stdClass Object ( [id] => 1189283 [title] => Snažne eksplozije u Lavovu, Rusi raketirali i regiju dosad pošteđenu napada: ‘Ovo je prvi put!‘ [alias] => putin-promijenio-plan-objavljuje-rat-ukrajini-poznat-i-tocan-datum-ukrajinci-u-protuofenzivi-kod-harkiva-zelenski-se-obratio-narodu-rusi-su-zaboravili-sve-lekcije [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pratimo ključne događaje 69. dana ruske invazije na Ukrajinu na portalu 'Slobodne'

NOVO:

22:55 Niz ukrajinskih gradova u utorak navečer je pod paljbom ruskih raketa koje su, između ostalog, uništile tri elektrane u Lavovu, sada djelomično bez struje.

"Tri električne centrale su oštećene u raketnom napadu", objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji na mreži Telegram.

---

---

Sadovji je objavio kako je ozlijeđena najmanje jedna osoba. Ukrajinski mediji pišu kako je nekoliko četvrti u Lavovu ostalo bez struje.

Bombardirane su i regija Vinica, Odesa i Kirovograd, a nije još poznato kakva je tamo šteta.

Zakarpatje, dosad pošteđena regija na jugozapadu države, pogođena je po prvi put od početka ruske invazije 24. veljače.

„Raketa je pala u planinski dio Zakarpatja. Službe su na mjestu događaja i obavijestit će o ozlijeđenima i mogućim žrtvama“, napisao je na Telegramu guverner te regije Viktor Mikita.

21:54 Europska unija mora pomoći izvozu roba iz Ukrajine koji je zastao kao zbog ruske agresije, kazala je u utorak povjerenica za unutarnje poslove EU-a Ylva Johansson.

"Moramo pomoći izvozu roba iz Ukrajine", kazala je Johansson u raspravi s eurozastupnicima o utjecaju rusko-ukrajinskog rata na sektor transporta i turizma u EU-u.

"Moramo zatražiti od prijevoznog sektora da ponovno pomogne Ukrajini", dodala je.

21:00 Stiže više informacija o eksplozijama u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. U dijelu grada je nestalo struje nakon ruskog zračnog napada, objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji na Telegramu, a prenosi BBC.

"U raketnom udaru oštećene su dvije trafostanice – u dijelu grada nema struje", napisao je.

---

---

---

---

Vlakovi su stali na ulazu u Lavov, a ruska vojska je granatirala željezničke trafostanice, uzrokujući kašnjenja, navodi se u priopćenju ukrajinskih željeznica.

"Zbog neprijateljskog granatiranja željezničkih trafostanica određeni broj vlakova prometovat će s kašnjenjem", navode u priopćenju moleći ljude da ne napuštaju skloništa tijekom zračnih uzbuna.

---

---

20:58 Stiže više informacija o eksplozijama u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. U dijelu grada je nestalo struje nakon ruskog zračnog napada, objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji na Telegramu, a prenosi BBC.

- U raketnom udaru oštećene su dvije trafostanice – u dijelu grada nema struje - napisao je.

19:48 Lavovom su večeras odjeknule snažne eksplozije, objavio je gradonačelnik.

Andrij Sadovji je na Twitteru savjetovao ljudima da ostanu u skloništima.

---

---

18:46 - Najmanje desetero ljudi poginulo je, a 15 je ozlijeđeno u ruskom napadu na tvornicu u Avdivki, gradu u blizini linije bojišnice na istoku Ukrajine, rekao je u utorak guverner Donjecke oblasti.

"Najmanje 10 mrtvih, 15 ozlijeđenih: posljedice bombardiranja ruskog okupatora tvornice koksa u Avdivki", objavio je na Telegramu Pavlo Kirilenko, napomenuvši da bi žrtava moglo biti i više.

Dodao je da je ruska vojska ciljala radnike koji su završili smjenu i čekali autobus na postaji. 

Avdivka, grad od oko 30.000 stanovnika, smješten je na liniji bojišnice i samo nekoliko kilometara od grada Donjecka, "glavnoga grada" proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Situacija u tom gradu relativno je mirna od početka ruske invazije i bojišnica se ondje gotovo nije pomaknula. Grad je bio bombardiran 24. travnja.

U tvornici koksa je prije rata radilo 4000 radnika. Riječ je o najvećoj tvornici koksa u Ukrajini i jednoj od najvećih u Europi.

18:22 - Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova optužila je Rusiju da koristi silovanje kao ratnu taktiku, a predsjednika Vladimira Putina nazvala je "glavnim ratnim zločincem 21. stoljeća".

Tijekom posjeta gradu Irpinu, Venediktova je rekla da Ukrajina prikuplja informacije o optužbama za silovanje, mučenje i druge ratne zločine od ukrajinskih žena, muškaraca i djece, prenosi Reuters.

- Želi naravno prestrašiti civilno društvo i učiniti sve kako bi prisilio Ukrajinu na kapitulaciju - rekla je. Dodala je da se neke od žrtava koje su ostale u Ukrajini boje progovoriti, strahujući od povratka ruskih snaga.

17:12 - Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell najavio je da će novi paket sankcija protiv Rusije uključivati izvoz nafte, još više ruskih banaka te osobe odgovorne za širenje lažnih vijesti i dezinformacije.

Borrell je preko Twittera poručio da se radi na šestom paketu sankcija koji predviđa isključenje iz SWIFT-a još više banaka, proširenje popisa sankcioniranih na širitelje dezinformacija te uvoz ruske nafte.

Očekuje se da će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstaviti šesti paket sankcija u srijedu ujutro u Europskom parlamentu.

Prijedlog sankcija trebaju odobriti države članice.

16:30 - U tijeku je snažan napad na teritorij tvornice Azovstal uz potporu oklopnih vozila i tenkova", rekao je Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika ukrajinske vojne postrojbe Azov.

Kaže da ruske snage pokušavaju iskrcati veliki broj pješaštva čamcima.

15:45 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom rekao da je ruska strana, 'unatoč nedosljednosti i nepripremljenosti Kijeva', i dalje otvorena za dijalog, priopćila je press služba Kremlja, a prenosi ruski Tass.

Ruski čelnik je francuskom kolegi također ukazao da zemlje Europske unije ignoriraju ratne zločine koje su počinile ukrajinske snage sigurnosti.

'Pozornost je skrenuta na ignoriranje ratnih zločina ukrajinskih snaga sigurnosti od strane zemalja članica Europske unije, masovno granatiranje gradova i mjesta Donbasa, uslijed čega ginu civili', piše u priopćenju.

14:50 - Rusija je sada priznala da je napala čeličanu neposredno nakon evakuacije civila, ali je rekla da je počela pucati nakon što su ukrajinski vojnici izašli iz podruma Azovstala i iskoristili primirje kako bi zauzeli položaje u zgradama tvornice.

'Sada jedinice ruske vojske i Donjecke Narodne Republike, koristeći topništvo i zrakoplovstvo, počinju uništavati te vatrene položaje', priopćilo je ministarstvo.

Vjeruje se da je do 200 civila još uvijek zarobljeno unutar kompleksa unatoč jučerašnjoj djelomičnoj evakuaciji.

14:40 - Njemački oporbeni čelnik otputovao je na sastanak s ukrajinskim dužnosnicima u Kijev, nakon što je kancelar Olaf Sholz jasno dao do znanja da neće posjetiti zemlju u skorije vrijeme, prenosi AP.

Friedrich Merz, koji je na čelu bloka desnog centra bivše kancelarke Angele Merkel, posjetio je Irpin na periferiji Kijeva, a kasnije se očekuje da će se sastati s visokim političarima u Kijevu.

Ne očekuje se sastanak s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi AP.

---

---

14:15 - Velika Britanija šalje flotu od 13 zaštitnih oklopnih vozila vrijednu 660.000 funti u Ukrajinu kako bi evakuirala civile iz opkoljenih područja na istoku zemlje, objavila je vlada.

Čeličana vozila također će prevoziti ključne radnike za obnovu vitalne infrastrukture koja je oštećena ili uništena u ratu, te odvesti dužnosnike iz ukrajinskih ministarstava na privremena zapovjedna mjesta postavljena za rad vlade.

Flota se sastoji se vozila nadograđenih oklopom kako bi se oduprli mecima, protupješačkim minama i improviziranim eksplozivnim napravama.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će donacija 'pomoći u zaštiti nedužnih Ukrajinaca koji pokušavaju pobjeći od ruskog granatiranja i podržati ukrajinske dužnosnike koji obavljaju vitalni posao'.

---

---

 

14:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o uzvratnim ekonomskim sankcijama u odgovoru na "neprijateljske akcije određenih stranih država i međunarodnih organizacija", priopćio je Kremlj u utorak.

