StoryEditorOCM
Svijetanketa

Većina Izraelaca ‘vrlo zabrinuta‘ što se rat odužio, a vlasti govore da neće biti okončan ni do kraja godine

Piše VIJESTI SD
30. svibnja 2024. - 22:31

Anketno ispitivanje koje je provedeno u Izraelu krajem ožujka i početkom travnja dalo je rezultate o tome kako Izraelci vide rat koji se trenutno vodi u Pojasu Gaze. Većina njih je "vrlo zabrinuta" zbog toga što se rat odužio, a tamošnje vlasti su rekle da rat neće biti okončan ni do kraja godine, piše klix.ba.

Istraživanje Pew Research Center-a pokazalo je da kod Izraelaca vlada različito mišljenje o svakodnevnim napadima koje Izraelske odbrambene snage (IDF) sprovode u Gazi.

Anketa je provedena prije izraelske vojne ofenzive na grad Rafah na jugu zemlje i obnove operacija na sjeveru Gaze.

Istraživanje pokazuje da je otprilike dvije trećine Izraelaca tada izrazilo uvjerenje da će Izrael ili "vjerojatno" (27 posto) ili “definitivno” (40 posto) ostvariti svoje ciljeve protiv Hamasa.

Međutim, većina odraslih Izraelaca bila je zabrinuta zbog nekih aspekata sukoba: 61 posto je reklo da su "izuzetno ili vrlo zabrinuti" zbog širenja borbi u regiji, a 68 posto je reklo da su "izuzetno ili veoma zabrinuti" zbog rata koji se vodi dugo vremena.

Četrdeset posto Izraelaca reklo je da bi Izrael trebao upravljati pojasom Gaze, dok je 12 posto reklo da bi Palestinske vlasti trebale upravljati. Četrnaest posto smatra da bi građani Gaze trebali odlučiti o tome.

Tada je samo 26 posto Izraelaca reklo da Izrael i nezavisna palestinska država mogu mirno koegzistirati. To je manje u odnosu na 35 posto prošle godine prije rata, piše AL Jazeera.

U vrijeme kada su izašli ovi rezultati, Izrael je, konkretno jučer, poslao tenkove u napade na Rafah i najavio da će se rat u Gazi nastaviti cijele godine, nakon što je Washington rekao da napad na Rafah "ne predstavlja veliku kopnenu operaciju koja bi pokrenula promjenu u politici SAD-a".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 07:34