StoryEditorOCM
4 kantunaREPOVI KONCERTA

Duško Lokin kaže da je pomogao karijeri Tomislava Ivčića: ‘Organizatori me nisu uopće zvali da pjevam njemu u čast. To je žalosno‘

Piše Ivana Kapetanović
23. kolovoza 2023. - 08:09

Glazbenik iz Zadra, Duško Lokin, nije bio pozvan na koncert u čast sugrađaninu Tomislavu Ivčiću “30 godina nakon”, događaj koji se održao na zadarskom Forumu ispred crkve sv. Donata u četvrtak, 17. kolovoza. Kako je za Večernji list dao intervju u kojem je izrazio nezadovoljstvo što nije bio pozvan kao jedan od izvođača, nazvali smo ga za komentar. 

‘Nikad nisam izjavio da sam stvorio Tomislava Ivčića. To je vrlo bitno. Izjavio sam da sam mu najviše pomogao na početku njegove karijere kad me molio da ga odvedem kod Đorđa Novkovića, koji je bio moj kućni i najbolji prijatelj, i da mu Đorđe da neku pjesmu. Do tad je on bio pjevač koji je bio relativno nepoznat. Nakon toga sam ga odveo i zamolio Đorđa da mu da pjesmu koju je namijenio meni.

To je pjesma ‘Neka, neka, nek se zna’ koja je dan danas veliki hit. Nema svadbe ili fešte gdje se ova pjesma ne pjeva. To nije pjesma od Tomislava Ivčića, on je samo bio interpretator. Prvi put je s tom pjesmom u svojoj karijeri postigao zlatnu tiražu i nakon toga mu je krenulo fantastično jer je on vanserijski pjevač i muzičar. Imao je senzibilitet za publiku, i napravio je fantastičnu karijeru.

image


 

Damir Krajac/Cropix

Sam je on stvorio karijeru, a ja sam mu pomogao i bio odskočna daska da dobije hit Đorđa Novkovića i da bude zlatna ploča, a dalje je sve povijest. Zašto nisam pozvan pitajte glavnog organizatora Davora Pekotu koji je birao pjevače koji će nastupiti.

Bili su pjevači koji su podcijenili njegove pjesme i upropastili pa su morali čitati jer su glumili ili su mislili da su veće veličine od Ivčića. Nisu znali ‘Kalelargu‘. To je sramota. Meni je žao, a s druge strane mi nije žao. Jer ako ne pjeva jedan Đani Maršan, što tu ima tražiti jedan Duško Lokin? A bio sam tada u Zadru. Meni je to smiješno, žalosno i tužno. To je moj zaključak.’ rekao nam je Lokin.

Podsjetimo, u čast Tomislavu Ivčiću pjevali su Zorica Kondža, Doris Dragović, Tedi Spalato, Neno Belan, Matija Cvek, Mia Dimšić, Ivana i Marija Husar, Ivana Kindl, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić-Ićo, Vlado Kalember, Mladen Grdović, grupa Forum, Ive Županović, Marina Tomašević, Jure Brkljača, klapa Munita te Davor Pekota i klapa Niko. 

Tomislav Ivčić, počasni građanin Grada Zadra, poginuo je u prometnoj nesreći 4. ožujka 1993. godine u Zagrebu, a nakon 30 godina pjesme su se i dalje pjevale u njegovom rodnom gradu u jedan glas.

image
Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija
image
Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
02. svibanj 2024 19:34