StoryEditorOCM
Svijetstravični simboli

U Europi pronađena ‘nazi droga‘, na ecstasyju i paketima kokaina urezane su svastike. Sve je povezano s ekstremizmom?

Piše P. Č.
7. srpnja 2024. - 18:38

Širom Europe dijelu stanovništva koje je sklono porocima postala je dostupna ni manje ni više nego “nacistička droga”. Ne, ne radi se o neukusnoj šali nego o tabletama ecstasyja na kojima su urezane svastike ili simboli vojnih postrojbi nacističke Njemačke. Pažnju plijeni podatak da su se tablete ecstasyja na kojima je urezana svastika pojavile u onim europskim državama u kojima je došlo do naglog porasta popularnosti krajnje desnice među mlađom populacijom.

U Nizozemskoj je nedavno policija na cesti zaustavila čovjeka u čijem automobilu su pronašli oko tisuću tableta ecstasyja koje su imale urezane "SS", simbol zloglasne nacističke vojne formacije odgovorne za provođenje holokausta. 

 

Doktorica Zoe Dubus u razgovoru s britanskim novinarom Simonom Dohertyjem navodi kako su tablete s nacističkim oznakama prvo počele kružiti Francuskom te su primijećene od početka 2024. godine u Švicarskoj, Islandu i Nizozemskoj.

- Tablete ecstasyja uvijek su se koristile za širenje ideja. Dobar primjer su tablete na kojima su bile urezane parole poput Me Too ili Antifa. No povećanje prisutnosti ovog simbola na francuskim zabavama posljednjih dana, neposredno nakon izbora na kojima su građani dali 30 posto glasova krajnje desnoj stranci posebno je zabrinjavajuće - rekla je Dubus.

- Tablete su sve različite po kvaliteti i sastavu: 2C-B, MDMA i čudna mješavina koja izgleda ukazuje da je jednu od serija napravio vrlo amaterski kemičar. Kemijska raznolikost s istim dizajnom tableta pokazuje da dolaze od nekoliko različitih proizvođača - dodala je.

Dubus smatra da bi neki slučajevi proizvodnje tableta droge sa problematičnim dizajnom doista mogli biti povezani s neonacističkim skupinama.

Ukoliko bi to bila istina teško bi bilo reći jesu li poseban dizajn naručile neonacističke narko-bande, narko-bande koje žele svoje proizvode prodati neonacistima ili se radi samo o traženju pažnje.⁠

image

Zapljena kokaina u Peruu 2023. godine

Handout/Afp

Za britanskog novinara zaključak se nameće sam po sebi.

- Trend pojave droge s nacističkom simbolikom nastao je u zanimljivom političkom kontekstu. Stranke krajnje desnice u posljednje su vrijeme postigle goleme uspjehe. U Njemačkoj je 16 posto mlađih od 25 godina na izborima glasovalo za Alternativu za Njemačku (AfD), što je utrostručen broj u odnosu na izbore od 2019. godine. Nacionalni front (RN) u Francuskoj bio je najpopularnija stranka među stanovnicima mlađima od 34 godine. U međuvremenu, krajnje desna stranka u Poljskoj zabilježila je porast od 18,5 posto među biračima mlađima od 30 godina. Slično se dogodilo u Portugalu, Španjolskoj, Austriji i Nizozemskoj - navodi Doherty.

Kakav god bio konačni zaključak ovog negativnog fenomena, nacistička obilježja nisu rezervirana samo za ecstasy. To je dokazala zapljena velike količine kokaina na drugom kraju svijeta. Prošle godine u luci u sjevernom Peruu zaplijenjeno je 58 kilograma kokaina namijenjenog europskom tržištu. Svaki pojedinačni paket bio je ukrašen nacističkom svastikom.

Policijski pukovnik Luis Bolanos rekao je novinarima da zaplijenjeni kokain vrijedi 3 milijuna dolara i da je bila planirana njegova distribucija diljem Belgije, Nizozemske, Francuske i Španjolske. 

image

Zapljena kokaina u Peruu 2023. godine

Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 16:27