StoryEditorOCM
Svijetdetalji nepoznati

U ruskom zatvoru pronađen mrtav Aleksej Navaljni! Bio je veliki kritičar Putina: Oživljali su ga, ali nije mu bilo spasa

Piše vijesti sd
16. veljače 2024. - 12:35

Umro je Aleksej Navaljni, najžešći kritičar Vladimira Putina

Britanski mediji javljaju da je informaciju potvrdila ruska zatvorska služba.

Ruska zatvorska služba izvijestila je da je Putinov kritičar i protivnik Aleksej Navaljni preminuo.

Kako javlja britanski Guardian, Kremlj je poručio da ne zna ništa o smrti glavnog Putinovog oponenta.

Što je o smrti objavila zatvorska uprava u Rusiji? 

"Navalni osjećao loše nakon šetnje te je gotovo odmah nakon toga izgubio svijest. Na lice mjesta odmah je pozvan tim hitne medicinske pomoći. Poduzete su sve mjere oživljavanja, ali nisu dale pozitivan rezultat. Liječnici hitne pomoći potvrdili su smrt osuđenika", stoji u objavi ruske zatvorske uprave.

Ruska državna agencija Tass navodi da je pokrenuta istraga Navalnijeve smrti.

Kremlj je naveo da je Putin informiran o smrti Navaljnog. 
Prema ruskim izvorima, medicinska ekipa Navalnog je oživljavala 30 minuta.

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni životom je platio otpor ruskom režimu koji je odgovoran za njegovu smrt, prve su reakcije na vijest o njegovoj smrti, prenose svjetske novinske agencije.

Javila se majka

Ljudmila Ivanovna Navalnaja, majka Alekseja Navalnog, objavila je da joj ne trebaju nikakvi izrazi sućuti. 

"Ne želim to ni čuti", rekla je, citira je Novaja Gazeta.

“Sina smo vidjeli u koloniji 12. (veljače)... bio je živ, zdrav, veseo”, dodala je.

Navalnijevi ljudi inzistiraju na tome da im nije dostavljena nikakva potvrda da je Putinov kritičar umro, a njegov je odvjetnik odletio u sibirski zatvor u kojem je bio zatočen kako bi provjerio izvješća.

"Rodbina mora biti obaviještena u roku od 24 sata ako je to istina", rekao je Ivan Ždanov.

"Nije bilo obavijesti", rekao je.

Navalni je iza sebe ostavio suprugu Juliju (47), kćer Dariju (23) i sina Zahara (15).

SAD okrivio Rusiju

Američki državni tajnik Antony Blinken kaže da, ako se potvrdi smrt Alekseja Navalnog, to naglašava "slabost i trulež" u srcu ruske vlade.

"Rusija je odgovorna za ovo", rekao je, prenosi novinska agencija Reuters.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da SAD radi na potvrđivanju smrti Putinovog kritičara.

image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Deutsche Welle je objavio ovaj tekst krajem prošle godine: 

Nakon dolaska u zloglasni zatvor "Polarni vuk" na krajnjem sjeveru Rusije, kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, o kojem se tjednima nije ništa znalo, izrazio je olakšanje.

"20 dana na putovanju je bilo prilično zamorno, ali moje raspoloženje je, unatoč svemu, i dalje odlično", naveo je 47-godišnjak u pismu objavljenom na društvenim mrežama. „Dobro sam", napisao je. "Tako sam sretan što sam konačno stigao."

U nizu poruka koje je objavio na platformi X Navaljni je u šali napisao: "Ja sam vaš novi Djed Mraz." Jer, kako je napisao, tijekom puta mu je narasla brada.

U više ruskih gradova postavljeni su plakati s QR-kodom za internetsku stranicu "Rusija bez Putina". Ovim je Navaljnijev tim započeo kampanju za predsjedničke izbore.

image

A screen shows the already imprisoned Russian opposition figure Alexei Navalny (2L) as he listens to his verdict over a series of extremism charges at the IK-6 penal colony, a maximum-security prison some 250 kilometres (155 miles) east of Moscow, in the settlement of Melekhovo in the Vladimir region on August 4, 2023. (Photo by Alexander NEMENOV/AFP)

Alexander Nemenov/Afp

Njegov tim sumnja da premještaj ima veze s izborima

Njegova obitelj i pristaše su na prve znakove života ruskog oporbenjaka reagirali s olakšanjem. O njemu se, naime, od početka prosinca ništa nije znalo. Kira Jarmiš, Navaljnijeva glasnogovornica, rekla je da šef Kremlja Vladimir Putin njegovim izmještanjem pokušava smanjiti njegov utjecaj na predstojeće predsjedničke izbore. Putin želi 17. ožujka peti put biti izabran za predsjednika, a Navaljni ga je iz zatvora više puta oštro kritizirao.

