StoryEditorOCM
Svijetpokrenute operacije

LIVEKreće ofenziva? Izraelci uz granicu gomilaju snage i tenkove; Izraelski dužnosnik za NBC: ‘U Libanonu smo!‘

Piše Hina
30. rujna 2024. - 13:18

Ključni događaji

- Izraelci u zračnom udaru u Libanonu ubili vođu Hezbollaha, Hassana Nasrallaha

- U izraelskom napadu u Libanonu ubijen vođa Hamasa Fateh Sherif Abu el-Amin.

- Izrael tijekom noći nastavio napade

- Na granici s Libanonom snimljeni izraelski tenkovi, čini se da spremaju kopneni upad

 

13:30 Libanonska vlada spremna je u potpunosti provesti rezoluciju UN-a koja je imala za cilj prekinuti oružanu prisutnost Hezbollaha južno od rijeke Litani, kaže privremeni premijer Najib Mikati.

Mikati kaže da je Libanon spreman u potpunosti provesti Rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. i rasporediti libanonsku vojsku južno od rijeke, koja se nalazi oko 30 km (oko 20 milja) od južne granice Libanona.

Rezolucija 1701 Vijeća sigurnosti UN-a zabranjuje Hezbollahu održavanje vojne prisutnosti južno od Litanija, međutim, očito je da su tu rezoluciju prekršili.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant nagovijestio je danas da se IDF priprema za pokretanje kopnene ofenzive kako bi uklonio Hezbollah s graničnog područja i omogućio 60.000 raseljenih Izraelaca da se vrate kući u sjevernom Izraelu.

Mikati također kaže da su se on i predsjedatelj Zastupničkog doma Nabih Berri, saveznik Hezbollaha, složili da će se izbor novog predsjednika koji će okončati gotovo dvogodišnju upražnjenost na čelnom mjestu dogoditi tek nakon što zaživi potencijalni prekid vatre.

13:10 Uoči mogućeg kopnenog napada na Libanon, izraelske specijalne snage već provode istražne operacije unutar Libanona.

Izraelski dužnosnik rekao je za NBC News da su operacije pokrenute u južnom Libanonu.

Spomenute operacije osmišljene su za prikupljanje obavještajnih podataka i ispitivanja položaja Hezbollaha.

Tvrdi da takve operacije traju mjesecima i da ne znače nužno skori početak kopnenog napada.

Opseg izraelske operacije u Libanonu do sada je bio nejasan, a dužnosnici su ustvrdili da postoji mogućnost akcije kako bi se militante potisnulo od granice.

Uz granicu dvije države Izraelci gomilaju snage i tenkove pa se stekao dojam da bi akcija mogla krenuti vrlo brzo.

11:40 Počelo je obraćanje zamjenika šefa Hezbollaha, Šeika Naima Kassema. Izraelci su šefa organizacije, Hassana Nasrallahu, ubili u petak, zbog čega Hezbollaha traži novog lidera.

Kassem je poručio da Hezbollah "neće skrenuti s puta" te da će i dalje pružati potporu Gazi, Hamasu i narodu Libanona. Poručio je i da su njihovi borci spremni za potencijalnu kopnenu invaziju Izraela:

- Uvjereni smo da neće postići svoje ciljeve!

11:10 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant govorio je o mogućnosti proširenja vojne ofenzive dok vojska gomila tenkove na granici s Libanonom.

image
Menahem Kahana/Afp
image
Menahem Kahana/Afp

U priopćenju od subote, uiz Gallantova ureda poručeno je da provode procjenu operativne situacije u vezi s onim što je nazvao ‘širenjem IDF-ovih aktivnosti u sjevernom području.

Izraelski tenkovi i trupe kasnije su uslikani u blizini granice, za što je urednica Sky Newsa Deborah Haynes rekla da je ‘najjasniji znak dosad‘ da će se sukob Izraela s Hezbollahom još više proširiti.

Vojska je rekla da mobilizira još tri bataljuna rezervnih vojnika koji će služiti diljem zemlje. Dvije brigade već su poslane u sjeverni Izrael da se pripreme za moguću kopnenu invaziju.

Raspoređivanje dolazi nakon što je Hezbollah potvrdio da je njegov više od tri desetljeća vođa Hassan Nasrallah ubijen u izraelskom zračnom napadu u Bejrutu u petak.

09:13 Bidenova administracija zabrinuta je da Iran planira napad nakon što je Izrael ubio vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha te radi s Izraelom na obrani, rekao je američki dužnosnik u nedjelju navečer.

Nije htio otkriti kakav napad se očekuje niti otkriti poteze koje američka vojska poduzima.

Pentagon je u priopćenju u nedjelju navečer poručio da će "ako Iran ili njegovi partneri skoriste ovaj trenutak za ciljanje američkog osoblja ili interesa u regiji, Sjedinjene Države će poduzeti sve potrebne mjere za obranu."

09:08 Deseci ciljeva Hezbolaha jutros su pogođeni u Libanonu, priopćile su izraelske zračne snage.

Borbeni zrakoplovi dva su sata napadali lokacije u istočnoj regiji Beka, dodali su.

Pogođeni su i zgrade u kojima se skladišti oružje Hezbolaha, tvrdi se.

- Osim toga, borbeni zrakoplovi su u raznim područjima južnog Libanona napali vojne objekte koje je teroristička organizacija Hezbolah koristila za terorističke aktivnosti protiv države Izrael, objavio je IDF i dodao kako će nastaviti snažno napadati i uništavati Hezbolahove vojne sposobnosti i infrastrukturu.

09:00 Libanonska novinska agencija NNA objavila je da je izraelska vojska upravo izvela novi zračni udar u okrugu Chiyah u južnom predgrađu Bejruta.

image
Menahem Kahana/Afp

9:00 Palestinska militantna skupina Hamas je rekla da je njen vođa u Libanonu ubijen u izraelskom napadu u ponedjeljak, a druga palestinska militantna organizacija je objavila da su trojica njenih vođa ubijena u napadu na Bejrut, što predstavlja prvi izraelski napad unutar granica grada.

Hamas je rekao da je njegov vođa u Libanonu Fateh Šerif Abu el-Amin ubijen zajedno sa svojom suprugom, sinom i kćeri  u napadu na njihovu kuću u palestinskom izbjegličkom kampu u južnom gradu Tiru rano ujutro u ponedjeljak.

Dok Izrael eskalira sukob sa saveznicima Irana u regiji, Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) je objavila da su trojica njenih vođa ubijena u napadu na bejrutski okrug Kola.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izvješća.

Sve češći izraelski napadi na libanonsku miliciju Hezbolah i hutiste u Jemenu doveli su do straha da bi se sukob na Bliskom istoku mogao oteti kontroli te uvući Iran i Sjedinjene Američke Države, glavnog saveznika Tel Aviva.

Izrael je u nedjelju izveo zračne napade protiv hutista u Jemenu i na nekoliko desetaka ciljeva Hezbolaha diljem Libanona nakon što je ranije ubio vođu libanonske milicije.

Niz visokih dužnosnika Hezbolaha, uključujući njegovog vođu Sajeda Hasana Nasralaha, poginulo je u dvotjednom izraelskom bombardiranju.

Napad na okrug Kola u ponedjeljak predstavlja prvi izraelski napad unutar granica Bejruta. 

SAD je pozvao na diplomatsko rješenje sukoba u Libanonu, no također je dozvolio pojačanje za svoju vojsku u regiji.

Američki predsjednik Joe Biden je na pitanje može li se sveopći rat na Bliskom istoku izbjeći odgovorio: "Mora se".

Kazao je da će razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 14:07