StoryEditorOCM
4 kantunaRAST STANDARDA

Analiza Državnog zavoda za statistiku otkriva dobre vijesti: Zadarska županija bilježi najveći porast BDP-a po stanovniku!

Piše Promo/Zadarski.hr
19. kolovoza 2021. - 17:00

Prema podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) na razini županija u razdoblju od 2013. do 2018. godine, koje je nedavno objavio Državni zavod za statistiku, velike su razlike u razvijenosti pojedinih krajeva Hrvatske. Grad Zagreb tako je gotovo tri i pol puta bogatiji od najsiromašnije, Virovitičko-podravske županije, ali u Zadarskoj županiji izrazito su zadovoljni objavljenim statistikama. 

Kada se pogleda rast BDP-a po stanovniku u promatranom razdoblju od tih pet godina, od 2013. do 2018., Zadarska županija imala je najveće povećanje od 33,6 posto, pokazala je analiza Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije. To znači da je BDP po stanovniku Zadarske županije u analiziranom razdoblju imao najveći rast od svih županija.

U 2000. godini Zadarska županija je bila tek na 16. mjestu (3.943 eura), u 2013. je na 8. mjestu (8.084 eura) a u 2018. godini je na 6. mjestu među svim hrvatskim županijama, uključujući Grad Zagreb, s 10.803 eura vrijednosti BDP-a po stanovniku.

- Sigurno je da su mjere koje je poduzimala i poduzima Zadarska županija, a vezano za pomoć i podršku poduzetnicima, pomogle da situacija bude ovakva. Zato očekujemo i dalje nastavak ovakvih pozitivnih trendova, zaključak je objavljene analize Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Zadarska županija je bila na sedmom mjestu po ostvarenoj dobiti poduzetnika u predpandemijskoj 2019. godini.

Na rezultat poduzetnika u Zadarskoj županiji u 2020. godini najviše je utjecao rezultat društva "Zadarkmerc" u stečaju, čijim je okončanjem stečajnog postupka prikazan gubitak od čak 130 milijuna kuna. Da nije navedenog slučaja, koji nema veze za realnim poslovanjem poduzetnika već se radi se o čišćenju bilančnih pozicija starih 20 godina, rezultat poduzetnika bi bio oko 90 milijuna kuna u plusu. 

Analiza

Kad analiziramo 20 županija plus Grad Zagreb u 2020. godini, Zadarska županija je: 

· Na sedmom mjestu po broju poduzetnika,

· Na devetom mjestu po broju zaposlenih,

· Na sedmom mjestu po prosječnoj mjesečnoj neto plaći,

· Na desetom mjestu po ostvarenim ukupnim prihodima poduzetnika,

· Na dvanaestom mjestu po ostvarenom izvozu poduzetnika

25. travanj 2024 10:21