Nisu otkrivene pojedinosti o tome koji će pojedinci ili subjekti biti pogođeni tim mjerama. 

Prema dekretu, Rusija će zabraniti izvoz proizvoda i sirovina pojedincima i subjektima koje je sankcionirala.

Dekretom se zabranjuju transakcije sa stranim pojedincima i tvrtkama koje su pogođene ruskim uzvratnim sankcijama, a ruskim suradnicima se dopušta da ne ispunjavaju obveze prema sankcioniranim pojedincima i tvrtkama. 

Ruska vlada ima 10 dana da sastavi popis stranih pojedinaca i tvrtki koje će sankcionirati te da definira "dodatne kriterije" za niz transakcija koje bi mogle biti podložne ograničenjima.
 

13:55 - Britanski premijer Boris Johnson se putem video veze obratio ukrajinskom parlamentu, rekavši im kako će 'Ukrajina pobijediti i biti slobodna'.

Premijer je ovo obraćanje opisao kao 'veliku čast' pozdravivši pritom hrabrost Ukrajinaca.

Rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo učiniti 'sve što može' kako bi Rusiju pozvali na odgovornost za ratne zločine u Buči, Irpinu i Hostomelu.

'Šetao sam ljupkim ulicama vašeg glavnog grada i vidio sam dovoljno o ukrajinskoj slobodi da znam da je Kremlj napravio temeljnu pogrešnu procjenu, strašnu pogrešku. Rekao sam svakome koga poznajem, svakome tko bi slušao da će se Ukrajina boriti i da će Ukrajina biti u pravu, a ipak je bilo nekih koji su vjerovali propagandi Kremlja da će Kijev pasti za nekoliko dana. Dokazali ste da su potpuno u krivu, svaki od onih vojnih stručnjaka koji su rekli da će Ukrajina pasti. Takozvana neodoljiva sila Putinovog ratnog stroja slomila se na pod ukrajinskim domoljubljem. To će se pamtiti i prepričavati generacijama koje dolaze', kazao je Johnson.

13:20 - Snimka ispod prikazuje vatrogasce koji pokušavaju ugasiti požar u crnomorskoj luci Odesa nakon ruskih napada u ponedjeljak.

Čini se da je projektil pogodio pročelje velike zgrade u gradu i izazvao požar.

Ranije je rusko ministarstvo obrane ustvrdilo da su visoko preciznim projektilima pogodili vojni aerodrom u blizini Odese koji je korišten za isporuku oružja koje je Ukrajini donirao Zapad.

No Zelenski je kazao kako su ruske rakete pogodile učenički dom u Odesi te da je pritom poginuo 14-godišnji dječak, a ozlijeđena je 17-godišnjakinja.

---

---


13:00 Rusija je projektilima pogodila vojnu zračnu luku pored ukrajinskoga jugozapadnoga Odese uništavajući bespilotne letjelice, projektile i streljivo koje su Ukrajini dostavile Sjedinjene Države i europski saveznici, objavilo je ministarstvo obrane u utorak.

"Visokoprecizni projektili Oniks pogodili su logističke centre u vojnoj zračnoj luci u regiji Odesi preko koje se dostavlja oružje iz inozemstva", navodi ministarstvo obrane.

"Uništeni su hangari u kojima se nalaze bespilotne letjelice Bajraktar TB2, projektili i streljivo iz SAD-a i europskih država", rečeno je.

Ruski projektili i topništvo također su pogodili razne vojne ciljeve širom Ukrajine, uključujući zapovjedne centre, arsenale i protuzračne raketne sustave S-300, dodaje se.

Guverner Odese Maksim Marčenko rekao je da se raketni napad na crnomorsku luku dogodio u ponedjeljak navečer te da u napadu ima poginulih i ranjenih.

12:30 Ukrajina i službeno smatra da je Vladimir Putin dojavio Viktoru Orbanu kako sprema napad na Ukrajince, pa čak i da je Mađarima ponudio ukrajinsko Zakarpatje, a ovaj je o tome šutio.

"Vladimir Putin unaprijed je rekao mađarskom vodstvu da Rusi napadaju Ukrajinu, mađarska vlada želi dobiti teritorije od Ukrajine", rekao je Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti i obrane (BVT), u televizijskom intervjuu. Danilov nije stao na ovoj optužbi:

"Mađarska se otvoreno obvezuje na suradnju s Rusijom. Štoviše, Putin je unaprijed upozorio da će napasti našu zemlju. Iz nekog razloga mislili su da bi mogli dobiti dio naše zemlje. Ovo se nikada neće dogoditi. Vidjet ćemo posljedice za tu zemlju nakon rata", dodao je Danilov, prenosi Jutarnji list.

Ovo nije prvi put da se ova tema spominje jer je bivši potpredsjednik poljske vlade Roman Giertych u ožujku sugerirao da Putin ima tajni plan, kojim je pokušao uvući Orbana, pa čak i Poljake u rat protiv Ukrajine, i obećao Zakarpatje Orbanu za pomoć. Iako za ovu nisu izneseni nikakvi dokazi, Orban se voli pozivati na mađarsku povijest (znano je da u svojem uredu ima kartu Velike Mađarske u kojoj su Rijeka i dobar dio Hrvatske), a Ugarska i Mađarska su vladali dijelovima Zakarpatja od 11. stoljeća pa do 1918. godine. Napokon, u tim krajevima i danas Mađari čine 12 posto lokalnog stanovništva, kao, recimo, Srbi u Hrvatskoj 1991. godine.

12:29 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o primjeni posebnih gospodarskih mjera odmazde u vezi s neprijateljskim djelovanjem pojedinih stranih država i međunarodnih organizacija. Dokumentom se posebno zabranjuje obavljanje transakcija i ispunjavanje obveza prema stranim fizičkim i pravnim osobama koje su podvrgnute restriktivnim mjerama odmazde, kao i izvoz sirovina i proizvoda iz Rusije u korist tih osoba.

Putin je također naložio vladi da u roku od 10 dana utvrdi popis osoba koje podliježu ruskim uzvratnim sankcijama.

---

---

12:08 - Ured francuskog predsjednika izvijestio je da će Emmanuel Macron razgovarati s Vladimirom Putinom telefonom oko podneva.

Dvojica čelnika nisu razgovarali od 29. ožujka, ali do tada su bili u redovnom kontaktu.

Macron je od tada ponovno izabran za predsjednika Francuske.

Njegovi napori da zadrži otvorenu komunikaciju s ruskim čelnikom doveli su do kritika nekih, uključujući poljskog premijera.

'Moja je dužnost razgovarati s njim, to je potrebno. Neću to prestati raditi', rekao je za francuske medije u travnju.

11:47 - Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel mogla bi se suočiti sa sudskim procesom zbog kašnjenja u dodjeli viza ukrajinskim izbjeglicama.

Potencijalni sponzori programa 'Homes for Ukraine' prijete vladi grupnom tužbom u ime stotina ukrajinskih izbjeglica koji su tjednima čekali da dođu u Ujedinjeno Kraljevstvo, zbog 'nenormalnih i nerazumnih kašnjenja' u obradi zahtjeva za vizu podnesenih u ožujku.

Najmanje 800 ukrajinskih izbjeglica još uvijek čeka na vize nakon što su podnijeli zahtjev u prva dva tjedna.

11:34 - Kolona evakuiranih iz opkoljenog Mariupolja polako se probija prema evakuacijskom centru u Zaporožju. Autobusi putuju stotinama kilometara kroz teritorij koji drže proruski separatisti.

Informacije o napretku konvoja su ograničene i nejasno je jesu li pristigli na teritorij koji je pod kontrolom Ukrajine, no trebali bi biti u Zaporižju u narednih nekoliko sati.

U konvoju je oko 100 žena i djece koji su proveli više od 60 dana ispod čeličane Azovstal koja je izgrađena da izdrži nuklearnu eksploziju.

Pregovori se nastavljaju o oslobađanju još 200 civila koji su još uvijek tamo zarobljeni. Stanovnici Mariupolja također su pozvani da se pridruže konvoju ako uspiju doći do mjesta sastanka.

Smatra se da oko 100.000 civila još uvijek živi u gradu na jugu Ukrajine, koji je sada okupiran od strane ruskih snaga.

---

---

 11:11 - Ukrajinski veleposlanik u Berlinu oštro je kritizirao njemačkog kancelara Olafa Scholza jer još nije posjetio Kijev u znak podrške, za razliku od brojnih drugih europskih čelnika.

'Ponašati se kao smrknuta jetrena kobasica ne zvuči baš državnički. Riječ je o najbrutalnijem ratu istrebljenja od nacističkog napada na Ukrajinu - to nije dječji vrtić', rekao je ukrajinski veleposlanik Andrij Melnik koji je više puta kritizirao socijaldemokrate lijevog centra zbog godina bliskih veza s Rusijom.

