. Nažalost smještaj u Dom za starije i nemoćne osobe kod Sfinge se čeka dugo, a liste čekanja su i domovima u Preku i Salima. Nadamo da ćemo s dva doma koja počinjemo graditi u Svetom Filipu i Jakovu i Poličniku, pokriti potrebe za domovima u našoj županiji - zaključio je župan.

Gradonačelnik Dukić zahvalio se pomoći Županije i ministarstva na završetku izgradnje centra Mocire za djecu s posebnim potrebama te najavio u idućih mjesec dana izlazak natječaja za gradnju obiteljskih kuća za mlade. Župan Longin je istaknuo važnost sinergije između lokalne samouprave, regionalne samouprave i ministarstava koje su rezultat projekti poput nove zgrade Centra za socijalnu skrb koja je trenutačno u procesu unutrašenjeg uređenja.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image

Šime Erlić, Božidar Longin, Branko Dukić, Marin Piletić i Maja Pletikosa
 

Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
10. lipanj 2024 15:03