StoryEditorOCM
4 kantunaOD 1. LISTOPADA

Dukić za 30 posto povećao plaće za 191 zaposlenika gradske uprave i 106 djelatnika gradskih ustanova. Evo koliko će sada imati

Piše Ivica Nevešćanin
18. rujna 2024. - 22:20

Deset dana nakon usvajanja proračuna za 2024. godinu gradonačelnik Zadra Branko Dukić odlučio je za 30 posto podići plaće za 297 korisnika gradskog proračuna. Točnije za 191 zaposlenika gradske uprave te za 106 djelatnika u četiri ustanove kojima je Grad Zadar osnivač, a to su Gradska knjižnica Zadar, Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Koncertni ured Zadar te Zadarski sport.

Povećanje ide od 1. listopada i odnosi na plaće za rujan, što znači da će Grad Zadra na plaće u buduće mjesečno izdvajati 175 tisuća eura više, odnosno 2,1 milijuna eura godišnje više nego do sada.

Podsjetimo, prema zakonu o financiranju lokalne samouprave Grad Zadar ima pravo 18 posto izvornog proračuna iskoristiti na plaće zaposlenika. Do sada je u tu svrhu trošeno 4,82 posto izvornog proračuna, a s novim povećanjem od 30 posto taj će iznos dosegnuti 6,26 posto izvornog proračuna. 

Od povećanja plaća izuzeti su samo gradonačelnik Dukić i njegov zamjenik Ante Babić koji spadaju u kategoriju dužnosnika. O njihovim plaćama, ako bude prijedloga za povećanjem, odluku donosi Gradsko vijeće.

- Za razliku od svih javnih službi lokalne, regionalne i državne uprave, Grad Zadar zbog blokade proračuna do sada nije imao mogućnost korekcija plaća zaposlenika. U prethodne dvije godine nužno smo povećali materijalne uvjete rada u Javnoj vatrogasnoj postrojbi i nizu komunalnih tvrtki koje su izgubile svaku mogućnost konkuriranja na tržištu rada. Bio je to posebno slučaj s Liburnijom i Čistoćom. I sama gradska uprava s postojećim plaćama nije mogla dolaziti do nužnog kadra poput komunalnih redara ili inženjera građevine, a u posljednje vrijeme bilježimo i odlazak pojedinih stručnih djelatnika na plaćenija radna mjesta i u privatnom, ali i u javnom sektoru. Ovim povećanjem pokušat ćemo izjednačiti materijalne uvjete kod djelatnika svih proračunskih korisnika s ostalim usporedivim jedinicama lokalne samouprave – kaže gradonačelnik Dukić.

Zadnje povećanje plaće u gradskoj upravi od oko deset posto bilo je prošle godine, a prije toga 2019. godine kada su plaće izjednačene s plaćama na razini iz 2009. godine jer su tada zbog recesije i znatno smanjenih proračunskih prihoda plaće svih zaposlenih umanjene za deset posto punih deset godina, podsjećaju iz gradske uprave.

- Prosječna neto plaća svih zaposlenika u gradskoj upravi trenutno iznosi 1.193,84 eura. Najviša neto plaća sa srednjom stručnom spremom i uračunatim svim osobnim odbicima, porezima i minulim radom ovaj mjesec (rujan) iznosila je 1.030 eura, a najniža plaća s visokom stručnom spremom 1.038 eura. Konkretno, danas još uvijek neto plaća bez osobnih odbitaka za referenta (SSS) u Gradskoj upravi iznosi 810,24 eura, za višeg stručnog suradnika (VSS) 968,64, za voditelja odsjeka (VSS) 1.108,98, a za pročelnika (VSS) 1.708,14 eura – dodaju iz grada Zadra. 

Na idućoj plaći tako će doći do porasta osnovice za 30 posto što će podići neto plaće u prosjeku 25 posto, ovisno o poreznom statusu svakog pojedinog zaposlenika i osnovici za 1. stup mirovinskog osiguranja. Pročelnicima će se plaće tako povećati za oko 425 eura te će po novom iznositi 2130 eura, voditeljima odsjeka za oko 300 eura, višim stručnim suradnicima za oko 250 eura... 

Osim gradske uprave, plaće će se u istom iznosu povećati proračunskim korisnicima iz kulture i sporta. Radi se o Gradskoj knjižnici, Hrvatskom narodnom kazalištu, Koncertnom uredu i Javnoj ustanovi Zadarski sport. 

- Svi ostali proračunski korisnici, kao što su vrtići i vatrogasna postrojba, reguliraju plaće djelatnika kroz granske ugovore. Konkretno, koncem prošle godine potpisan je novi Kolektivni ugovor za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zadra sa Sindikatom radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske te Sindikatom obrazovanja, medija i kulture Hrvatske. Plaće zaposlenika u dječjim vrtićima izjednačene su već s prethodnim kolektivnim ugovorom s plaćom zaposlenika u osnovnom školstvu. Na temelju toga, zaposlenicima dječjih vrtića Radost, Sunce i Latica osiguran je rast plaća u skladu s Odlukama Vlade RH za javne službe. Nadalje, plaće u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar rasle su, kao i u predškolskim ustanovama, i u ovoj i u prethodnoj godini.

U 2024. godini došlo je do rasta plaća u Čistoći, a u prošloj godini i svim ostalim komunalnim tvrtkama – naglašavaju iz gradske uprave. 

18. rujan 2024 22:22