Scholz je zanijekao da je oklijevajući odgovorio na rusku invaziju: 'Uvijek sam donosio brze odluke, u tandemu sa svima ostalima... ali moj je stava da djelujemo umjereno i razborito.'

10:46 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova nastavilo je jutros diplomatski napad na Izrael.

'Obratili smo pozornost na antipovijesne izjave čelnika izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yaira Lapida, koje uvelike objašnjavaju smjer aktualne izraelske vlade koja podupire neonacistički režim u Kijevu', napisali su na Twitteru i linkali na novoobjavljeni opširan članak o antisemitizmu u kojem se navodi kako je argument da je Zelenski Židov - 'neodrživ'.

'Iz nekog razloga, zapadni tisak (i ​​neki naši liberali) još uvijek se svađaju o tome ima li neonacista u Ukrajini. Kao jedan od argumenata navodi se židovsko podrijetlo Vladimira Zelenskog. Argument je ne samo neodrživ, već je i lukav. Povijest, nažalost, pokazuje tragične primjere suradnje Židova i nacista', pišu pa navode nekoliko primjera Židova koji su zapamćeni 'po svojim apsolutno monstruoznim djelima'.

Zaključuju kako je sudjelovanje Židova u holokaustu 'marginalni fenomen, ali 'nije tabu i predmet istraživanja', a potom dodaju kako Ukrajina nije jedina neonacistička zemlja čiji predsjednik ima židovsko podrijetlo istaknuvši pritom Latviju kao primjer.

---

---

9:15 - Oko 100.000 civila još je ostalo u opkoljenom Mariupolju, kazao je gradonačelnik Vadim Bojčenko i dodao kako se 200 civila još uvijek krije s borcima u čeličani Azovstal, koja je doživjela nove napade posljednjih sati.

Usprkos tome, Ujedinjeni narodi i Crveni križ rade na evakuaciji iz tvornice. Očekuje se da će konvoj danas ujutro napustiti čeličanu, prenosi Jutarnji.

Tijekom vikenda skupina od 100 civila uspjela je pobjeći iz Mariupolja - ali navodno još nisu stigli do Zaporižja.

---

image
Ed Jones/AFP
------
image
Ed Jones/AFP
------
image
Ed Jones/AFP
------
image
Ed Jones/AFP
---

7:45 - Čelnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov iznio je teške optužbe na račun Mađarske. Kako prenosi Kyiv Independent, Danilov je ustvrdio da je Vladimir Putin mađarskim čelnicima rekao za planove za invaziju još početkom veljače. Napominju da je Viktor Orban 1. veljače boravio kod Putina u Moskvi. Reakcije iz Budimpešte još se čekaju.

7:15 - Britanski premijer Boris Johnson danas će se obratiti ukrajinskim zastupnicima, a u svom govoru parafrazirati če svog slavnog prethodnika Winstona Churchilla i njegovu rečenicu: “This was their finest hour”. U video govoru uz spominjanje „finest houra“ odnosno najboljeg sata ili trenutka, Johnson će pohvaliti otpor Ukrajine u obuzdavanju ruske invazije i istodobno im najaviti novih 300 milijuna funti vojne pomoći.

Više čitajte OVDJE.

6: 50 - Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovitom noćnom videu obraćanju, komentirajući skandaloznu izjave ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova prema kojima je "Adolf Hitler imao židovske krvi" i "najžešći antisemiti su obično Židovi".

"Takve antisemitske izjave znače da Rusija zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata. A možda ih nikad nisu ni naučili", rekao je Zelenski.

---

image
Genya Savilov/AFP
---

Izjave Sergeja Lavrova izazvale su žestoku reakciju Izraela. Šef diplomacije te zemlje nazvao ih je "neoprostivima i skandaloznima", dodajući kako "Židovi nisu ubijali sami sebe u holokaustu".

"Zbog tih izjava danas imamo velik skandal u Izraelu. No, iz Moskve ne čujemo nikakve riječi isprike. Samo tišinu. Kako takvo što može biti rečeno uoči obljetnice pobjede nad nacizmom? Te riječi znače da šef ruske diplomacije krivi Židove za zločine nacista. Nemam riječi...", rekao je Zelenski.

6:45 - Sada je sasvim jasno da je propao plan Vladimira Putina da 9. svibnja, na ruski 'Dan pobjede', proglasi uspješan završetak 'specijalne operacije u Ukrajini'. Međutim, ruski predsjednik ima sada novi plan. Zapadni obavještajci tvrde da će upravo na taj dan Putin formalno objaviti rat Ukrajini što će mu omogućiti mobilizaciju rezervista.

Također, Rusija planira anektirati dvije odcijepljene ukrajinske oblasti - Donjeck i Lugansk, rekao je američki ambasador pri OESS-u, a piše BBC.

- Prema zadnjim izvješćima, vjerujemo da će Rusija pokušati anektirati takozvanu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR), rekao je u Washingtonu Michael Carpenter.

SAD smatra da će aneksiji prethoditi "referendumi" koje Rusija planira organizirati u ovim odcijepljenim ukrajinskim oblastima sredinom svibnja.

Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da priznaje neovisnost DNR-a i LNR-a.

---

image
Fadel Senna/AFP
---

5:50 - Kompletni teritorij tvornice je pod našom kontrolom, a naša obrana je duž perimetra čeličane - rekao je Palamar dodavši da rusko bombardiranje Azovstala traje non-stop.

- Otprilike svake tri minute bomba padne na Azovstal, a naglašavam da dolje u podrumima još ima civila.

Što se tiče zalihe hrane, vode i municije, Palamar je rekao.

- Teško mi je reći za koliko dana još imamo, ali ako dođe do najgoreg, pucat ćemo u ptice.

5:20 - U najnovijem izvještaju američkog ministarstva obrane navodi se da su ruske trupe u Donbasu ostvarile 'u najboljem slučaju minimalni napredak'. Čini se da i na istoku Ukrajine ruska vojska pati od istog sindroma kao na samom početku rata.

- Moral im je pao, zapovjedništvo je slabo, a imaju problema i s logistikom - rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva.

---

image
Anatolii Stepanov/AFP
---

- Najgore po njih je što ne ostvaruju baš nikakav napredak. Ništa im ne ide po planu. Najveće uspjehe imaju kod gradova Izjuma i Popasne, ali i tamo se događa situacija koju smo već vidjeli u ovom ratu. Rusi uđu u sela i proglase pobjede, a onda se povuku i dopuste Ukrajincima da ponovno preuzmu kontrolu.

U izvještaju se također navodi da je ukrajinska vojska napravila veliki posao kod Harkiva te da su u posljednjih 48 sati Rusi potisnuti više od 40 kilometara istočno od grada. Bez obzira na to, grad je i dalje pod teškom paljbom.

05:00 - Neka sela u oblasti Harkiva Ukrajinci su ovih dana vratili pod svoju kontrolu, piše Sky News. To znači da su i neki od novinara uspjeli doći u ta sela.

Kako javlja AP, na tim područjima nerijetko su naišli na ljudska tijela koje leže na zemlji, a naišli su i na slučaj gdje su tijela četiri vojnika, ruska - sudeći po bijelim trakama oko njihovih ruku, "posložena" u slovo Z, koje je postalo simbol ruske invazije.

Iako nije do kraja jasno što se tu dogodilo, Sky News podsjeća da je prema Crvenom križu sakaćenje ljudskih tijela u oružanom sukobu ratni zločin.

