StoryEditorOCM
4 kantunaŠTRAJK U MENZI

Bulj pozvao na razum: "U korona krizi smo zaboravili na socijalnu komponentu!" Kiš rektorici Vican: "Ne gledajte oko sebe političke bijele miševe!"

Piše Božana Sviličić
27. listopada 2020. - 14:19

Podršku štrajku koji je u studentskoj menzi na Poluotoku počeo 19.listopada, u utorak je dao i saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj pozvavši Sveučilište u Zadru na razum i savjest. U Zadar je došao nakon što se odazvao pozivu zaposlenika kuhinje sveučilišne menze koji su prije dvanaest dana počeli štrajk tražeći kolektivni ugovor s reguliranom visinom plaće.

- U ovoj smo korona krizi očito zaboravili na socijalnu komponentu. Pozivam sveučilište da razgovara sa našim tetama koje skrbe po našoj djeci jer su one dio obrazovnog sustava i ne mogu se stavljati na margine bez obzira što su posebna ustanova unutar sveučilišta. Nitko ih nema pravo zanemarivati. O tome ću glasno progovoriti u Saboru i prema resornom ministarstvu. Učinit ću sve da se to sretno završi na korist naših teta, a posebno naših studenata - poručio je Bulj ispred sveučilišne menze.

Sindikalna povjerenica Samostalnog sindikata studentskih centara RH u Zadru Velida Matijević navela je kako su štrajku i dalje svi zaposlenici kuhinje osim direktorice Agencije i kuhara.

- Ja sam se djeci ispričala, ovo se možda najviše lomi preko njihovih leđa. Dali su nam potporu i na tome im zahvaljujemo od srca. U štrajku je cijela kuhinja i kasa. Nećemo odustajati, borit ćemo se. Zaustavili smo se s pregovorima. Načelno neke stvari popuštaju, dogovaraju, ali ono što je osnovno ne žele nam dati, a to je sistematizaciju, odnosno broj bodova. Ne treba nam kolektivni ugovor u kojem mi ne znamo za svoju plaću. Ne tražimo ni lipe viška, već ovo što imamo sada da se unese u kolektivni ugovor, no rekli su da nam nikad to neće potpisati. Osobno je to rekla rektorica Sveučilišta - rekla je Matijević.

U Agenciji za studentski standard koju je osnovalo Sveučilište u Zadru radi ukupno 37 djelatnika, a njih 15 je u štrajku zbog neuspjeha u kolektivnim pregovorima i neprihvaćanju sindikalnih zahtjeva. Radnici traže sistematizaciju i vrijednost boda u kolektivnom ugovoru, no uprava Sveučilišta u Zadru, drži da je štrajk neutemeljen jer djelatnici Agencije samim time što nisu integrirani unutar Sveučilišta, ostvaruju veću plaću nego da su djelatnici ustrojbene jedinice Sveučilišta kao što su Studentski dom i Student servis.

Predsjednik štrajkaškog odbora Tomislav Kiš prozvao je, međutim, Sveučilište za obmanjivanje javnosti, te pamflete koje šalje u javnost s manipulativnim objedima. Priznao je da je prekinuo kolektivne pregovore jer su prestali imati smisla, te da je na njegovu inicijativu završen proces mirenja nakon poruka s druge strane "To vam nećemo nikad potpisati?"

- Kao sindikalac profesionalac vodim brigu samo o jednom dijelu zaposlenika Agencije koji se od drugih razlikuju po tome što su sindikalni članovi. Druge nemam pravo zastupati. Kao sindikat borimo za socijalna prava svog članstva od kojih je temeljno pravo kolektivni ugovor s reguliranom visinom plaće. Molim vas lijepo, istine radi, da ne gledate oko sebe političke bijele miševe. - poručio je rektorici Sveučilišta u Zadru Dijani Vican.

24. travanj 2024 02:11