StoryEditorOCM
SvijetŠTO SE TO DOGAĐA

Rusi uspostavljaju novu vojnu bazu u Libiji!? Amerikanci ih nadziru jedinim dronom ove vrste u Europi

Piše Jadran Kapor
17. travnja 2024. - 13:12
Najmoderniji američki mornarički izviđački dron MQ-4C Triton, jedini takve vrste stacioniran u talijanskoj Sigonelli na Siciliji. Dron izvorno pripada eskadrili sa sjedištem u Jacksonvilleu na Florid/Shutterstock

Dok su oči javnosti usmjerene na bliskoistočnu krizu i mogući osvetnički napad Izraela na Iran, Rusija uspostavlja novu vojnu bazu u Libiji. Dok pišemo ovaj tekst, američki izviđački dron Northrop Grumman MQ-4C, jedini takve vrste u Europi, iz međunarodnih voda upravo nadzire prostor od Tripolija, pa sve do luke Tobruk.

Triton je prvi i jedini dron svoje vrste stacioniran u Europi. Najmodernije je i najnovije sredstvo obavještajnog segmenta američke ratne mornarice namijenjeno proširenju mogućnosti mornaričkog izvidničkog zrakoplova P-8 Posseidon. Pripada Bespilotnoj ophodnoj eskadrili VUP-19 čije je sjedište zapravo u Jacksonvilleu na Floridi. U Sigonellu na Siciliji je stigao 2. travnja i ovo mu je jedna od prvih misija.

image

Prvi i jedini američki izvidnički dron tipa MQ-4C Triton upravo u misiji pred obalom Libije

Flight Radar/screenshot/

Naime, neposredno uoči spektakularnog iranskog kombiniranog raketnog napada na Izrael, flotila ruskih brodova isplovila je iz njihove sirijske baze Tartus. Dva desantna broda Otrakovski i Ivan Gren, u pratnji korvete Merkuri uplovili su 12. travnja u luku Tobruk na istoku Libije javljaju spoteri koji su fotografije i objavili na društvenoj mreži X.

Čini se kako je ovo već peta isporuka ruske vojne opreme u libijski Tobruk. Talijanski novinar Sergio Scandura objavio je video iskrcane opreme. A iz satelitskih snimki je vidljivo da se količina ruske opreme na operativnoj obali u sirijskoj ruskoj bazi Tartus u Siriji značajno smanjila od konca ožujka. 

  

Službene potvrde o uspostavi ruske vojne baze u Libiji, naravno, nema. No količina isporučene vojne opreme na to ozbiljno upućuje, a i aktivnosti američkih mornaričkih obavještajaca upućuju na to da se događa nešto vrlo ozbiljno. Do sada su američki službeni izvori jedino potvrdili da su Rusi isporučili Libiji nekoliko borbenih zrakoplova MiG-29.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:30