---

image
Dimitar Dilkoff/AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rat u Ukrajini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Rat u Ukrajini 2 0 21710 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-03 04:51:54 [created_by] => 3142 [created_by_alias] => PSD, JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-04 04:44:35 [modified_by] => 3142 [publish_up] => 2022-05-03 12:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21863742.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21863320.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21863734.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21855324.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21857464.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21857458.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21854694.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21854688.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21853812.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21823034.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21799740.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21801766.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/03\/21788366.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Andrey Brodulin\/AFP","Konstantin Mihalchevskiy\/AFP","Ed Jones\/AFP","Ed Jones\/AFP","Ed Jones\/AFP","Ed Jones\/AFP","Ed Jones\/AFP","Ed Jones\/AFP","Genya Savilov\/AFP","Fadel Senna\/AFP","Dimitar Dilkoff\/AFP","Anatolii Stepanov\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1231","hd_21863742_1920.jpg":"1920x1080","k_21863742_1280.jpg":"1280x1280","k_21863742_1024.jpg":"1024x1024","k_21863742_640.jpg":"640x640","k_21863742_480.jpg":"480x480","k_21863742_340.jpg":"340x340","k_21863742_220.jpg":"220x220","o_21863742_1280.jpg":"1280x820","o_21863742_1024.jpg":"1024x656","o_21863742_640.jpg":"640x410","o_21863742_480.jpg":"480x307","o_21863742_340.jpg":"340x217","o_21863742_220.jpg":"220x141","h_21863742_1280.jpg":"1280x854","h_21863742_1024.jpg":"1024x683","h_21863742_640.jpg":"640x427","h_21863742_480.jpg":"480x320","h_21863742_340.jpg":"340x227","h_21863742_220.jpg":"220x147","pp_21863742_1280.jpg":"1006x1280","pp_21863742_1024.jpg":"805x1024","pp_21863742_640.jpg":"503x640","pp_21863742_480.jpg":"377x480","pp_21863742_340.jpg":"267x340","pp_21863742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x853","hd_21863320_1920.jpg":"1920x1080","k_21863320_1280.jpg":"1280x1280","k_21863320_1024.jpg":"1024x1024","k_21863320_640.jpg":"640x640","k_21863320_480.jpg":"480x480","k_21863320_340.jpg":"340x340","k_21863320_220.jpg":"220x220","o_21863320_1280.jpg":"1280x853","o_21863320_1024.jpg":"1024x682","o_21863320_640.jpg":"640x426","o_21863320_480.jpg":"480x319","o_21863320_340.jpg":"340x226","o_21863320_220.jpg":"220x146","h_21863320_1280.jpg":"1280x854","h_21863320_1024.jpg":"1024x683","h_21863320_640.jpg":"640x427","h_21863320_480.jpg":"480x320","h_21863320_340.jpg":"340x227","h_21863320_220.jpg":"220x147","pp_21863320_1280.jpg":"1006x1280","pp_21863320_1024.jpg":"805x1024","pp_21863320_640.jpg":"503x640","pp_21863320_480.jpg":"377x480","pp_21863320_340.jpg":"267x340","pp_21863320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21863734_1920.jpg":"1920x1080","k_21863734_1280.jpg":"1280x1280","k_21863734_1024.jpg":"1024x1024","k_21863734_640.jpg":"640x640","k_21863734_480.jpg":"480x480","k_21863734_340.jpg":"340x340","k_21863734_220.jpg":"220x220","o_21863734_1280.jpg":"1280x852","o_21863734_1024.jpg":"1024x682","o_21863734_640.jpg":"640x426","o_21863734_480.jpg":"480x319","o_21863734_340.jpg":"340x226","o_21863734_220.jpg":"220x146","h_21863734_1280.jpg":"1280x854","h_21863734_1024.jpg":"1024x683","h_21863734_640.jpg":"640x427","h_21863734_480.jpg":"480x320","h_21863734_340.jpg":"340x227","h_21863734_220.jpg":"220x147","pp_21863734_1280.jpg":"1006x1280","pp_21863734_1024.jpg":"805x1024","pp_21863734_640.jpg":"503x640","pp_21863734_480.jpg":"377x480","pp_21863734_340.jpg":"267x340","pp_21863734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21855324_1920.jpg":"1920x1080","k_21855324_1280.jpg":"1280x1280","k_21855324_1024.jpg":"1024x1024","k_21855324_640.jpg":"640x640","k_21855324_480.jpg":"480x480","k_21855324_340.jpg":"340x340","k_21855324_220.jpg":"220x220","o_21855324_1280.jpg":"1280x851","o_21855324_1024.jpg":"1024x681","o_21855324_640.jpg":"640x425","o_21855324_480.jpg":"480x319","o_21855324_340.jpg":"340x226","o_21855324_220.jpg":"220x146","h_21855324_1280.jpg":"1280x854","h_21855324_1024.jpg":"1024x683","h_21855324_640.jpg":"640x427","h_21855324_480.jpg":"480x320","h_21855324_340.jpg":"340x227","h_21855324_220.jpg":"220x147","pp_21855324_1280.jpg":"1006x1280","pp_21855324_1024.jpg":"805x1024","pp_21855324_640.jpg":"503x640","pp_21855324_480.jpg":"377x480","pp_21855324_340.jpg":"267x340","pp_21855324_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21857464_1920.jpg":"1920x1080","k_21857464_1280.jpg":"1280x1280","k_21857464_1024.jpg":"1024x1024","k_21857464_640.jpg":"640x640","k_21857464_480.jpg":"480x480","k_21857464_340.jpg":"340x340","k_21857464_220.jpg":"220x220","o_21857464_1280.jpg":"1280x851","o_21857464_1024.jpg":"1024x681","o_21857464_640.jpg":"640x425","o_21857464_480.jpg":"480x319","o_21857464_340.jpg":"340x226","o_21857464_220.jpg":"220x146","h_21857464_1280.jpg":"1280x854","h_21857464_1024.jpg":"1024x683","h_21857464_640.jpg":"640x427","h_21857464_480.jpg":"480x320","h_21857464_340.jpg":"340x227","h_21857464_220.jpg":"220x147","pp_21857464_1280.jpg":"1006x1280","pp_21857464_1024.jpg":"805x1024","pp_21857464_640.jpg":"503x640","pp_21857464_480.jpg":"377x480","pp_21857464_340.jpg":"267x340","pp_21857464_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21857458_1920.jpg":"1920x1080","k_21857458_1280.jpg":"1280x1280","k_21857458_1024.jpg":"1024x1024","k_21857458_640.jpg":"640x640","k_21857458_480.jpg":"480x480","k_21857458_340.jpg":"340x340","k_21857458_220.jpg":"220x220","o_21857458_1280.jpg":"1280x851","o_21857458_1024.jpg":"1024x681","o_21857458_640.jpg":"640x425","o_21857458_480.jpg":"480x319","o_21857458_340.jpg":"340x226","o_21857458_220.jpg":"220x146","h_21857458_1280.jpg":"1280x854","h_21857458_1024.jpg":"1024x683","h_21857458_640.jpg":"640x427","h_21857458_480.jpg":"480x320","h_21857458_340.jpg":"340x227","h_21857458_220.jpg":"220x147","pp_21857458_1280.jpg":"1006x1280","pp_21857458_1024.jpg":"805x1024","pp_21857458_640.jpg":"503x640","pp_21857458_480.jpg":"377x480","pp_21857458_340.jpg":"267x340","pp_21857458_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21854694_1920.jpg":"1920x1080","k_21854694_1280.jpg":"1280x1280","k_21854694_1024.jpg":"1024x1024","k_21854694_640.jpg":"640x640","k_21854694_480.jpg":"480x480","k_21854694_340.jpg":"340x340","k_21854694_220.jpg":"220x220","o_21854694_1280.jpg":"1280x851","o_21854694_1024.jpg":"1024x681","o_21854694_640.jpg":"640x425","o_21854694_480.jpg":"480x319","o_21854694_340.jpg":"340x226","o_21854694_220.jpg":"220x146","h_21854694_1280.jpg":"1280x854","h_21854694_1024.jpg":"1024x683","h_21854694_640.jpg":"640x427","h_21854694_480.jpg":"480x320","h_21854694_340.jpg":"340x227","h_21854694_220.jpg":"220x147","pp_21854694_1280.jpg":"1006x1280","pp_21854694_1024.jpg":"805x1024","pp_21854694_640.jpg":"503x640","pp_21854694_480.jpg":"377x480","pp_21854694_340.jpg":"267x340","pp_21854694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21854688_1920.jpg":"1920x1080","k_21854688_1280.jpg":"1280x1280","k_21854688_1024.jpg":"1024x1024","k_21854688_640.jpg":"640x640","k_21854688_480.jpg":"480x480","k_21854688_340.jpg":"340x340","k_21854688_220.jpg":"220x220","o_21854688_1280.jpg":"1280x851","o_21854688_1024.jpg":"1024x681","o_21854688_640.jpg":"640x425","o_