StoryEditorOCM
Svijetpribližava se milton

VIDEO Pogledajte zastrašujuće prizore snimljene iz svemira: Zbog ovoga strepi cijela Florida

Piše Vijesti SD, JL
9. listopada 2024. - 14:56

Gusto naseljena zapadna obala Floride, koja se još uvijek oporavlja od razornog uragana Helene priprema se za dolazak uragana Miltona. Svjetska meteorološka organizacija upozorila je kako Milton predstavlja ozbiljnu prijetnju Floridi te kako će još porasti prije nego što stigne do kopna.  

Budući da je više od milijun ljudi u obalnim područjima dobilo naredbu o evakuaciji, oni koji su bježali na sigurno ostali su bez goriva na zakrčenim autocestama i benzinskim crpkama. To je unijelo dodatan nemir u područje. Oluja se kreće prema gradskom području zaljeva Tampa, domu za više od tri milijuna ljudi, premda prognostičari kažu da bi putanja mogla varirati prije nego što oluja stigne do kopna u srijedu kasno navečer ili u četvrtak rano ujutro. Oluja se kreće od zapada prema istoku kroz Meksički zaljev i vjerojatno će donijeti smrtonosni olujni val od tri metra ili više na većem dijelu floridske obale Meksičkog zaljeva. Objavljene su i zastrašujuće snimke iz svemira koje pokazuju razmjer uragana.

image
Handout/Afp

Uragan Milton sada je oluja četvrte kategorije s trajnim vjetrovima brzine 250 kilometara na sat, ali i dalje ostaje vrlo opasan i očekuje se da će izazvati snažne uragane kada dođe do obale Floride, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Sve mjere ostaju na snazi, a onima koji se još nisu evakuirali poručuju da je krajnji čas da to i učine i tako zaštite svoje živote.

Uragan Milton snimljen je iz svemira, a snimke pokazuju njegov razmjer. Vrlo brzo će udariti o obalu Floride i za sobom ostaviti ogromne štete, a izgledno je i veliki broj stradalih.

13:02 Ostalo je manje od 24 sata do udara Miltona u obalu Floride. Dok cijeli svijet čeka da se to dogodi, uragan je već napravio štetu na meksičkom poluotoku Yucatanu. Snimka s ribarskog broda izgleda zastrašujuće i dočarava kako bi to moglo izgledati kada dođe do obale.

Poplave koje će izazvati uragan Milton mogao bi potencijalno izložiti ljude po život opasnoj infekciji, upozorilo je Ministarstvo zdravlja Floride.

U priopćenju koje su poslali stoji da bi koncentracija potencijalno opasnih vibrio bakterija, koje se inače nalaze u toplim obalnim vodama, mogle porasti nakon obilnih oborina i poplava.

Ta bakterija može izazvati bolest ako se proguta ili u kontaminiranoj vodi dođe u doticaj s otvorenim ranama.

Poručili su svima koji osjete simptome poput proljeva, povraćanja, bolova u trbuhu, groznice, ubrzanog otkucaja srca te smetenosti ili dezorijentacije da potraže liječničku pomoć

image
Miguel J. Rodriguez Carrillo/Afp

12:35 Meteorolozi javljaju da bi uragan Milton mogao oslabjeti na oluju treće kategorije kada bude udarao na kopno američke savezne države Floride.

Uragan je trenutno pete kategorije, a stručnjaci i dužnosnici kažu da bi to mogla biti najgora oluja u posljednjih 100 godina.

John Morales, meteorolog s Floride, za BBC je rekao da će oluja biti iznimno opasna zbog ekstremnog intenziteta.

- Čak i ako izgubi snagu, bit će uragan treće ili četvrte kategorije, a činjenica da dolazi pod prilično okomotim kutem nam govori da će još više povećati olujni val pa će zbog toga dubina poplave biti još veća nego je to slučaj kada oluje dolaze pod kosim kutem, kazao je Morales.

image
Bryan R. Smith/Afp
image
Spencer Platt/Getty Images Via Afp

11:22 Lovci na uragane jučer su uletjeli u središte uragana Milton, boreći se pritom s vjetrom od 270 kilometara na sat, kako bi prikupili podatke za Nacionalni centar za uragane.

Video je spektakularan i zastrašujuć istovremeno, a kako je to izgledalo, pogledajte u videu.

image
Hugo Borges/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 09:48