Navaljnijev tim je u ponedjeljak objavio da je oporbenog političara nakon duge potrage uspio pronaći odvjetnik u zatvoru IK-3 u Kharpu u regiji Jamalo-Nenecki. "Nisam očekivao da će me netko prije polovice siječnja uspjeti pronaći ovdje", napisao je Navaljni u jednoj od objava. Zahvalio se svom timu odvjetnika i pristaša koji su mu, nakon višetjedne potrage po raznim zatvorskim ustanovama, uspjeli ući u trag.

Ruske vlasti, nakon što je Navaljni početkom prosinca napustio zatvor u Vladimirskoj oblasti, oko 260 kilometara udaljen od Moskve, nisu davale nikakve informacije o tome gdje se on nalazi.

"Tamošnji uvjeti su brutalni"

Zatvorska ustanova "Polarni vuk”, ozloglašena zbog izuzetno teških zatvorskih uvjeta, udaljena je više od 2.000 kilometara od ruske prijestolnice. Teško pristupačna regija u kojoj je smješten "Polarni vuk” poznata je po permafrostu (stalno zamrznutom tlu). "Tamošnji uvjeti su brutalni", rekao je Navalnijev suradnik Ivan Ždanov. Riječ je o jednoj od najsjevernijih i najudaljenijih kaznenih ustanova uopće.

image

(FILES) This handout file photo taken and released by Moscow city court press service on February 2, 2021, shows Russian opposition leader Alexei Navalny, standing inside a glass cell during a court hearing in Moscow. - Alexei Navalny on April 20, 2022 called on French voters to support President Emmanuel Macron in elections this weekend, accusing his far-right opponent Marine Le Pen‘s party of links to Russian President Vladimir Putin. (Photo by Handout/Moscow City Court press service/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/Moscow City Court press service/handout" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Handout/Afp

Navaljni koji je, između ostalog, osuđen na 19 godina zatvora zbog navodnog ekstremizma, uvijek iznova podnosi tužbe protiv zatvorskog sustava zbog kršenja njegovih prava. On svoja pojavljivanja na sudu posebno koristi za žestoke kritike Putinovog autoritarnog režima i rata Moskve protiv Ukrajine. Međutim, od početka predizborne kampanje u Rusiji Navaljni više nije, kao što je ranije bio slučaj, putem video-linka uključivan u sudske rasprave, navela je i TV postaja ARD i DW.

DW je objavio i veliki tekst o navaljnom prošlo ljeto:

Optužba za ekstremizam

Rusko pravosuđe želi osuditi Alekseja Navaljnog za "ekstremizam". Suđenje ruskom opozicionaru odvijalo se iza zatvorenih vrata na Gradskom sudu u Moskvi. No, saslušanja su održana u kaznenoj koloniji br. 6 u selu Melekhov, nekih 250 kilometara od Moskve, gdje je Navaljni osuđen i okviru prethodnog postupka, pisao je DW prošlo ljeto. 

Koliko godina će biti pridodato dosadašnjoj zatvorskoj kazni od devet godina, bit će objavljeno 4. kolovoza. Tužitelji traže 20 godina zatvora sa strogim uvjetima u kojima bivaju smješteni opasni kriminalci, osuđenici na doživotni zatvor i osobe kojima je smrtna kazna zamijenjena doživotnom robijom. Navaljni je već 17. put u samici iz koje ne smije izaći do presude.

"Navaljni prvi put na sudu zbog političkih aktivnosti"

Leonid Volkov iz Navaljnijevog tima smatra da "postupak zbog ekstremizma" protiv opozicionara treba poslužiti kao primjer. Stoga on računa sa visokom kaznom. "Prvi put se Navaljnom sudi na temelju političkog zakona, odnosno zbog političkih aktivnosti", naglasio je Volkov u podcastu DW-a "DW Novosti Show". Posebnost novog slučaja je, kako je rekao Volkov, njegov isključivo politički karakter.

Prvo veliko suđenje, koje je trajalo godinama i završilo s presudom od pet godina uvjetne kazne, vođeno je protiv Navaljnog zbog optužbi za pronevjeru. Godine 2009., kao guverner regije Kirov, navodno je uvjerio državnu šumarsku tvrtku da ponudi drvnu građu ispod tržišne cijene. Kasnije je osuđen na tri i pol godine zatvora zbog prijevare i pranja novca u slučaju Yves Rocher, iako su dužnosnici tvrtke potvrdili da nije učinjena nikakva šteta. Zajedno sa svojim bratom Olegom, Navaljni je organizirao slanje proizvoda ovog francuskog kozmetičkog koncerna. Konačno, u ožujku 2022. je osuđen na devet godina zatvora zbog "prijevare i nepoštivanja suda".