21854688_480.jpg":"480x319","o_21854688_340.jpg":"340x226","o_21854688_220.jpg":"220x146","h_21854688_1280.jpg":"1280x854","h_21854688_1024.jpg":"1024x683","h_21854688_640.jpg":"640x427","h_21854688_480.jpg":"480x320","h_21854688_340.jpg":"340x227","h_21854688_220.jpg":"220x147","pp_21854688_1280.jpg":"1006x1280","pp_21854688_1024.jpg":"805x1024","pp_21854688_640.jpg":"503x640","pp_21854688_480.jpg":"377x480","pp_21854688_340.jpg":"267x340","pp_21854688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21853812_1920.jpg":"1920x1080","k_21853812_1280.jpg":"1280x1280","k_21853812_1024.jpg":"1024x1024","k_21853812_640.jpg":"640x640","k_21853812_480.jpg":"480x480","k_21853812_340.jpg":"340x340","k_21853812_220.jpg":"220x220","o_21853812_1280.jpg":"1280x851","o_21853812_1024.jpg":"1024x681","o_21853812_640.jpg":"640x425","o_21853812_480.jpg":"480x319","o_21853812_340.jpg":"340x226","o_21853812_220.jpg":"220x146","h_21853812_1280.jpg":"1280x854","h_21853812_1024.jpg":"1024x683","h_21853812_640.jpg":"640x427","h_21853812_480.jpg":"480x320","h_21853812_340.jpg":"340x227","h_21853812_220.jpg":"220x147","pp_21853812_1280.jpg":"1006x1280","pp_21853812_1024.jpg":"805x1024","pp_21853812_640.jpg":"503x640","pp_21853812_480.jpg":"377x480","pp_21853812_340.jpg":"267x340","pp_21853812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x796","hd_21823034_1920.jpg":"1920x1080","k_21823034_1280.jpg":"1280x1280","k_21823034_1024.jpg":"1024x1024","k_21823034_640.jpg":"640x640","k_21823034_480.jpg":"480x480","k_21823034_340.jpg":"340x340","k_21823034_220.jpg":"220x220","o_21823034_1280.jpg":"1280x995","o_21823034_1024.jpg":"1024x796","o_21823034_640.jpg":"640x497","o_21823034_480.jpg":"480x373","o_21823034_340.jpg":"340x264","o_21823034_220.jpg":"220x171","h_21823034_1280.jpg":"1280x854","h_21823034_1024.jpg":"1024x683","h_21823034_640.jpg":"640x427","h_21823034_480.jpg":"480x320","h_21823034_340.jpg":"340x227","h_21823034_220.jpg":"220x147","pp_21823034_1280.jpg":"1006x1280","pp_21823034_1024.jpg":"805x1024","pp_21823034_640.jpg":"503x640","pp_21823034_480.jpg":"377x480","pp_21823034_340.jpg":"267x340","pp_21823034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1324","hd_21799740_1920.jpg":"1920x1080","k_21799740_1280.jpg":"1280x1280","k_21799740_1024.jpg":"1024x1024","k_21799740_640.jpg":"640x640","k_21799740_480.jpg":"480x480","k_21799740_340.jpg":"340x340","k_21799740_220.jpg":"220x220","o_21799740_1280.jpg":"1280x882","o_21799740_1024.jpg":"1024x706","o_21799740_640.jpg":"640x441","o_21799740_480.jpg":"480x331","o_21799740_340.jpg":"340x234","o_21799740_220.jpg":"220x151","h_21799740_1280.jpg":"1280x854","h_21799740_1024.jpg":"1024x683","h_21799740_640.jpg":"640x427","h_21799740_480.jpg":"480x320","h_21799740_340.jpg":"340x227","h_21799740_220.jpg":"220x147","pp_21799740_1280.jpg":"1006x1280","pp_21799740_1024.jpg":"805x1024","pp_21799740_640.jpg":"503x640","pp_21799740_480.jpg":"377x480","pp_21799740_340.jpg":"267x340","pp_21799740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_21801766_1920.jpg":"1920x1080","k_21801766_1280.jpg":"1280x1280","k_21801766_1024.jpg":"1024x1024","k_21801766_640.jpg":"640x640","k_21801766_480.jpg":"480x480","k_21801766_340.jpg":"340x340","k_21801766_220.jpg":"220x220","o_21801766_1280.jpg":"1280x854","o_21801766_1024.jpg":"1024x683","o_21801766_640.jpg":"640x427","o_21801766_480.jpg":"480x320","o_21801766_340.jpg":"340x226","o_21801766_220.jpg":"220x146","h_21801766_1280.jpg":"1280x854","h_21801766_1024.jpg":"1024x683","h_21801766_640.jpg":"640x427","h_21801766_480.jpg":"480x320","h_21801766_340.jpg":"340x227","h_21801766_220.jpg":"220x147","pp_21801766_1280.jpg":"1006x1280","pp_21801766_1024.jpg":"805x1024","pp_21801766_640.jpg":"503x640","pp_21801766_480.jpg":"377x480","pp_21801766_340.jpg":"267x340","pp_21801766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x692","hd_21788366_1920.jpg":"1920x1080","k_21788366_1280.jpg":"1280x1280","k_21788366_1024.jpg":"1024x1024","k_21788366_640.jpg":"640x640","k_21788366_480.jpg":"480x480","k_21788366_340.jpg":"340x340","k_21788366_220.jpg":"220x220","o_21788366_1280.jpg":"1280x865","o_21788366_1024.jpg":"1024x692","o_21788366_640.jpg":"640x432","o_21788366_480.jpg":"480x324","o_21788366_340.jpg":"340x229","o_21788366_220.jpg":"220x148","h_21788366_1280.jpg":"1280x854","h_21788366_1024.jpg":"1024x683","h_21788366_640.jpg":"640x427","h_21788366_480.jpg":"480x320","h_21788366_340.jpg":"340x227","h_21788366_220.jpg":"220x147","pp_21788366_1280.jpg":"1006x1280","pp_21788366_1024.jpg":"805x1024","pp_21788366_640.jpg":"503x640","pp_21788366_480.jpg":"377x480","pp_21788366_340.jpg":"267x340","pp_21788366_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4583034 Threads: 3 Questions: 151006238 Slow queries: 64405 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4491790 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/putin-promijenio-plan-objavljuje-rat-ukrajini-poznat-i-tocan-datum-ukrajinci-u-protuofenzivi-kod-harkiva-zelenski-se-obratio-narodu-rusi-su-zaboravili-sve-lekcije-1189283 [printLink] => /vijesti/svijet/putin-promijenio-plan-objavljuje-rat-ukrajini-poznat-i-tocan-datum-ukrajinci-u-protuofenzivi-kod-harkiva-zelenski-se-obratio-narodu-rusi-su-zaboravili-sve-lekcije-1189283?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668429 [name] => invazija na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 07:58:08 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukrajinu [link] => /tag/invazija-na-ukrajinu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667896 [name] => volodimir zelenski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-19 17:09:22 [main_article_id] => 0 [alias] => volodimir-zelenski [link] => /tag/volodimir-zelenski ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rat u Ukrajini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Snažne eksplozije u Lavovu, Rusi raketirali i regiju dosad pošteđenu napada: ‘Ovo je prvi put!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3142 [name] => Jelena Vrcelj [username] => jelena-vrcelj [email] => jelena-vrcelj@sd.hr [password] => $2y$10$c9AzlvSFOEGqs2Fct8wnEuNu8B7reprxSnoN0nCg5vuGSv8M7vZeW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jelena-vrcelj-3142 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1660 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2a652302961d0256cca2c5358c37070?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21863742.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21863742.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21863320.jpg [title] => Andrey Brodulin/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21863734.jpg [title] => Konstantin Mihalchevskiy/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21855324.jpg [title] => Ed Jones/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21857464.jpg [title] => Ed Jones/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21857458.jpg [title] => Ed Jones/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21854694.jpg [title] => Ed Jones/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21854688.jpg [title] => Ed Jones/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21853812.jpg [title] => Ed Jones/AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21823034.jpg [title] => Genya Savilov/AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21799740.jpg [title] => Fadel Senna/AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21801766.jpg [title] => Dimitar Dilkoff/AFP ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/03/21788366.jpg [title] => Anatolii Stepanov/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pratimo ključne događaje 69. dana ruske invazije na Ukrajinu na portalu 'Slobodne'

