StoryEditorOCM
Svijetdemonstracija sile

Ruska nuklearna podmornica na samo 90 milja od Floride, građani oduševljeni: Američka vojska ima spreman odgovor

Piše D.J./JL
12. lipnja 2024. - 23:30

Oči svijeta ponovno su uperene u Kubu, a razlog tome je skupina brodova ruske mornarice, uključujući i podmornicu na nuklearni pogon, koja je stigla na tu otočnu državu u znak jačanja veza između dva hladnoratovska saveznika, prenosi CNN.

Fregata klase Admiral Gorškov ruske mornarice i vodeći brod te klase ispalila je počasni plotun iz 21 topa nakon ulaska u luku glavnog grada Havane, na što su Kubanci odgovorili topovskom paljbom iz kolonijalne utvrde iz 18. stoljeća, koju su izgradili Španjolci kako bi čuvala luku.

Gorškov je jedan od najmodernijih ruskih ratnih brodova, a slijedili su ga, kako navodi CNN, podmornica na nuklearni pogon Kazan, te po jedan tanker za gorivo i tegljač. CNN navodi da su njihovi reporteri vidjeli članove male ruske zajednice na Kubi te ruske diplomate s nacionalnim zastavama u rukama, a neki od prisutnih Kubanaca rekli su za CNN da nikada prije nisu vidjeli podmornicu kako ulazi u zaljev Havane, piše Jutarnji list.

Četiri ruska broda sada su privezana na vezovima koje obično zauzimaju brodovi za krstarenje.

Smatra se da je ovo najveća demonstracija ruske sile sa svojim dugogodišnjim saveznikom, Kubom, u posljednjih nekoliko godina. SAD procjenjuje da Kazan nema nuklearno oružje na brodu, izjavio je jedan američki dužnosnik, a ovo neuobičajeno raspoređivanje brodova ruske mornarice tako blizu SAD-a dolazi usred velikih napetosti oko rata u Ukrajini.

Brodovi će obaviti petodnevni službeni posjet karipskom otoku, a Kubancima će biti dopušten obilazak fregate, i to po četiri sata svaki dan tijekom naredna tri dana.

Na putu za Kubu, ruski ratni brodovi izveli su vježbe u Atlantiku, priopćilo je u utorak rusko Ministarstvo obrane. Uvježbavalo se korištenje visokopreciznog raketnog oružja korištenjem računalne simulacije za pomorske mete, a označavale su se grupe brodova simuliranog neprijatelja na udaljenosti većoj od 600 kilometara, izvijestio je TASS.

Američki su dužnosnici izjavili za CNN da je američka vojska rasporedila svoje brodove i zrakoplove za praćenje ruskih vojnih vježbi u Atlantiku i na Karibima. Kanada je također rasporedila svoje.

Dužnosnici Pentagona i State Departmenta također su nastojali naglasiti da je ruska aktivnost rutinska i da ne predstavlja prijetnju SAD-u, te su primijetili da je Kuba ugostila ruske brodove svake godine između 2013. i 2020.

Kubanska vojska rekla je da se tu radi o posjetu mornaričkog odreda koji je "strogo u skladu s međunarodnim propisima" te da on predstavlja znak "povijesnog prijateljstva" između Havane i Moskve.

Kuba, naime, već dugo ima dobre odnose s Rusijom. Bila je ključni saveznik bivšeg Sovjetskog Saveza tijekom Hladnog rata koji je nakratko držao nuklearne projektile po nalogu Moskve tijekom Kubanske raketne krize 1962. godine. Kuba se također sve više oslanja na rusku naftu i pomoć dok se ova komunistička zemlja suočava s najgorom gospodarskom krizom u posljednjih nekoliko desetljeća, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 23:30