"Kremlj je stalno govorio: ‘Gledajte, on je varalica... On je samo lopov‘.‘ Stoga su ta suđenja nastojali što je više moguće pretvoriti u paradna suđenja. Međutim, novi slučaj Navaljnog čisto je političke prirode. Njemu se na teret jednostavno stavljaju sve njegove političke aktivnosti koje je Kremlj od 2011. retrospektivno proglasio ekstremističkima", rekao je Volkov.

image

(FILES) Jailed Russian opposition figure Alexei Navalny appears on screen via video link during a preliminary hearing in a new case against him on accusations of various extremism-related charges, at the Moscow City Court in Moscow on May 31, 2023. Russian opposition leader Alexei Navalny faces trial again on August 4, 2023 to hear whether he has been found guilty of "creating an extremist community", a charge that could see him spend 20 more years behind bars. He was already serving a nine year sentence in a maximum security prison for "embezzlement", a charge that his supporters say was trumped up in retaliation for challenging President Vladimir Putin and Russia‘s political establishment. In a statement to his followers on August 3, 2023, Navalny said that he expected the court to hand him a lengthy, "Stalinist" prison sentence of about 18 years, and called on his supporters to resist Putin‘s rule. (Photo by Handout/Moscow City Court press service/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/Moscow City Court/handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Handout/Afp

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš svaku moguću presudu smatra nezakonitom od samog početka, a cijeli slučaj potpuno izmišljenim. “Zato ćemo naravno dati sve od sebe da o tome obavijestimo cijeli svijet”, naglasila je ona u razgovoru za DW nakon prvog ročišta u slučaju “ekstremizam”.

U trenutnom slučaju protiv Navaljnog, koji obuhvaća 196 fascikla, govori se o kršenju nekoliko članaka Kaznenog zakona. On je navodno stvorio "ekstremističku" organizaciju. Ta se optužba odnosi na njegovu Zakladu za borbu protiv korupcije (FBK) i njegov ured. Uz to, navodi se da je navodno "javno pozivao na ekstremističke aktivnosti". Tu je Navaljni optužen na osnovu izjava trećih strana. Tereti ga se i za "oživljavanje nacionalsocijalizma" i "uvlačenje maloljetnika u radnje opasne po život". To je povezano s njegovim pozivima na skupove. Navaljnom je dano samo deset dana da se upozna s kompletnim materijalom.

Kako je tekao sudski proces u slučaju "ekstremizam”?

Prema riječima Kire Jarmiš, rusko pravosuđe želi provesti suđenje za "ekstremizam" što je moguće tiše zbog "nedostatka dokaza". A Leonid Volkov kaže: "Kremlj će učiniti sve da informacije ne procure."

Pripremno ročište najprije je odgođeno sa 31. svibnja na 6. lipanj. Zatim je suđenje prebačeno s Moskovskog gradskog suda u zatvorsku koloniju u kojoj se nalazi Navalni. Rečeno je da će prvo ročište 19. lipnja biti javno, no onda je kratko prije početka obznanjeno da novinari prijenos suđenja mogu pratiti samo u posebnoj prostoriji. Prijenos je, međutim, više puta prekidan i potpuno isključen tijekom njegove završne 

Pripremno ročište najprije je odgođeno sa 31. svibnja na 6. lipanj. Zatim je suđenje prebačeno s Moskovskog gradskog suda u zatvorsku koloniju u kojoj se nalazi Navalni. Rečeno je da će prvo ročište 19. lipnja biti javno, no onda je kratko prije početka obznanjeno da novinari prijenos suđenja mogu pratiti samo u posebnoj prostoriji. Prijenos je, međutim, više puta prekidan i potpuno isključen tijekom njegove završne riječi.

image

(FILES) In this file photo taken on February 02, 2021 This screen grab from a handout footage provided by the Moscow City Court press service shows Russian opposition leader Alexei Navalny, charged with violating the terms of a 2014 suspended sentence for embezzlement, gesturing a heart shape from inside a glass cell during a court hearing in Moscow. - Jailed Kremlin critic Alexei Navalny is in great pain, his lawyer said on March 25, 2021 after visiting him in prison, adding that allies were afraid "for his life." (Photo by Handout/Moscow City Court press service/AFP)/RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/Moscow City Court press service/handout" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Handout/Afp

Budući da je suđenje u procesu "ekstremizam” bilo iza zatvorenih vrata, detalje su otkrivali samo neposredni sudionici. Glavni izvori informacija bili su svjedoci odbrane koji su bili uključeni putem videolinka. Među njima su bivši moskovski gradski zastupnik Aleksej Gorinov i opozicioni političari Vladimir Kara-Murza i Ilja Jašin, koji su već osuđeni po političkim optužbama.