NOVO:

22:55 Niz ukrajinskih gradova u utorak navečer je pod paljbom ruskih raketa koje su, između ostalog, uništile tri elektrane u Lavovu, sada djelomično bez struje.

"Tri električne centrale su oštećene u raketnom napadu", objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji na mreži Telegram.

---

---

Sadovji je objavio kako je ozlijeđena najmanje jedna osoba. Ukrajinski mediji pišu kako je nekoliko četvrti u Lavovu ostalo bez struje.

Bombardirane su i regija Vinica, Odesa i Kirovograd, a nije još poznato kakva je tamo šteta.

Zakarpatje, dosad pošteđena regija na jugozapadu države, pogođena je po prvi put od početka ruske invazije 24. veljače.

„Raketa je pala u planinski dio Zakarpatja. Službe su na mjestu događaja i obavijestit će o ozlijeđenima i mogućim žrtvama“, napisao je na Telegramu guverner te regije Viktor Mikita.

21:54 Europska unija mora pomoći izvozu roba iz Ukrajine koji je zastao kao zbog ruske agresije, kazala je u utorak povjerenica za unutarnje poslove EU-a Ylva Johansson.

"Moramo pomoći izvozu roba iz Ukrajine", kazala je Johansson u raspravi s eurozastupnicima o utjecaju rusko-ukrajinskog rata na sektor transporta i turizma u EU-u.

"Moramo zatražiti od prijevoznog sektora da ponovno pomogne Ukrajini", dodala je.

21:00 Stiže više informacija o eksplozijama u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. U dijelu grada je nestalo struje nakon ruskog zračnog napada, objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji na Telegramu, a prenosi BBC.

"U raketnom udaru oštećene su dvije trafostanice – u dijelu grada nema struje", napisao je.

---

---

---

---

Vlakovi su stali na ulazu u Lavov, a ruska vojska je granatirala željezničke trafostanice, uzrokujući kašnjenja, navodi se u priopćenju ukrajinskih željeznica.

"Zbog neprijateljskog granatiranja željezničkih trafostanica određeni broj vlakova prometovat će s kašnjenjem", navode u priopćenju moleći ljude da ne napuštaju skloništa tijekom zračnih uzbuna.

---

---

20:58 Stiže više informacija o eksplozijama u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. U dijelu grada je nestalo struje nakon ruskog zračnog napada, objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji na Telegramu, a prenosi BBC.

- U raketnom udaru oštećene su dvije trafostanice – u dijelu grada nema struje - napisao je.

19:48 Lavovom su večeras odjeknule snažne eksplozije, objavio je gradonačelnik.

Andrij Sadovji je na Twitteru savjetovao ljudima da ostanu u skloništima.

---

---

18:46 - Najmanje desetero ljudi poginulo je, a 15 je ozlijeđeno u ruskom napadu na tvornicu u Avdivki, gradu u blizini linije bojišnice na istoku Ukrajine, rekao je u utorak guverner Donjecke oblasti.

"Najmanje 10 mrtvih, 15 ozlijeđenih: posljedice bombardiranja ruskog okupatora tvornice koksa u Avdivki", objavio je na Telegramu Pavlo Kirilenko, napomenuvši da bi žrtava moglo biti i više.

Dodao je da je ruska vojska ciljala radnike koji su završili smjenu i čekali autobus na postaji. 

Avdivka, grad od oko 30.000 stanovnika, smješten je na liniji bojišnice i samo nekoliko kilometara od grada Donjecka, "glavnoga grada" proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Situacija u tom gradu relativno je mirna od početka ruske invazije i bojišnica se ondje gotovo nije pomaknula. Grad je bio bombardiran 24. travnja.

U tvornici koksa je prije rata radilo 4000 radnika. Riječ je o najvećoj tvornici koksa u Ukrajini i jednoj od najvećih u Europi.

18:22 - Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova optužila je Rusiju da koristi silovanje kao ratnu taktiku, a predsjednika Vladimira Putina nazvala je "glavnim ratnim zločincem 21. stoljeća".

Tijekom posjeta gradu Irpinu, Venediktova je rekla da Ukrajina prikuplja informacije o optužbama za silovanje, mučenje i druge ratne zločine od ukrajinskih žena, muškaraca i djece, prenosi Reuters.

- Želi naravno prestrašiti civilno društvo i učiniti sve kako bi prisilio Ukrajinu na kapitulaciju - rekla je. Dodala je da se neke od žrtava koje su ostale u Ukrajini boje progovoriti, strahujući od povratka ruskih snaga.

17:12 - Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell najavio je da će novi paket sankcija protiv Rusije uključivati izvoz nafte, još više ruskih banaka te osobe odgovorne za širenje lažnih vijesti i dezinformacije.

Borrell je preko Twittera poručio da se radi na šestom paketu sankcija koji predviđa isključenje iz SWIFT-a još više banaka, proširenje popisa sankcioniranih na širitelje dezinformacija te uvoz ruske nafte.

Očekuje se da će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstaviti šesti paket sankcija u srijedu ujutro u Europskom parlamentu.

Prijedlog sankcija trebaju odobriti države članice.

16:30 - U tijeku je snažan napad na teritorij tvornice Azovstal uz potporu oklopnih vozila i tenkova", rekao je Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika ukrajinske vojne postrojbe Azov.

Kaže da ruske snage pokušavaju iskrcati veliki broj pješaštva čamcima.

15:45 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom rekao da je ruska strana, 'unatoč nedosljednosti i nepripremljenosti Kijeva', i dalje otvorena za dijalog, priopćila je press služba Kremlja, a prenosi ruski Tass.

Ruski čelnik je francuskom kolegi također ukazao da zemlje Europske unije ignoriraju ratne zločine koje su počinile ukrajinske snage sigurnosti.

'Pozornost je skrenuta na ignoriranje ratnih zločina ukrajinskih snaga sigurnosti od strane zemalja članica Europske unije, masovno granatiranje gradova i mjesta Donbasa, uslijed čega ginu civili', piše u priopćenju.

14:50 - Rusija je sada priznala da je napala čeličanu neposredno nakon evakuacije civila, ali je rekla da je počela pucati nakon što su ukrajinski vojnici izašli iz podruma Azovstala i iskoristili primirje kako bi zauzeli položaje u zgradama tvornice.

'Sada jedinice ruske vojske i Donjecke Narodne Republike, koristeći topništvo i zrakoplovstvo, počinju uništavati te vatrene položaje', priopćilo je ministarstvo.

Vjeruje se da je do 200 civila još uvijek zarobljeno unutar kompleksa unatoč jučerašnjoj djelomičnoj evakuaciji.

14:40 - Njemački oporbeni čelnik otputovao je na sastanak s ukrajinskim dužnosnicima u Kijev, nakon što je kancelar Olaf Sholz jasno dao do znanja da neće posjetiti zemlju u skorije vrijeme, prenosi AP.

Friedrich Merz, koji je na čelu bloka desnog centra bivše kancelarke Angele Merkel, posjetio je Irpin na periferiji Kijeva, a kasnije se očekuje da će se sastati s visokim političarima u Kijevu.

Ne očekuje se sastanak s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi AP.

---

---

14:15 - Velika Britanija šalje flotu od 13 zaštitnih oklopnih vozila vrijednu 660.000 funti u Ukrajinu kako bi evakuirala civile iz opkoljenih područja na istoku zemlje, objavila je vlada.

Čeličana vozila također će prevoziti ključne radnike za obnovu vitalne infrastrukture koja je oštećena ili uništena u ratu, te odvesti dužnosnike iz ukrajinskih ministarstava na privremena zapovjedna mjesta postavljena za rad vlade.

Flota se sastoji se vozila nadograđenih oklopom kako bi se oduprli mecima, protupješačkim minama i improviziranim eksplozivnim napravama.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da će donacija 'pomoći u zaštiti nedužnih Ukrajinaca koji pokušavaju pobjeći od ruskog granatiranja i podržati ukrajinske dužnosnike koji obavljaju vitalni posao'.

---

---

 

14:10 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o uzvratnim ekonomskim sankcijama u odgovoru na "neprijateljske akcije određenih stranih država i međunarodnih organizacija", priopćio je Kremlj u utorak.

Nisu otkrivene pojedinosti o tome koji će pojedinci ili subjekti biti pogođeni tim mjerama. 

Prema dekretu, Rusija će zabraniti izvoz proizvoda i sirovina pojedincima i subjektima koje je sankcionirala.

Dekretom se zabranjuju transakcije sa stranim pojedincima i tvrtkama koje su pogođene ruskim uzvratnim sankcijama, a ruskim suradnicima se dopušta da ne ispunjavaju obveze prema sankcioniranim pojedincima i tvrtkama. 

Ruska vlada ima 10 dana da sastavi popis stranih pojedinaca i tvrtki koje će sankcionirati te da definira "dodatne kriterije" za niz transakcija koje bi mogle biti podložne ograničenjima.
 

13:55 - Britanski premijer Boris Johnson se putem video veze obratio ukrajinskom parlamentu, rekavši im kako će 'Ukrajina pobijediti i biti slobodna'.

Premijer je ovo obraćanje opisao kao 'veliku čast' pozdravivši pritom hrabrost Ukrajinaca.

Rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo učiniti 'sve što može' kako bi Rusiju pozvali na odgovornost za ratne zločine u Buči, Irpinu i Hostomelu.

'Šetao sam ljupkim ulicama vašeg glavnog grada i vidio sam dovoljno o ukrajinskoj slobodi da znam da je Kremlj napravio temeljnu pogrešnu procjenu, strašnu pogrešku. Rekao sam svakome koga poznajem, svakome tko bi slušao da će se Ukrajina boriti i da će Ukrajina biti u pravu, a ipak je bilo nekih koji su vjerovali propagandi Kremlja da će Kijev pasti za nekoliko dana. Dokazali ste da su potpuno u krivu, svaki od onih vojnih stručnjaka koji su rekli da će Ukrajina pasti. Takozvana neodoljiva sila Putinovog ratnog stroja slomila se na pod ukrajinskim domoljubljem. To će se pamtiti i prepričavati generacijama koje dolaze', kazao je Johnson.

