StoryEditorOCM
Svijetburna sjednica

Zelenski optužio Rusiju pred UN-om da je teroristička država, zbog čega su mnogi ostali šokirani kad su se i ruski delegati odazvali njegovom pozivu članicama Vijeća sigurnosti

Piše psd
29. lipnja 2022. - 06:45
Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a joint press conference with Prime Minister of Luxembourg following talks in Kyiv on June 21, 2022. (Photo by Sergei SUPINSKY/AFP)Sergei Supinsky/Afp

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je pred UN-om Rusiju da je "teroristička država", a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za "daljinsku PR kampanju" u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

Zelenski zahtijeva da Vijeće sigurnosti izbaci Moskvu iz UN-a i da uspostavi sud za istragu djelovanja ruske vojske u Ukrajini, koja je izvršila invaziju 24. veljače. Međutim, Rusija ima pravo veta u Vijeću i može se zaštititi od svake takve akcije.

"Rusija nema pravo sudjelovati u raspravama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i jednostavno kolonijalistički", rekao je Zelenski u svom obraćanju Vijeću sigurnosti putem video-veze. "Pozivam vas da izaslanstvu terorističke države oduzmete ovlasti."

Moskva svoju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 02:50