Jašin je na Telegramu napisao: "Prošle srijede bio sam izravno povezan videom iz zatvora sa suđenjem protiv Navaljnog. On je tražio da budem ispitan kao svjedok, što je sudac odobrio. Uglavnom, Aleksej je sam vodio ispitivanje, što je u određenim momentima bilo smiješno."

Tijekom "ispitivanja" Ilje Jašina pokazalo se da je Aleksej Navaljni optužen da je njegovo sudjelovanje na izborima bilo izgovor za preuzimanje vlasti. "Ilja, prema optužnici, kandidirao sam se za gradonačelnika Moskve 2013. s ekstremističkim motivima, kako bih potaknuo mržnju i srušio vladu. Znate li nešto o tome?", upitao je Navalni Jašina, na što je on odgovorio: "Svrgavanje vlade na izborima? Hmm...Koliko se sjećam bio si odobren kao kandidat kojeg podržava trećina biračkog tijela. Po logici tužiteljstva zajedno s tobom bi trebalo suditi cijelom biračkom odboru i stotinama tisuća Moskovljanima." "Nemojte tužitelju davati ideje!", ironično je odgovorio Navaljni.

Kako je Jašin kasnije napisao na Telegramu o ovoj epizodi suđenja, Navaljni je bio "dobro i u dobroj formi unatoč maltretiranju".

 

image

Activists from Amnesty International demonstrate outside the Russian embassy in Berlin, on April 24, 2021, calling for the release of Kremlin critic Alexei Navalny. (Photo by Odd ANDERSEN/AFP)

Odd Andersen/Afp

Tužiteljstvo je kao "dokaz" u slučaju "ekstremizam" navelo šaljivu pjesmu "Navaljni Ljoča" ruskog repera Morgensterna. "Ljoča" je nježan nadimak za rusko ime "Aleksej". Reper je svoju pjesmu izveo prije posljednjih predsjedničkih izbora 2018., za koje Aleksej Navaljni nije dobio dozvolu kandidaturu.

Navaljni je pročitao tekst pjesme u sudnici. "Prvo se tajnica počela smijati kad je shvatila o čemu je riječ, zatim sudski izvršitelji. Kad smo došli do riječi ‘Navalni Ljoča, ej‘, nasmijao se i sudac", napisao je Navaljni na svojim društvenim mrežama i ironično primijetio: "Pa dobro, prilično jak dokaz da sam, kako kaže tužiteljstvo, planirao nasilno svrgavanje Vladimira Putina."

Ne samo Navalni i članovi njegova tima, već i svjedoci stalno naglašavaju da je cijeli proces apsurdan. Tako je Vladimir Kara-Mursa, koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog veleizdaje, usporedio ono što se dogodilo sa Kafkinim "suđenjem" i citirao Navaljnog koji je za vrijeme "ispitivanja" svjedoka na suđenju rekao: "Samo na našim sudovima ekstremist može (Navaljni) imenovati izdajicu (Kara-Mursu) kao svjedoka."

Ni novinarima ni slušateljima nije bilo dopušteno slušati završnu riječ Navaljnog. Zbog toga su njegovi suradnici zamolili poznate ruske glazbenike, umjetnike i znanstvenike da je prenesu. Odgovarajući video snimili su pjevačica Lisa Monetočka, glumac Dmitri Nazarov, redatelj Andrei Sviagintsev, ekonomist Sergei Gurijev i druge kulturne i slavne osobe.

Aleksej Navaljni ističe da svako mora nešto žrtvovati kako bi se "stvorila nova država". Podsjeća i na riječi sovjetskog književnog znanstvenika Jurija Lotmana da se ljudi u životu uvijek trebaju oslanjati na dvije "noge": savjest i intelekt. "Ne želeći se oslanjati na savjest, moja Rusija je napravila nekoliko velikih skokova, odgurajući pri tome sve oko sebe, ali onda je poskliznula i srušila se uz prasak - uništivši sve oko sebe", citirao ga je Navaljni, pisao je DW.

image

(FILES) In this file photo taken on June 24, 2019 Russian opposition leader Alexei Navalny attends a hearing at a court in Moscow. - Jailed Kremlin critic Alexei Navalny said on April 23, 2021, that he was halting his three-week hunger strike and thanked his supporters. (Photo by Vasily MAXIMOV/AFP)

Vasily Maximov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 15:36