13:20 - Snimka ispod prikazuje vatrogasce koji pokušavaju ugasiti požar u crnomorskoj luci Odesa nakon ruskih napada u ponedjeljak.

Čini se da je projektil pogodio pročelje velike zgrade u gradu i izazvao požar.

Ranije je rusko ministarstvo obrane ustvrdilo da su visoko preciznim projektilima pogodili vojni aerodrom u blizini Odese koji je korišten za isporuku oružja koje je Ukrajini donirao Zapad.

No Zelenski je kazao kako su ruske rakete pogodile učenički dom u Odesi te da je pritom poginuo 14-godišnji dječak, a ozlijeđena je 17-godišnjakinja.

---

---


13:00 Rusija je projektilima pogodila vojnu zračnu luku pored ukrajinskoga jugozapadnoga Odese uništavajući bespilotne letjelice, projektile i streljivo koje su Ukrajini dostavile Sjedinjene Države i europski saveznici, objavilo je ministarstvo obrane u utorak.

"Visokoprecizni projektili Oniks pogodili su logističke centre u vojnoj zračnoj luci u regiji Odesi preko koje se dostavlja oružje iz inozemstva", navodi ministarstvo obrane.

"Uništeni su hangari u kojima se nalaze bespilotne letjelice Bajraktar TB2, projektili i streljivo iz SAD-a i europskih država", rečeno je.

Ruski projektili i topništvo također su pogodili razne vojne ciljeve širom Ukrajine, uključujući zapovjedne centre, arsenale i protuzračne raketne sustave S-300, dodaje se.

Guverner Odese Maksim Marčenko rekao je da se raketni napad na crnomorsku luku dogodio u ponedjeljak navečer te da u napadu ima poginulih i ranjenih.

12:30 Ukrajina i službeno smatra da je Vladimir Putin dojavio Viktoru Orbanu kako sprema napad na Ukrajince, pa čak i da je Mađarima ponudio ukrajinsko Zakarpatje, a ovaj je o tome šutio.

"Vladimir Putin unaprijed je rekao mađarskom vodstvu da Rusi napadaju Ukrajinu, mađarska vlada želi dobiti teritorije od Ukrajine", rekao je Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti i obrane (BVT), u televizijskom intervjuu. Danilov nije stao na ovoj optužbi:

"Mađarska se otvoreno obvezuje na suradnju s Rusijom. Štoviše, Putin je unaprijed upozorio da će napasti našu zemlju. Iz nekog razloga mislili su da bi mogli dobiti dio naše zemlje. Ovo se nikada neće dogoditi. Vidjet ćemo posljedice za tu zemlju nakon rata", dodao je Danilov, prenosi Jutarnji list.

Ovo nije prvi put da se ova tema spominje jer je bivši potpredsjednik poljske vlade Roman Giertych u ožujku sugerirao da Putin ima tajni plan, kojim je pokušao uvući Orbana, pa čak i Poljake u rat protiv Ukrajine, i obećao Zakarpatje Orbanu za pomoć. Iako za ovu nisu izneseni nikakvi dokazi, Orban se voli pozivati na mađarsku povijest (znano je da u svojem uredu ima kartu Velike Mađarske u kojoj su Rijeka i dobar dio Hrvatske), a Ugarska i Mađarska su vladali dijelovima Zakarpatja od 11. stoljeća pa do 1918. godine. Napokon, u tim krajevima i danas Mađari čine 12 posto lokalnog stanovništva, kao, recimo, Srbi u Hrvatskoj 1991. godine.

12:29 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o primjeni posebnih gospodarskih mjera odmazde u vezi s neprijateljskim djelovanjem pojedinih stranih država i međunarodnih organizacija. Dokumentom se posebno zabranjuje obavljanje transakcija i ispunjavanje obveza prema stranim fizičkim i pravnim osobama koje su podvrgnute restriktivnim mjerama odmazde, kao i izvoz sirovina i proizvoda iz Rusije u korist tih osoba.

Putin je također naložio vladi da u roku od 10 dana utvrdi popis osoba koje podliježu ruskim uzvratnim sankcijama.

---

---

12:08 - Ured francuskog predsjednika izvijestio je da će Emmanuel Macron razgovarati s Vladimirom Putinom telefonom oko podneva.

Dvojica čelnika nisu razgovarali od 29. ožujka, ali do tada su bili u redovnom kontaktu.

Macron je od tada ponovno izabran za predsjednika Francuske.

Njegovi napori da zadrži otvorenu komunikaciju s ruskim čelnikom doveli su do kritika nekih, uključujući poljskog premijera.

'Moja je dužnost razgovarati s njim, to je potrebno. Neću to prestati raditi', rekao je za francuske medije u travnju.

11:47 - Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel mogla bi se suočiti sa sudskim procesom zbog kašnjenja u dodjeli viza ukrajinskim izbjeglicama.

Potencijalni sponzori programa 'Homes for Ukraine' prijete vladi grupnom tužbom u ime stotina ukrajinskih izbjeglica koji su tjednima čekali da dođu u Ujedinjeno Kraljevstvo, zbog 'nenormalnih i nerazumnih kašnjenja' u obradi zahtjeva za vizu podnesenih u ožujku.

Najmanje 800 ukrajinskih izbjeglica još uvijek čeka na vize nakon što su podnijeli zahtjev u prva dva tjedna.

11:34 - Kolona evakuiranih iz opkoljenog Mariupolja polako se probija prema evakuacijskom centru u Zaporožju. Autobusi putuju stotinama kilometara kroz teritorij koji drže proruski separatisti.

Informacije o napretku konvoja su ograničene i nejasno je jesu li pristigli na teritorij koji je pod kontrolom Ukrajine, no trebali bi biti u Zaporižju u narednih nekoliko sati.

U konvoju je oko 100 žena i djece koji su proveli više od 60 dana ispod čeličane Azovstal koja je izgrađena da izdrži nuklearnu eksploziju.

Pregovori se nastavljaju o oslobađanju još 200 civila koji su još uvijek tamo zarobljeni. Stanovnici Mariupolja također su pozvani da se pridruže konvoju ako uspiju doći do mjesta sastanka.

Smatra se da oko 100.000 civila još uvijek živi u gradu na jugu Ukrajine, koji je sada okupiran od strane ruskih snaga.

---

---

 11:11 - Ukrajinski veleposlanik u Berlinu oštro je kritizirao njemačkog kancelara Olafa Scholza jer još nije posjetio Kijev u znak podrške, za razliku od brojnih drugih europskih čelnika.

'Ponašati se kao smrknuta jetrena kobasica ne zvuči baš državnički. Riječ je o najbrutalnijem ratu istrebljenja od nacističkog napada na Ukrajinu - to nije dječji vrtić', rekao je ukrajinski veleposlanik Andrij Melnik koji je više puta kritizirao socijaldemokrate lijevog centra zbog godina bliskih veza s Rusijom.

Scholz je zanijekao da je oklijevajući odgovorio na rusku invaziju: 'Uvijek sam donosio brze odluke, u tandemu sa svima ostalima... ali moj je stava da djelujemo umjereno i razborito.'

10:46 - Rusko ministarstvo vanjskih poslova nastavilo je jutros diplomatski napad na Izrael.

'Obratili smo pozornost na antipovijesne izjave čelnika izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yaira Lapida, koje uvelike objašnjavaju smjer aktualne izraelske vlade koja podupire neonacistički režim u Kijevu', napisali su na Twitteru i linkali na novoobjavljeni opširan članak o antisemitizmu u kojem se navodi kako je argument da je Zelenski Židov - 'neodrživ'.

'Iz nekog razloga, zapadni tisak (i ​​neki naši liberali) još uvijek se svađaju o tome ima li neonacista u Ukrajini. Kao jedan od argumenata navodi se židovsko podrijetlo Vladimira Zelenskog. Argument je ne samo neodrživ, već je i lukav. Povijest, nažalost, pokazuje tragične primjere suradnje Židova i nacista', pišu pa navode nekoliko primjera Židova koji su zapamćeni 'po svojim apsolutno monstruoznim djelima'.

Zaključuju kako je sudjelovanje Židova u holokaustu 'marginalni fenomen, ali 'nije tabu i predmet istraživanja', a potom dodaju kako Ukrajina nije jedina neonacistička zemlja čiji predsjednik ima židovsko podrijetlo istaknuvši pritom Latviju kao primjer.

