StoryEditorOCM
4 kantunaPOLICIJA UPOZORAVA

Čuvajte se lažnih direktora: "Zaposleniku šalju e-mail u kojem se predstavljaju kao nadređeni kako bi ga naveli na plaćanje lažne fakture..."

Piše B.S.
2. srpnja 2020. - 20:20

Zbog povećanog broja pokušaja “direktorskih” ili CEO prijevara policija je pozvala na oprez trgovačka društva na zadarskom području. Kako navode u policiji, tijekom takvih “operacija” prevaranti se lažno predstavljaju kao izvršni direktori (CEO) trgovačkih društava. Financijskim službama trgovačkog društva šalju lažne e-mail poruke kojima ih pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka. Zaposleniku ovlaštenom za izvršavanje plaćanja šalju e-mail u kojem se predstavljaju kao nadređeni, te ga navode na plaćanje lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke.

- U porukama počinitelji lažno navode da je njihova tvrtka u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za koji posao je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije, voditelji financijskih poslova u trgovačkim društvima zaprimaju telefonski poziv sa stranog pozivnog broja, najčešće iz Velike Britanije, od ženske osobe koja im se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda - navode u policiji. U daljnjem razgovoru ta ženska osoba traži diskreciju, te se raspituje se o stanja računa tvrtke.

- U konačnici lažna predstavnica odvjetničkog društva putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje je potrebno uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji - pojašnjavaju u policiji iz koje apeliraju odgovornim osobama u trgovačkim društvima da prije svake uplate, pogotovo inozemne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora.

- Također je potrebno provjeriti jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu - pojašnjavaju iz policije navodeći kako je riječ o jednoj od ukupno sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara.
Varalice se tako znaju pretvarati da su klijenti tvrtki navodeći ih da plate buduće račune na drugi bankovni račun. Uz to često pokušavaju navesti osobu da otkrije svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplati novčana sredstva, a često koriste i lažnu e-poštu banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu.

- Jednom kada se klikne na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika- navode u policiji. Česte su prevare I u online kupovini kada prevaranti navedu kupce da misle da su na tragu pametnog ulaganja ili im daju izvrsnu lažnu online ponudu.

19. travanj 2024 20:26