StoryEditorOCM
Svijetvijesti i konteksti

Višnja Starešina: U kojem je to trenutku J.D. Vance iz omiljenog dječaka pretvoren u opasnog ekstremista i fašista

20. srpnja 2024. - 15:08
J.D. Vance sa suprugom - već dugo nisam vidjela političara koji ostavlja takav dojam ljudske topline, jednostavnosti i vjerodostojnosti, uz neprijepornu inteligenciju  Afp

Dva događaja u manje od tjedan dana iznimno su važna ne samo za budućnost Amerike, već i za oblikovanje novog svjetskog poretka. Riječ je o neuspjelom atentatu na bivšeg američkog predsjednika i aktualnog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa i o Republikanskoj nacionalnoj konvenciji nekoliko dana poslije.

Na republikanskoj konvenciji, koja je po mnogima bila najbolja politička predstava u posljednjih pola stoljeća, nije se dogodio samo posve drukčiji Donald Trump, koji poziva na zajedništvo u gradnji snažnije i bolje Amerike, već se pokazala snaga republikanskog pokreta koji stoji iza te nove američke paradigme. Atentat je u tom kontekstu postao "buster" političke kampanje, u kojoj Trumpovo preživljavanje (onaj pokret glavom udesno) biva tumačen i percipiran kao milost Božja.

I u ovom je trenutku teško zamisliv bilo koji drukčiji razvoj osim uvjerljive Trumpove pobjede najesen, kao i republikanske pobjede na izborima za Kongres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 19:04