---

---

9:15 - Oko 100.000 civila još je ostalo u opkoljenom Mariupolju, kazao je gradonačelnik Vadim Bojčenko i dodao kako se 200 civila još uvijek krije s borcima u čeličani Azovstal, koja je doživjela nove napade posljednjih sati.

Usprkos tome, Ujedinjeni narodi i Crveni križ rade na evakuaciji iz tvornice. Očekuje se da će konvoj danas ujutro napustiti čeličanu, prenosi Jutarnji.

Tijekom vikenda skupina od 100 civila uspjela je pobjeći iz Mariupolja - ali navodno još nisu stigli do Zaporižja.

---

image
Ed Jones/AFP
------
image
Ed Jones/AFP
------
image
Ed Jones/AFP
------
image
Ed Jones/AFP
---

7:45 - Čelnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov iznio je teške optužbe na račun Mađarske. Kako prenosi Kyiv Independent, Danilov je ustvrdio da je Vladimir Putin mađarskim čelnicima rekao za planove za invaziju još početkom veljače. Napominju da je Viktor Orban 1. veljače boravio kod Putina u Moskvi. Reakcije iz Budimpešte još se čekaju.

7:15 - Britanski premijer Boris Johnson danas će se obratiti ukrajinskim zastupnicima, a u svom govoru parafrazirati če svog slavnog prethodnika Winstona Churchilla i njegovu rečenicu: “This was their finest hour”. U video govoru uz spominjanje „finest houra“ odnosno najboljeg sata ili trenutka, Johnson će pohvaliti otpor Ukrajine u obuzdavanju ruske invazije i istodobno im najaviti novih 300 milijuna funti vojne pomoći.

Više čitajte OVDJE.

6: 50 - Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom redovitom noćnom videu obraćanju, komentirajući skandaloznu izjave ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova prema kojima je "Adolf Hitler imao židovske krvi" i "najžešći antisemiti su obično Židovi".

"Takve antisemitske izjave znače da Rusija zaboravila sve lekcije Drugog svjetskog rata. A možda ih nikad nisu ni naučili", rekao je Zelenski.

---

image
Genya Savilov/AFP
---

Izjave Sergeja Lavrova izazvale su žestoku reakciju Izraela. Šef diplomacije te zemlje nazvao ih je "neoprostivima i skandaloznima", dodajući kako "Židovi nisu ubijali sami sebe u holokaustu".

"Zbog tih izjava danas imamo velik skandal u Izraelu. No, iz Moskve ne čujemo nikakve riječi isprike. Samo tišinu. Kako takvo što može biti rečeno uoči obljetnice pobjede nad nacizmom? Te riječi znače da šef ruske diplomacije krivi Židove za zločine nacista. Nemam riječi...", rekao je Zelenski.

6:45 - Sada je sasvim jasno da je propao plan Vladimira Putina da 9. svibnja, na ruski 'Dan pobjede', proglasi uspješan završetak 'specijalne operacije u Ukrajini'. Međutim, ruski predsjednik ima sada novi plan. Zapadni obavještajci tvrde da će upravo na taj dan Putin formalno objaviti rat Ukrajini što će mu omogućiti mobilizaciju rezervista.

Također, Rusija planira anektirati dvije odcijepljene ukrajinske oblasti - Donjeck i Lugansk, rekao je američki ambasador pri OESS-u, a piše BBC.

- Prema zadnjim izvješćima, vjerujemo da će Rusija pokušati anektirati takozvanu Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR), rekao je u Washingtonu Michael Carpenter.

SAD smatra da će aneksiji prethoditi "referendumi" koje Rusija planira organizirati u ovim odcijepljenim ukrajinskim oblastima sredinom svibnja.

Ranije ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da priznaje neovisnost DNR-a i LNR-a.

---

image
Fadel Senna/AFP
---

5:50 - Kompletni teritorij tvornice je pod našom kontrolom, a naša obrana je duž perimetra čeličane - rekao je Palamar dodavši da rusko bombardiranje Azovstala traje non-stop.

- Otprilike svake tri minute bomba padne na Azovstal, a naglašavam da dolje u podrumima još ima civila.

Što se tiče zalihe hrane, vode i municije, Palamar je rekao.

- Teško mi je reći za koliko dana još imamo, ali ako dođe do najgoreg, pucat ćemo u ptice.

5:20 - U najnovijem izvještaju američkog ministarstva obrane navodi se da su ruske trupe u Donbasu ostvarile 'u najboljem slučaju minimalni napredak'. Čini se da i na istoku Ukrajine ruska vojska pati od istog sindroma kao na samom početku rata.

- Moral im je pao, zapovjedništvo je slabo, a imaju problema i s logistikom - rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva.

---

image
Anatolii Stepanov/AFP
---

- Najgore po njih je što ne ostvaruju baš nikakav napredak. Ništa im ne ide po planu. Najveće uspjehe imaju kod gradova Izjuma i Popasne, ali i tamo se događa situacija koju smo već vidjeli u ovom ratu. Rusi uđu u sela i proglase pobjede, a onda se povuku i dopuste Ukrajincima da ponovno preuzmu kontrolu.

U izvještaju se također navodi da je ukrajinska vojska napravila veliki posao kod Harkiva te da su u posljednjih 48 sati Rusi potisnuti više od 40 kilometara istočno od grada. Bez obzira na to, grad je i dalje pod teškom paljbom.

05:00 - Neka sela u oblasti Harkiva Ukrajinci su ovih dana vratili pod svoju kontrolu, piše Sky News. To znači da su i neki od novinara uspjeli doći u ta sela.

Kako javlja AP, na tim područjima nerijetko su naišli na ljudska tijela koje leže na zemlji, a naišli su i na slučaj gdje su tijela četiri vojnika, ruska - sudeći po bijelim trakama oko njihovih ruku, "posložena" u slovo Z, koje je postalo simbol ruske invazije.

Iako nije do kraja jasno što se tu dogodilo, Sky News podsjeća da je prema Crvenom križu sakaćenje ljudskih tijela u oružanom sukobu ratni zločin.

---

image
Dimitar Dilkoff/AFP
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Andrey Brodulin/AFP Konstantin Mihalchevskiy/AFP Ed Jones/AFP Ed Jones/AFP Ed Jones/AFP Ed Jones/AFP Ed Jones/AFP Ed Jones/AFP Genya Savilov/AFP Fadel Senna/AFP Dimitar Dilkoff/AFP Anatolii Stepanov/AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/putin-promijenio-plan-objavljuje-rat-ukrajini-poznat-i-tocan-datum-ukrajinci-u-protuofenzivi-kod-harkiva-zelenski-se-obratio-narodu-rusi-su-zaboravili-sve-lekcije-1189283 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=576eb7e7deb1f896aaf3856cf2aaa9315aa9dae5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sna%C5%BEne+eksplozije+u+Lavovu%2C+Rusi+raketirali+i+regiju+dosad+po%C5%A1te%C4%91enu+napada%3A+%E2%80%98Ovo+je+prvi+put%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fputin-promijenio-plan-objavljuje-rat-ukrajini-poznat-i-tocan-datum-ukrajinci-u-protuofenzivi-kod-harkiva-zelenski-se-obratio-narodu-rusi-su-zaboravili-sve-lekcije-1189283 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fputin-promijenio-plan-objavljuje-rat-ukrajini-poznat-i-tocan-datum-ukrajinci-u-protuofenzivi-kod-harkiva-zelenski-se-obratio-narodu-rusi-su-zaboravili-sve-lekcije-1189283 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Rat u Ukrajini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetRat u Ukrajini

Snažne eksplozije u Lavovu, Rusi raketirali i regiju dosad pošteđenu napada: ‘Ovo je prvi put!‘

Piše PSD, JL
3. svibnja 2022. - 14:56

Pratimo ključne događaje 69. dana ruske invazije na Ukrajinu na portalu 'Slobodne'

NOVO:

22:55 Niz ukrajinskih gradova u utorak navečer je pod paljbom ruskih raketa koje su, između ostalog, uništile tri elektrane u Lavovu, sada djelomično bez struje.

"Tri električne centrale su oštećene u raketnom napadu", objavio je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji na mreži Telegram.

Sadovji je objavio kako je ozlijeđena najmanje jedna osoba. Ukrajinski mediji pišu kako je nekoliko četvrti u Lavovu ostalo bez struje.

Bombardirane su i regija Vinica, Odesa i Kirovograd, a nije još poznato kakva je tamo šteta.

Zakarpatje, dosad pošteđena regija na jugozapadu države, pogođena je po prvi put od početka ruske invazije 24. veljače.

„Raketa je pala u planinski dio Zakarpatja. Službe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:31