StoryEditorOCM
Svijetopćenarodna obrana

U Izraelu još postoji obavezni vojni rok, za muškarce i za žene, evo koliko on traje i što se sve očekuje

Piše vijesti sd
12. listopada 2023. - 22:53

Aktualni, okrutni rat između Izraela i Hamasa ponovno je skrenuo pažnju na Izraelsku vojsku, koja je u rekordnom roku uspjela mobilizirati oko 360.000 ljudi. Potvrdile su to i fotografije iz svjetskih zračnih luka diljem u kojima Izraelci strpljivo čekaju u redovima da se ukrcaju na zrakoplove i dođu braniti domovinu.

Izrael se nalazi među nepunom trećinom svjetskih država koje imaju obavezni vojni rok. Među njima su Švedska, Finska, Rusija, Grčka, Kuba, Obala Slonovače, Južna Koreja, Azerbajdžan i Egipat.

Izraelske obrambene snage (IDF) predviđaju obveznu vojnu službu i za muškarce i za žene. Svi izraelski državljani moraju služiti vojni rok s navršenih 18 godina, uključujući i one koji imaju dvojno državljanstvo. Za muškarce je minimalni vojni rok 36 mjeseci, dok žene moraju biti u vojsci najmanje 24 mjeseca.

image

Prikupljanje rezervista 7. listopada nakon napada Hamasa

Gil Cohen-magen/Afp

Nakon isteka tog vremena, vojnici mogu dobrovoljno nastaviti obuku kako bi postali pripadnici Izraelskih obrambenih snaga ili ostati u pričuvi do 51. godine života, pri čemu mogu biti pozvani za obranu ako se to smatra neophodnim. Osim toga, rezervisti svake godine prolaze dodatnu obuku koja traje 4 mjeseca, piše National Geographic.

Neki pojedinci i skupine oslobođeni su vojne obveze, iako je mogu služiti dobrovoljno. To je slučaj s arapskim, kršćanskim, muslimanskim i ultraortodoksnim građanima, kao i religioznim ženama, Izraelcima mlađim od 16 godina koji žive u inozemstvu ili onima koji se smatraju nesposobnima iz fizičkih ili psihičkih razloga. Međutim, ako se građanin za kojeg ne postoje zapreke za služenje vojnog roka ne odazove, Izrael takve osobe uhićuje i zatvara zbog neposluha.

Zagovornicima vojnog roka Izrael je jedan od najjačih argumenata za njihov stav, ali, sudeći po broju svjetskih država, takvi su u manjini.

image

Izraelski vojni rezervisti u srpnju su masovno potpisivali deklaraciju kojom najavljuju obustavu svoje dobrovoljne pričuvne obveze, u znak prosvjeda protiv vladinog zakona o reformi pravosuđa

Menahem Kahana/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 14:35