StoryEditorOCM
4 kantuna"LOVA ILI KOLAPS"

Dado Burčul: Nisam ja ni za kakvo urušavanje KK Zadra! Duboko sam povrijeđen izjavom Branka Dukića i ozbiljno razmišljam da HDZ-u vratim mandat

Piše Predrag Opačić
29. listopada 2020. - 22:05

Zadarski su gradski vijećnici još jednom aktivirali kuglične ležajeve u ramenima i u dovoljnom broju podigli ruke za dodatno ubrizgavanje tri milijuna kuna u Košarkaški klub Zadar. Ali, po prvi put se javno pokazalo da je ubrizgavanje milijunske financijske injekcije u vene starog proračunskog ovisnika dozlogrdilo i nekim vijećnicima HDZ-a.

-Tvrdnja kako bi se KK Zadar bez ovih tri milijuna kuna raspao je obična floskula. Ja mislim da bi se Klub raspao tek ako mu sljedeće godine ne bismo dali pet milijuna kuna, kaže Dado Burčul dan nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj je „otplivao” u svom smjeru.

Poznati zadarski fizioterapeut je u KK Zadru bio od 1995. pa do 20012. godine, a otišao je nakon što mu Klub nije isplatio devet plaća. Kao gradski vijećnik, Burčul je svojedobno izjavio da bi KK Zadru iz gradskog proračuna dao i 15 milijuna kuna, ali se za to moraju steći neki uvjeti: od stabilne situacije gradskih financija, pa do jasne strategije klupske budućnosti.

-Mi tu strategiju ni sada nemamo, Klub je žrtva stalnih improvizacija. Ne želim ulaziti u sponzorski novac i ugovore, ali uvjeren sam da gradski vijećnici i zadarska javnost zaslužuju znati na što se precizno troši osam milijuna kuna iz proračuna, tko ih i na što potroši, tko pregovara s igračima i trenerima, tko ih dovodi i tko je za to odgovoran. Pa meni je tragično da naš trener na time outu govori – engleski! Meni to nije normalno, kaže Burčul.

Već je u pripremi sjednice Gradskog vijeća, na pripremnom sastanku Klub vijećnika vladajuće koalicije, bilo jasno što Burčul misli jer je i tamo iznio identične stavove. Unatoč tihim signalima kako ne bi bilo pametno da svoje stavove iznese i na sjednici Gradskog vijeća, Burčul je to učinio. U oba slučaja, velika većina njegovih kolega ostala je nezainteresirana – uradili su ono što se od njih očekivalo i podigli ruku.

-Meni je zasmetalo što socijalnoj skrbi rebalansom proračuna smanjujemo sredstva, a KK dobiva „svoja” tri milijuna. Pa mogli smo im dati dva milijuna, a onaj treći preusmjeriti u socijalu, dati ih Ligi za borbu protiv raka. Jasno, nitko na svijetu mi ne može reći da sam protiv Kluba, jer nisam, ja sam samo za to da budemo svjesni vremena i okolnosti u kojima živimo i da se u skladu s tim i ponašamo, objašnjava dalje Burčul kojega je jako pogodila izjava gradonačelnika Branka Dukića.

Dukić je zauzeo poziciju po kojoj Grad može rebalansom ili dati Klubu tri milijuna ili ga ugasiti.

-Nakon svega što sam radio u KK Zadru i za KK Zadar i cijeli zadarski sport, duboko sam povrijeđen izjavom Branka Dukića da ja zagovaram nekakvo urušavanje Kluba. Ja sam samo protiv megalomanskih kupovina, utvrđivanje jasnih ciljeva i odgovornost prema Klubu i prema Gradu Zadru, kaže Burčul čija bi povrijeđenost, u kombinaciji s razilaženjem s većinom HDZ-ovih vijećnika, gradonačelnikom Dukićem i predsjednikom klupskog NO, gradskim pročelnikom za financije Ivanom Mijolovićem, mogla izazvati njegov sljedeći potez.

-Doveden sam u situaciju koju nisam ni htio ni želio. Rekao sam što mislim, a to misle i mnogi drugi ljudi, ali sada ozbiljno razmišljam o tome da vratim mandat gradskog vijećnika. Ja nisam član HDZ-a, ali ću mandat vratiti stranci s kojom sam ušao u Gradsko vijeće Zadra, zaključuje Dado Burčul.

Zbog ABA lige smo pretjerali s kupovinama, ovo je megalomanija

-Jasno mi je da igranje ABA lige utječe na proces stvaranja naših, domaćih mladih igrača, jer se stvori pritisak ostvarivanja rezultata. Zato smo prinuđeni kupovati igrače, sada smo ih doveli 7-8, doveli smo i dva trenera, ali uvjeren sam da smo s tim kupovinama pretjerali, ovo je megalomanija, a pati razvoj naših mladih igrača. Taj se film vrti iz godine u godinu, kaže Dado Burčul.

RADE ŠIMIČEVIĆ: Stalno slušamo istu priču

Burčul nije ostao do kraja usamljen, jer se na sjednici Gradskog vijeća, osim opozicijskih vijećnika, oglasio i HDZ-ov saborski zastupnik Rade Šimičević kojemu je također iritantno što se za demografiju sredstva smanjuju, a pomaže se KK Zadar iako u njemu mladi košarkaši ne dobivaju pravu šansu.

-Stalno slušamo istu priču, a nismo napravili pomak, rekao je Šimičević i predložio posebnu tematsku sjednicu GV-a posvećenu stanju u KK Zadru.

18. travanj 2024 11:40