StoryEditor
Svijetnova nevolja

U Indiji se pojavio novi post-covid sindrom: nakon mutanta koji je zarazniji i lakše zaobilazi imunološki sustav, sad se širi i crna gljivica od koje je smrtnost 50 posto

Piše Anita Belak Krile
13. svibnja 2021. - 10:48
Narinder Nanu

Zbog epidemije koronavirusa Indija je već mjesecima na koljenima, zdravstveni sustav se raspao, ljudi umiru doslovno na ulicama, a uz to sad se u zemlji pojavila i nova zdravstvena nevolja. Rijetka gljivična infekcija mukormikoza napada one koji su se oporavili od Covida. U indijskoj državi Gujarat nedavno je zabilježeno oko 300 slučajeva mukormikoze.

Riječ je tzv. crnoj gljivici, koja se najčešće nalazi u tlu i trulim biljkama.

Mi i inače udišemo njezine spore, no obično cijeli problem rješava naš imunološki sustav. Međutim do ozbiljne infekcije dolazi kod onih s oboljenjima poput dijabetesa ili leukemije, koji imaju oslabljeni imunitet, ili onih koji uzimaju lijekove kao što su steroidi. Čovjek se inficira udisanjem spora, a mukormikoza napada sinuse, oči i pluća. Kad ih imunološki sustav više ne može držati pod kontrolom, napada mozak. Simptomi su najčešće posljedica prodora nekrotičnih lezija u nos i nepce s bolovima, vrućicom, celulitisom orbite, proptozom i gnojnim iscjetkom iz nosa.

Stopa smrtnosti je jako visoka čak oko 50 posto.

image
Jewel Samad

Infekcija se češće javlja kod osoba s oslabljenim imunitetom  - dijabetičarima, onkološkim pacijentima, kao i osobama koje zbog drugih bolesti često koriste kortikosteroide.

Gljivičnu infekciju dobila je 25-godišnja djevojka koja se oporavila od koronavirusa prije tri tjedna.

Zbog crne gljivice ostala je bez oka. „Uklonit ću joj oko da bih joj spasio život. Tako funkcionira ova bolest“, izjavio je za BBC liječnik Akshay Nair.

Vjeruje da je u slučaju ove pacijentice mukormikoza izazvana steroidima koje je uzimala u sklopu terapije protiv korone, a koji se obično prepisuju pacijentima s ozbiljnim ili teškim oblikom koronavirusa.

Steroidi mogu izazvati pad imuniteta i povisiti razinu šećera u krvi i kod dijabetičara i kod onih koji to nisu, a oboljeli su od Covida. Vjeruje se da je upravo taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze. U jednoj od bolnica u Mumbaiju zabilježeno je 24 slučaja ove infekcije u posljednja dva mjeseca, dok su ih ranije imali šest u cijeloj godini. Od tih slučajeva, 11 osoba je izgubilo oko, a šestero je preminulo.

image
Arun Sankar

Slučajevi mukormikoze otkriveni u Delhiju, Maharashtri i Gujaratu pa su stručnjaci indijske radne skupine za koronu pozvali građane da za vrijeme radova na zemlji i gnojenja nose cipele, duge hlače, košulje s dugim rukavima i rukavice te da pojačano održavaju osobnu higijenu. Medicinskim djelatnicima su poručili da što je prije moguće, kod oboljelih od COVID-a  prekinu davanje lijekova za suzbijanje imuniteta, poput steroida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 13:06