StoryEditorOCM
Svijetstrah u libanonu

Sve može eksplodirati! Članovi Hezbollaha mahnito vade baterije iz uređaja, panika u trgovinama elektroničkom opremom...

Piše T.F./JL
20. rujna 2024. - 07:13

Tisuće voki-tokija, solarnih ploča i uređaja za prepoznavanje otisaka prstiju koje koriste borci Hezbollaha eksplodiralo je u protekla dva dana diljem Libanona. Poginulo je 14 ljudi, a ozlijeđene su stotine, među kojima su i ožalošćeni na sprovodu onih koji su poginuli prethodnog dana u eksplozijama dojavljivača.

Naime, drugi val pokolja stigao je dan nakon eksplozije tisuća dojavljivača, pri čemu je ozlijeđeno gotovo 3000 ljudi, a među mrtvima su bila i djeca - prenosi Jutarnji list.

Sigurnosni izvori su potvrdili da je skupina Hezbollah prije pet mjeseci kupila ručne telekomunikacijske uređaje, istovremeno kada i dojavljivače. Osim tih uređaja, eksplodirali su i kućni solarni sustavi u nekoliko dijelova Bejruta.

Nastala panika je primorala prestravljene stanovnike da iščupaju baterije iz svojih voki-tokija i uređaje bace na ulicu u strahu od novih eksplozija. Ne znaju što bi sljedeće moglo eksplodirati.

‘Ništa me nije moglo pripremiti na ovo‘

Lokalni novinar Hassan Harfoush je za Daily Mail opisao da se svakodnevni život u Bejrutu pretvorio u horor film.

- Žene su počele plakati kad su čule zvukove eksplozija. Jučer sam bio u mnoštvu na sprovodu trojice muškaraca i dječaka koji su poginuli dan ranije. Tada je opet počelo. Čula su se dva praska. Jedan je dolazio iz kola hitne pomoći koja su dovezla lijesove na sprovod. Vidio sam bolničara kako tetura iz vozila iz kojeg je sukljao dim. Srušio se. Znali smo da je u tijeku još jedan napad. Kao novinar sam izvještavao o velikom broju sukoba, no ništa me nije pripremilo na strah i pokolj u ova dva dana - ispričao je.

U Bejrutu vlada panika. Poruke neprestano kruže WhatsApp grupama, a kruže glasine da bi bilo što moglo eksplodirati: solarni paneli, baterije, hladnjaci... Šire se i lažne vijesti o eksplozijama telefona. Svi su jako uplašeni jer su vidjeli kakve strahote takve eksplozije mogu izazvati.

Dr. Elias Warrak, oftalmolog u Sveučilišnoj bolnici Mount Lebanon u Bejrutu, rekao je za BBC da su posljednja 24 sata bila ‘noćna mora‘, dodajući da je više od 60 do 70 posto pacijenata koji su liječeni ostalo bez oka. Jedan je liječnik ispričao da je od početka napada obavio čak 70 operacija.

- Kad sam stigao u svoje susjedstvo, zatekao sam ljude kako vrište, viču. Nekoliko starijih muškaraca me zgrabilo i reklo mi da odem kući i isključim sve svoje WiFi rutere i sve što je povezano s utičnicama što bi se moglo daljinski detonirati. Ljudi su mislili da su zapravo sigurni ako su povezani s Hezbollahom, ali ne i borcima. Ali ovo mijenja sve. Napadi na dojavljivače dogodili su se u područjima za koja ste mislili da se nikada ne bi mogli dogoditi, na primjer, u kršćanskim područjima. Ali Hezbollah je posvuda u Libanonu i ne možete znati tko je tko - dodaje novinar Harfoush.

image

Muškarac drži voki-toki uređaj nakon što je izvadio bateriju tijekom sprovoda osoba ubijenih kada su stotine dijavljivača eksplodirale diljem Libanona prethodnog dana

Anwar Amro/Afp

Preventivne eksplozije

Libanonske oružane snage sada provode kontrolirane eksplozije sumnjivih predmeta. Vojska je poduzela mjere opreza i izvela kontroliranu detonaciju naprave za koju su sumnjali da je opremljena eksplozivom na bolničkom parkiralištu.

Novinar u južnom predgrađu Bejruta je rekao da je vidio članove Hezbollaha kako mahnito vade baterije iz svih voki-tokija koji nisu eksplodirali, bacajući dijelove u metalne bačve. I vlasnici trgovina s elektroničkom opremom i prodavači mobilnih telefona rekli su da su iz svojih zaliha uklonili baterije kao mjeru predostrožnosti protiv eksplozija - prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 07:16