StoryEditorOCM
Svijetvelika potraga

Šest nestalih u potonuću superluksuzne jahte kod Sicilije, među njima su šef poznate banke i ‘britanski Bill Gates‘

Piše vijesti sd
20. kolovoza 2024. - 11:12

Predsjednik banke Morgan Stanley International Jonathan Bloomer i odvjetnik Clifford Chancea Chris Morvillo među šest su osoba nestalih nakon što je luksuzna jahta potonula u oluji u blizini Sicilije u ponedjeljak, rekli su iz civilne zaštite Sicilije, piše  BBC.

Britanski tehnološki tajkun Mike Lynch (59) i njegova kći Hannah (18) ranije su također prijavljeni kao nestali nakon incidenta oko 700 metara od obale mediteranskog otoka.

Bayesian od 56 metara prevozio je 22 osobe, uključujući Britance, Amerikance i Kanađane. Spašeno je 15 ljudi, među kojima i jednogodišnja britanska djevojčica. Civilna zaštita Sicilije također je potvrdila da je pronađeno tijelo brodskog kuhara.

Operacija potrage nastavljena je u utorak rano ujutro, javljaju talijanski mediji.

Spušteno sidro i lom jarbola

Jahta pod britanskom zastavom s 10 članova posade i 12 putnika potonula je u ponedjeljak u blizini luke Porticello, istočno od glavnog grada Sicilije Palerma. Jahta se prevrnula oko 5 sati po lokalnom vremenu nakon što je jaka oluja izazvala vodene pljuskove, odnosno rotirajuće stupove zraka i magle.

image

Luksuzna 56-metarska jedrilica Bayesian koja je potonula u blizini Sicilije i na kojoj su bile 22 osobe

Screenshot YouTube

Svjedoci su rekli talijanskoj novinskoj agenciji Ansa da je Bayesianovo sidro bilo spušteno kada je oluja nastupila, uzrokujući da se jarbol slomi, a brod izgubi ravnotežu i potone.

U ponedjeljak su specijalni ronioci vatrogasci i spasioci, obučeni za rad u skučenim prostorima, doletjeli iz Rima i Sardinije, ali prva pretraga olupine 50-ak metara ispod površine mora nije uspjela.

"Pristup je bio ograničen samo na most, uz poteškoće zbog prisutnosti namještaja koji je ometao prolaz", objavili su talijanski vatrogasci na društvenim mrežama.

image

Mike Lynch, ‘britanski Bill Gates‘ svoju je softversku tvrtku Autonomy prodao  Hewlett-Packardu za 11 milijardi dolara. Postoje naznake da jepozvao članove  pravnog tima na jahtu kako bi proslavili oslobađajuću presudu za višestruke prijevare

Afp

Mikea Lyncha, jednog od nestalih putnika, neki zovu "britanski Bill Gates". Suosnivač je softverske tvrtke Autonomy, koju je prodao američkom računalnom divu Hewlett-Packardu (HP) 2011. za 11 milijardi dolara. Ali intenzivna pravna bitka nakon visokoprofilne akvizicije nadvila se nad Lyncha više od desetljeća. U lipnju je u SAD-u oslobođen optužbi za višestruke prijevare, zbog kojih je bio suočen s dva desetljeća zatvora. Postoje naznake da je Lynch pozvao članove svog pravnog tima na jahtu kako bi proslavili oslobađajuću presudu.

 pREŽIVJELE MAJKA I jednogodišnja KĆI

Potonuće jahte dogodilo se istog dana kada je njegov odvjetnik potvrdio da je Lynchov suoptuženik u slučaju prijevare, Stephen Chamberlain, preminuo nakon što ga je u subotu udario automobil u Cambridgeshireu.

Odvjetnik Chris Morvillo je radio na slučajevima korupcije visokog profila, uključujući nedavno suđenje Lynchu. Također je radio na kriminalističkoj istrazi oko terorističkih napada na Svjetski trgovački centar 2001. godine, kao pomoćnik američkog tužitelja za južni okrug New Yorka od 1999. do 2005. godine.

Predsjednik Morgan Stanley Internationala Jonathan Bloomer također je jedan od šest osoba koje se vode kao nestale. 70-godišnji Britanac također je predsjednik osiguravajućeg društva Hiscox.

Bayesianov registrirani vlasnik naveden je kao Revtom Ltd. Superjahta može primiti do 12 gostiju u šest apartmana. Pretpostavlja se da se ime jahte temelji na Bayesovoj teoriji na kojoj se temeljila doktorska teza g. Lyncha. Supruga Mikea Lyncha Angela Bacares navedena je kao jedini pravni vlasnik Revtoma, koji je registriran na otoku Man. Gđa Bacares bila je jedna od 15 ljudi koji su spašeni.

Majka Britanka i njezina jednogodišnja kćer također su preživjele. Majka, koju lokalno stanovništvo zove Charlotte Golunski, kasnije je opisala kako je držala svoju bebu iznad površine mora kako bi je spasila od utapanja. Rekla je za talijanski list La Repubblica da je njezina obitelj preživjela jer su bili na palubi kada je jahta potonula.

Rekla je da su ih probudili “grmljavina, munje i valovi koji su natjerali čamac da zapleše”, a prije nego što su bačeni u vodu činilo se kao “kraj svijeta”. “Na dvije sekunde izgubila sam svoju kćer u moru, a zatim je brzo zagrlila usred bijesa valova”, citirale su je novine.

Pomogao im nizozemski brod

Preživjeli su rekli da je putovanje organizirao Mike Lynch za svoje radne kolege.

U prvim trenucima obližnji brod s nizozemskom zastavom spasio je preživjele iz valova, brinući se za njih dok hitna služba nije stigla.

Nakon što je oluja prošla, kapetan Karsten Borner rekao je da je njegova posada primijetila kako je jahta koja je bila iza njih nestala.

"Vidjeli smo crvenu baklju, pa smo prvi časnik i ja otišli na položaj i pronašli ovu splav za spašavanje kako pluta", rekao je za Reuters.

Ta je splav za spašavanje nosila 15 preživjelih, od kojih je troje bilo "teško ozlijeđeno", rekao je.

Osam spašenih nalazi se na liječenju u bolnici, priopćila je talijanska obalna straža.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije priopćilo je da podupire određeni broj britanskih državljana i njihovih obitelji nakon incidenta na Siciliji. Britanski odjel za istraživanje pomorskih nesreća također šalje tim inspektora da provedu "preliminarnu procjenu" potonuća broda registriranog u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše  BBC.

image

Traje potraga za nestalim osobama

 

Alessandro Fucarini/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 18:12