StoryEditorOCM
Svijetspecijalna misija

Ukrajinci zadali Rusima bolan udarac: Uništili su im jedno od najvažnijih i najskupljih borbenih vozila

Piše vijesti sd
14. lipnja 2024. - 12:52

Ukrajinski dron pogodio je vozilo R-416GM sjeverno od rusko-ukrajinske granice. Za razliku od mnogih vojski Zapada, ruska vojska ne može uvijek računati na pristup satelitima za komunikaciju na velikim udaljenostima. Zato se Rusi uvelike oslanjaju na alternative: radioprijemnike na tlu čiji signali se odbijaju od troposfere, piše Forbes.

Ruska mreža takvih radioprijemnika ovisi o specijalnim vozilima koja, pozicionirana na udaljenostima od nekoliko stotina kilometara od fronta i raznih vojnih sjedišta, primaju i prenose slabe signale iz troposfere. Ta vozila su skup i vrijedan resurs. Upravo zato je ovog četvrtka jedan tim ukrajinskih komandosa eksplozivnim dronom uništio jedno od najnovijih ruskih vozila R-416GM. Uspjeh su proslavili na društvenim mrežama, prenosi Index.hr.

"Prvi put od početka ovog rata modernu rusku mobilnu stanicu za komunikaciju R-416GM uništili su ukrajinski specijalci", pohvalilo se ministarstvo

Uništavanje jednog od ovih vozila, kojih Rusi imaju na desetke, neće značajno omesti ruske komunikacije. Ipak, ako Ukrajinci ponove ovaj uspjeh, možda mogu početi odsijecati neke vojne jedinice od njihovih zapovjednika.

Ruska vozila s radioprijemnicima zaista su impresivni sustavi. Jedno od njih, R-142, bilo je glavno rusko vozilo te vrste u kasnijim desetljećima Hladnog rata, a nosilo je čak do pet odvojenih radioprijemnika dugog dometa u jednom jedinom kamionu s dovoljno mjesta za pet članova posade.

Kada je ruska industrija razvila novo vozilo, R419L1, prije nekoliko godina, ruska agencija za izvoz Rosoboronexport signale je opisala "jednako kvalitetne onima iz digitalnih i kablova optičkih vlakana".

image
Alexander Nemenov/Afp

Ruska vojska ova vozila – kao i najnovije R-416GM-ove – rasporedila je u i oko Ukrajine u sklopu inicijalnog gomilanja snaga početkom 2022. godine. Njima se pridružio i veliki broj vozila R419L1, piše Index.hr.

Moguće je da je ove posljednje bilo lakše locirati ili su bili bliže frontu, možda i oboje. Ukrajinske snage uništile su čak tri u prvih 20 mjeseci invazije. Tek nakon što je rat ušao u treću godinu, napokon su zapazili R416GM u blizini naselja Kremjanoe na jugu Rusije, 16 kilometara sjeverno od rusko-ukrajinske granice.

Dok je ukrajinski izvidnički dron promatrao iz zraka, drugi dron udario je u kamuflirano vozilo, koje je izgorjelo.

Nejasno je kako su Ukrajinci pronašli R-416GM. Vješt i strpljiv tim za dronove možda ga je identificirao promatrajući stotine sati materijala koje su snimili izvidnički dronovi. Moguće je da su i ukrajinske obavještajne trupe otkrile ruske radiosignale i preko njih locirale vozilo.

Uz malo discipline, posada ovih ruskih vozila može prikriti svoju lokaciju. Ograničavanjem trajanja emitiranja i čestim mijenjanjem pozicije, posada vozila može osujetiti ukrajinske napore.

Ipak, moguće je da ruske trupe tu disciplinu nemaju. Studija koju je u ožujku 2022. godine proveo Royal United Services Institute iz Londona pokazala je kako "izvori kažu da su neke ruske jedinice pokazivale navodno slabašnu disciplinu pri komunikaciji". Moguće je kako je posada vozila R-416GM odala svoju poziciju zbog čiste lijenosti i nesposobnosti, čime je postala laka meta za eksplozivni dron, prenosi Index.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 12:52